Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της Ν.Δ., μιλάει στην «Α» για τις δυνατότητες της Περιφέρειας, τον Γιάννη Σγουρό, τη Ρένα Δούρου

"Τέσσερις λέξεις συνοψίζουν το όραμα και πρόγραμμα μας για την Αττική: Δουλειές-Ανάπτυξη-Διαφάνεια-Αλληλεγγύη."

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος ανοίγει τα χαρτιά του στην «Α» και μιλά και για όλους και για όλα. Κατακεραυνώνει τον Γιάννη Σγουρό, τον οποίο αποκαλεί Μαυρογιαλούρο και παλαιάς κοπής πολιτικό που πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Μιλά για την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου, την απόφαση του να είναι υποψήφιος, την προτροπή του Α. Σαμαρά και τη στήριξη που λαμβάνει από τον κόσμο. Στη συνέχεια αναλύει το πρόγραμμα του. Τονίζει ότι ο δρόμος είναι ένας: μπροστά. Και απευθύνει μήνυμα στον Γιάνη Σγουρό: «Ελπίζω να μην κρυφτεί και να έρθει στο debate να τα πούμε πρόσωπο με πρόσωπο». Επισημαίνει, τέλος, ότι δεν τον εμπνέουν ούτε η εποχή ούτε η τακτική Μαυρογιαλούρου που ακολουθεί ο απερχόμενος Γιάννης Σγουρός.

****

- Γιατί αποφασίσατε να <εκτεθείτε> ως υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής;

Καταρχήν εκτεθειμένοι εκ του αποτελέσματος είναι άλλοι. Εγώ δεν θεωρώ ότι εκτίθεμαι αλλά εμφανίζομαι κρυστάλλινος απέναντι σε συμπολίτες μου που τους ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης μετά από μια πορεία προσφοράς στην πατρίδα μου. Όμως ως γέννημα- θρέμμα της Αθήνας, ένιωθα πάντα ότι η Αττική μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει μια καλύτερη μοίρα. Ότι αξίζει να κάνει στροφή στο μέλλον. Γι’ αυτό και δε δίστασα να δεχθώ την τιμητική αυτή πρόταση εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

Άφησα λοιπόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κλείνοντας την εκεί θητεία μου, 60 σχεδόν μέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, και στρατεύτηκα σ’ έναν αντικειμενικά δύσκολο αγώνα. Γιατί είναι ένας αγώνας που αξίζει, που δικαιούται και ζητά η Αττική και οι άνθρωποί της.

- Γράφουν και λέγουν ότι ο αγώνας που κάνετε είναι μοναχικός. Νιώθετε μόνος στην μάχη για την περιφέρεια Αττικής;

Οι μάχες δεν είναι μοναχικές. Είναι όμως μοναδικές. Η κάθε μια και με τα δικά της χαρακτηριστικά. Είναι γεγονός ότι δεν έχω ξαναδώσει μάχη με αυτά τα χαρακτηριστικά. Με γεμίζει η αγάπη του κόσμου και παρά το γεγονός ότι μπήκα στο στίβο της μάχης χρονικά πιο κοντά στις εκλογές από ότι οι συνυποψήφιοι μου. Έχω μάθει όμως να μάχομαι και να παλεύω μέχρι την τελική έκβαση της. Με γεμίζει ήδη με ποικίλα συναισθήματα. Νιώθεις την άδολη προσφορά, την ομαδικότητα, την προδοσία. Όταν ξεκινάω δεν κοιτάζω ποτέ πίσω. Ο δρόμος ακόμα και αν πρόκειται για μοναχική πορεία έχει μόνο μια κατεύθυνση μπροστά.

- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Περιφέρεια Αττικής και ποιες οι προτάσεις σας;

Τέσσερις λέξεις συνοψίζουν το όραμα και πρόγραμμα μας για την Αττική: Δουλειές-Ανάπτυξη-Διαφάνεια-Αλληλεγγύη. Σε αυτούς τους τομείς χρειάζεται να δουλέψουμε εντατικά, γιατί εκεί βρίσκονται οι τέσσερις μεγάλες πληγές που «πονάνε» την Αττική και τα 4 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Η φτώχεια και η ανεργία είναι τα πιο μεγάλα προβλήματα που σε συνδυασμό με το δισεπίλυτο μεταναστευτικό κάνουν απαραίτητη την κοινωνική στήριξη και υποστήριξη των κατοίκων της Αττικής. Αυτό οφείλει να κάνει μια διοίκηση που σέβεται τον εαυτό της. Τα άλλα ακολουθούν.

Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτό το πεδίο. Ενδεικτικά αναφέρω:

  1. Δράσεις για τη στέγαση των αστέγων. Υπάρχουν δημόσια κτίρια, τα οποία αυτή τη στιγμή μένουν αναξιοποίητα, ουσιαστικά καταρρέουν. Εκεί μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις για να στεγαστούν άστεγοι. Το θέμα αυτό μπορεί να λυθεί και η περιφέρεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
  2. Αξιοποίηση και στενή συνεργασία με το νέο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, που στόχο έχει να συνδράμει τη στήριξη αστέγων, άπορων οικογενειών και παιδιών που έχουν ανάγκη.
  3. Τη δημιουργία στην Περιφέρεια Αττικής Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου θα στεγάζονται δωρεάν οι οργανώσεις που το επιθυμούν και το χρειάζονται μετά από πρόσκληση και υπογραφή συμφώνου συνεργασίας.
  4. Ειδική τιμολογιακή πολιτική με τη σύναψη ειδικών συμβάσεων με ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ με κοινωνική ευαισθησία για τη μετακίνηση κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής που χρειάζονται στήριξη όπως οι άνεργοι φοιτητές, πολίτες με χαμηλό εισόδημα.

Θέλω να υπογραμμίσω το πόσο πολύτιμη είναι στα κοινωνικά ζητήματα η συνεχής και στενή συνεργασία με την Εκκλησία.

- Ο Γ. Σγουρος έχει χαρακτηριστικά Mαυρογιαλούρου;

Αν δεν είναι χαρακτηριστικά Μαυρογιαλούρου το γεγονός ότι παρουσιάζει αποφάσεις για χρηματοδότηση εκκίνησης μελετών ως ολοκληρωμένα έργα, ότι εμφανίζεται να λύνει σε δυο μήνες θέματα που ξέχασε ως περιφερειάρχης 14 ετών, ότι λέει πως θα δώσει το πλεόνασμα που το φυλάει σαν να είναι ΑΕ λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές, τι είναι; Μαυρογιαλούρος. Εδώ έφτασε να επισκεφθεί για πρώτη φορά τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων στον Ακροκέραμο και το νησί της Ψυττάλειας που η πρώτη φάση τους λειτούργησε ήδη από το 1994! . Θα ήθελα επιπλέον να υπενθυμίσω ότι στις δηλώσεις του ως υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής το 2010, είχε δεσμευτεί ότι θα επιλύσει το αποχετευτικό ζήτημα της Ανατολικής Αττικής αλλά έχει γίνει «σχεδόν μηδέν». Τις εγκαταστάσεις στις οποίες οδηγείται το μεγαλύτερο μέρος των παραγόμενων αστικών λυμάτων της Αττικής. Μια από τις μεγαλύτερες σε δυναμικότητα μονάδες της Ευρώπης.
Τον ρωτώ επίσης:

1. Είναι υπέρ ή κατά της μεταφοράς των λυμάτων της Αρτέμιδας, Ραφήνας και Σπάτων στο ΚΕΛ Ψυττάλειας;

2. Είναι υπέρ ή κατά της μεταφοράς των λυμάτων των παραλιακών οικισμών του νότιου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Ψυττάλειας;

3. Είναι υπέρ ή κατά της μεταφοράς των λυμάτων τμήματος της Παλλήνης, Ανθούσας, Γέρακα στο ΚΕΛ Ψυττάλειας:

Ο κ. Σγουρός διατείνεται ότι έχει αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια. Είναι κακόγουστο αστείο αν δεν είναι θρασύτατο ψευδός.

Γνωρίζει ότι η απορροφητικότητα είναι τουλάχιστον προβληματική. Δεν γνωριζε; Δεν μπορούσε; Ήταν συνδυασμός και των δυο; Το αποτέλεσμα είναι ότι η περιφέρεια δεν αξιοποίησε χρήματα που θα έκαναν την ζωή των πολιτών καλύτερη ποιοτικά και θα έδιναν δουλειές πολλές δουλειές σε μια περίοδο οξύτατης ανεργίας. Η θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί πλεονέκτημα και δυνατό χαρτί. Διότι ξερώ που είναι οι πόρτες και έχω τα κλειδιά που χρειάζονται για να έρθουν τα χρήματα στην περιφέρεια.

- Πως κρίνετε το έργο Σγουρού;

Νομίζει ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς και ότι μπορεί με καθρεφτάκια να ξεγελάσει ή να εξαγοράσει συνειδήσεις και δημοτικούς παράγοντες Τα ψέματα παρ ότι εκείνος τα συνεχίζει τελείωσαν. Θα δώσει λόγω και απολογισμό για τα έργα και τις ημέρες του καθεστώτος Σγουρού.

Στο τέλος της θητείας του, η πρόοδος σε <έργα> του είναι σχεδόν μηδενική. Του υπενθυμίζουμε ότι έχουμε κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις για τα ΚΕΛ Μαρκοπούλου, Κορωπίου και Μαραθώνα στις οποίες δεν έχει απαντήσει. Στο ζήτημα της αποχέτευσης Μαρκόπουλου, αγνόησε επιδεικτικά το ζήτημα του Πόρτο Ράφτη, η αποχέτευση του οποίου αποτελεί και το μείζον πρόβλημα της περιοχής. Αλήθεια γιατί δεν εξηγεί στους κατοίκους του Πόρτο Ράφτη πως είναι δυνατόν να εγκαινίασε (;) το βιολογικό καθαρισμό του Μαρκόπουλου αλλά εκείνοι να μην έχουν ούτε καν πρόβλεψη για το δίκτυο αποχέτευσης; Στο τεράστιο ζήτημα της αποχέτευσης Σπάτων, Αρτέμιδας και Ραφήνας δεν έχει καμία συμβολή. Αντίθετα τήρησε στάση απάθειας και παρακολούθησε ως απλός θεατής τις εξελίξεις, ή πιο σωστά τις μη εξελίξεις. Αδιαφόρησε για τα δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Αγνόησε επιδεικτικά τα επερχόμενα πρόστιμα λόγω μη συμμόρφωσης με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Αλήθεια μήπως σκοπεύει να πληρώσει και τα επερχόμενα πρόστιμα από το πλεόνασμα;

- Τελικά θα έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο; Θα γίνει το DEBATE;

Εγώ το έχω ζητήσει από την πρώτη στιγμή. Είμαι έτοιμος κ. Μουσσά και εκείνος έχει δεσμευθεί ότι θα εμφανιστεί την Πέμπτη 15 Μαΐου στο Σκάι). Ελπίζω να είναι παρών και να μην κρυφτεί. Ήρθε η ώρα της αλήθειας πρόσωπο με πρόσωπο.. Το κρυφτούλι και τα «φύκια με τις μεταξωτές κορδέλες» που έκοβε τελείωσε. Θα μπει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων Εμείς ότι λέμε θα το κάνουμε πράξη. Διότι δεν με εμπνέει ούτε η εποχή ούτε η τακτική του Μαυρογιαλούρου.

- Την υποψηφιότητα Δούρου πώς την κρίνετε;

Η κυρία Δούρου είναι εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές εμμονές και στις στενά κομματικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα της Περιφέρειας είναι προσχηματικό. Ο μόνος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αμφισβήτησης και άρα ευρύτερης πολιτικής αστάθειας. Η δική μας πρόταση μπαίνει σφήνα στον απαράδεκτο «Μαυρογιαλουρισμό» από τη μία και τον επικίνδυνο «κομματικό οπορτουνισμό» από την άλλη. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν, και θα δικαιώσουν την πρόταση γνώσης, θέλησης και ήθους που εμείς παρουσιάζουμε.