«Εχουμε περάσει στην εποχή της Ευρώπης των περιφερειών», συνέντευξη στην εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

"Εχουμε περάσει στην εποχή της Ευρώπης των περιφερειών"

Οι εκλογές αυτές μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για την ανάδειξη των δυνατοτήτων κάθε περιφέρειας και κάθε δήμου της χώρας. Διχαστικές κραυγές και πρακτικές κατεστημένου δεν χωρούν. Η πρόκληση της μάχης των περιφερειακών εκλογών είναι πρόκληση μάχης και δημιουργίας. Μάχης απέναντι σε παλαιοκομματικές και μηδενιστικές νοοτροπίες που πρέπει να ανατραπούν.

Για το όραμά του «για μια διαφορετική Περιφέρεια Αττικής, απαλλαγμένη από τις κομματικές δεσμεύσεις του παρελθόντος», αλλά και για τα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τους αντιπάλους του μίλησε στη «Ναυτεμπορική» ο Γιώργος Κουμουτσάκος, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

****

-Βραβευτήκατε πρόσφατα στην ετήσια απονομή των βραβείων ΕΥΚΡΑΝΤΗ για τις προσωπικότητες της χρονιάς 2013 για τη συμβολή σας στην προβολή της ελληνικής ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πόσο σημαντικό πλεονέκτημα πιστεύετε ότι είναι για τον υποψήφιο περιφερειάρχη η εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων στην Περιφέρεια Αττικής;

Η ελληνική ναυτιλία και οι άνθρωποί της είναι και θα είναι πηγή υπερηφάνειας και ισχύος για τη χώρα μας. Ηταν λοιπόν χρέος για μένα να την προβάλλω, να την υποστηρίζω και να την ενισχύω όπου και όπως μπορούσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απονομή του βραβείου «Ευκράντη» για τη συμβολή μου στη διεθνή προβολή της ήταν εξαιρετικά τιμητική για μένα. Είναι όμως σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Αποδεικνύει ότι όταν εργάζεσαι με πάθος και μόχθο για έναν στόχο, μπορείς να φέρεις απτά αποτελέσματα, ακόμα κι αν δεν ξεκινάς την προσπάθεια ως γνώστης ενός τομέα. Περνάμε στην «Ευρώπη των περιφερειών». Στο πλαίσιο αυτό η αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής και των κατοίκων της είναι άμεσα συνυφασμένα με τα κοινοτικά κονδύλια, του νέου ΕΣΠΑ που θα κληθεί να διαχειριστεί η περιφέρεια την προσεχή περίοδο 2014-2020. Ετσι, η ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνογνωσία είναι απαραίτητο εφόδιο - εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, θα προσέθετα. Επειτα από μια μάχιμη πενταετή θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τολμώ να πω πως διαθέτω την προστιθέμενη αξία που φέρνουν οι γνώσεις και η εμπειρία που έχω αποκτήσει. Πολύ περισσότερο επειδή η στρατηγική στόχευση και ο τρόπος διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλάζουν ριζικά. Οι προτεραιότητες που καθορίζει και οι έλεγχοι που προβλέπει είναι πολύ αυστηρότεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν. Μόνο αν γνωρίζεις καλά μπορείς να αποφασίζεις ορθά.
 
-Λίγες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό;
 
Κάθε μέρα που περνάει διαμορφώνεται μια ισχυρή θετική δυναμική που δίνει δύναμη και εμπνέει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, όχι μόνο της πρώτης αλλά και της δεύτερης Κυριακής. Οσον αφορά στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, αυτό που βλέπω είναι ότι οι δυνάμεις της μιζέριας, του λαϊκισμού και του μηδενισμού έχουν περάσει από τη στασιμότητα στην υποχώρηση, καθώς η χώρα στέκεται στα πόδια της και ετοιμάζεται για τα πρώτα βήματα οριστικής εξόδου από την κρίση.
 
-Ποια είναι τα κύρια στοιχεία που σας διαφοροποιούν από τους αντιπάλους σας;
 
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Υπάρχει η επιλογή της διαιώνισης του κατεστημένου, του φθαρμένου, του παλαιοκομματικού. Δηλαδή, της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Από την άλλη, προσπαθεί να εμφανιστεί ως εναλλακτική λύση η κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και των παρωχημένων ιδεοληψιών του. Το ενδιαφέρον τους για την Αττική είναι προσχηματικό. Τους ενδιαφέρει μόνο να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας στη χώρα. Το «μνημονιακός - αντιμνημονιακός» είναι και διχαστικό και ξεπερασμένο. Το μόνο ουσιαστικό δίλημμα είναι το «αποτελεσματικός - αναποτελεσματικός». Οσο για τον επιφανειακό λαϊκισμό των ΑΝΕΛ είναι προφανές ότι στερείται πολιτικής βαρύτητας. Η Αττική δεν θα εγκλωβιστεί μεταξύ του «απαρχαιωμένου παλαιοκομματικού μαυρογιαλουρισμού» που εκφράζει το απερχόμενο «σύστημα Σγουρού» και του «ιδεοληπτικού κομματικού οπορτουνισμού» που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πάμε κόντρα σε όλα αυτά, με μία κοινότητα ανθρώπων και απόψεων που χαρακτηρίζονται από σύγχρονο πνεύμα, σταθερή θέληση και έγκυρη γνώση. Ο συνδυασμός ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας και αυτοδιοικητικής εμπειρίας μάς επιτρέπει να ζητάμε, να προτείνουμε και να μπορούμε μία στροφή 180 μοιρών για να αλλάξει η Αττική πρόσωπο. Στρατηγικός μας στόχος είναι να κερδίσει η Αττική και οι άνθρωποί της την αίγλη που τους αξίζει. Θα το πετύχουμε με το πρόγραμμά μας που στηρίζεται στο τετράπτυχο Δουλειές - Ανάπτυξη - Διαφάνεια - Αλληλεγγύη.
 
-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και ο Γ. Σγουρός και η Ρ. Δούρου έχουν υψηλό βαθμό αποδοχής. Πού οφείλεται αυτό;
 
Δεν θα πρέπει να συγχέουμε την αναγνωρισιμότητα με την αποδοχή. Αλλο το «σε γνωρίζω» και άλλο το «σε στηρίζω». Επιπλέον, στις μέρες μας είναι κοινή παραδοχή ότι έρευνες κοινής γνώμης διεξάγονται σε ένα πρωτόγνωρα θολό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο. Οι μόνες έγκυρες δημοσκοπήσεις είναι εκείνες που θα διεξαχθούν τη 18η και την 25η Μαΐου. Εως τότε, αυτό που εισπράττω από την επαφή μου με τον κόσμο είναι η δίψα για νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, διαφορετική σύγχρονη νοοτροπία που να υπηρετεί το σύνολο και όχι να εξυπηρετεί κάποιους. Αυτό το διαφορετικό το εκφράζουμε εμείς. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Ολα είναι ανοιχτά. Και για εμάς όλα είναι εφικτά. Θα είμαι παρών στο δεύτερο γύρο και τότε θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις νέες προοπτικές.
 
-Βλέπετε να γίνεται αποδεκτό στην Περιφέρεια Αττικής το όραμά σας για μια διαφορετική περιφέρεια, απαλλαγμένη από τις κομματικές δεσμεύσεις του παρελθόντος;
 
Από την αρχή πίστεψα σε αυτό, τώρα το βλέπω και το νιώθω. Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής απαιτούν μια διαφορετική περιφέρεια: ζητούν πιο επίμονα από ποτέ διαφάνεια. Κοινούς κανόνες για όλους που να εφαρμόζονται από όλους. Λογοδοσία της διοίκησης και των υπηρεσιών της. Απαιτούν δουλειές, ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη. Υπάρχει το πιεστικό αίτημα να αλλάξει -επιτέλους- ο «βηματισμός» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις και τις προκλήσεις της «Ευρώπης των περιφερειών». Μπορώ να ανταποκριθώ στο αίτημα των καιρών. Χωρίς να αρνούμαι την πολιτική μου καταγωγή και θέση στο χώρο της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Αλλωστε, η ξεκάθαρη πολιτική μου φιλοσοφία συνυπάρχει με την έως τώρα επαγγελματική και πολιτική μου πορεία στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανέκαθεν είχα την αντίληψη και την πεποίθηση ότι η πεμπτουσία της πολιτικής είναι να υποστηρίζει το ευρύτερο συμφέρον. Αυτό προσπαθούσα πάντα να κάνω και θα συνεχίσω να το κάνω, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.
 
-Τελικά, υπάρχει ή όχι πλεόνασμα στην Περιφέρεια Αττικής;
 
Το διαβόητο «πλεόνασμα Σγουρού», μόνον αιτία απολογίας και απόδειξη αδράνειας, έλλειψης θέλησης και αποτελεσματικότητας αποτελεί. Γιατί άραγε τα χρήματα έμειναν αναξιοποίητα; Είχαν καλυφθεί όλες οι πιεστικές τρέχουσες ανάγκες; Γιατί εμβληματικά σημεία, όπως το Πεδίον του Αρεως, εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, αν και η περιφέρεια είχε επενδύσει πάνω από 9 εκατ. ευρώ; Γιατί δεν καταβλήθηκαν οι αμοιβές στους επί πέντε και πλέον μήνες απλήρωτους εργαζόμενους στο Φάρο Τυφλών; Γιατί δεν έγιναν έργα για την κατασκευή ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου και επεξεργασίας λυμάτων σε Ραφήνα, Αρτέμιδα, Σπάτα, Πόρτο Ράφτη; Γιατί δεν έγιναν αποτελεσματικά έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής; Και αυτά αποτελούν ενδεικτικά και μόνον παραδείγματα. Και προφανώς το δίλημμα δεν είναι μεταξύ χρεοκοπίας και αδικαιολόγητης ακινησίας. Το ζητούμενο είναι η χρηστή διοίκηση που αξιοποιεί πλήρως τους πόρους που διαθέτει προς όφελος όλων των πολιτών. Το πλεόνασμα λοιπόν αυτό, ορθώς έχει καταχωρηθεί στη συνείδηση των κατοίκων της Αττικής ως πλεόνασμα απαράδεκτης απραξίας.
 
-Ποιο είναι το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών;
 
Η Αττική είναι η σημαντικότερη περιφέρεια της χώρας. Εδώ ζει, αγωνιά, μοχθεί και δημιουργεί ο μισός πληθυσμός της χώρας και το 37% του εργατικού της δυναμικού. Εδώ παράγεται το 45% του ΑΕΠ της. Εδώ είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του πανεπιστημιακού, ερευνητικού και τεχνολογικού δυναμικού της. Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πολιτιστικού κεφαλαίου της Ελλάδας. Γι’ αυτό οι περιφερειακές εκλογές έχουν σήμερα ιδιαίτερα αυξημένη σημασία. Αλλωστε έχουμε ήδη περάσει στην εποχή της «Ευρώπης των περιφερειών» και αυτό αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται από την Ευρώπη στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Αυτό αναδεικνύει επίσης και τη μεγάλη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και εμπειρία. Οι εκλογές αυτές μπορούν να γίνουν έτσι εφαλτήριο για την ανάδειξη των δυνατοτήτων κάθε περιφέρειας και κάθε δήμου της χώρας. Διχαστικές κραυγές και πρακτικές κατεστημένου δεν χωρούν. Ψηφίζουμε για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, για το παρόν και το μέλλον της γειτονιάς μας, της πόλης ή του νησιού μας. Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε να κάνουμε στροφή 180 μοιρών προς το μέλλον για να μην ξαναδούμε τα διάφορα «πλεονάσματα» απραξίας να μετατρέπονται σε πλεονάσματα λαϊκισμού που μας κρατάνε στο καταδικασμένο παρελθόν.
 
-Η μάχη στην Περιφέρεια Αττικής θεωρείται η μητέρα των μαχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σας αγχώνει αυτό;
 
Καθόλου. Αντιθέτως με προκαλεί θετικά και με πεισμώνει αποτελεσματικά. Η πρόκληση αυτή είναι πρόκληση μάχης και δημιουργίας. Στην επαγγελματική και πολιτική μου διαδρομή, πρώτα στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στην Ευρωβουλή, έχω εργαστεί για τα συμφέροντα της χώρας μου απέναντι σε «ακροατήρια» που δεν ήταν εύκολα ή ευνοϊκά υπέρ των ελληνικών θέσεων. Οταν ξέρεις να μάχεσαι, μάχεσαι παντού. Και εδώ η πρόκληση δεν αφορά μόνο στον αγώνα απέναντι στα προβλήματα που καθημερινά βιώνουν οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής. Αφορά και στη μάχη απέναντι σε παλαιοκομματικές και μηδενιστικές νοοτροπίες, που πρέπει να ανατραπούν. Αυτό επιβάλλουν το πνεύμα των καιρών και οι ανάγκες του σήμερα. Αυτό απαιτούν οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής.