«Εκφράζουμε το Μέλλον», συνέντευξη στην εφημερίδα "REAL NEWS"

GK1211

"Από την πρώτη στιγμή προσπαθώ να προβάλω την ανάγκη του διαφορετικού. Οι πολίτες θα επιλέξουν με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Θα κάνουν «like» στο άφθαρτο και «unfollow» στο φθαρμένο"

«Εμείς εκφράζουμε το μέλλον και γι’ αυτό οι πολίτες θα μας δικαιώσουν», τονίζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Κουμουτσάκος στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, και σημειώνει «Από την πρώτη στιγμή προσπαθώ να προβάλω την ανάγκη του διαφορετικού. Οι πολίτες θα επιλέξουν με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Θα κάνουν «like» στο άφθαρτο και «unfollow» στο φθαρμένο».

****
 
- Τι δυνατότητες έχει η Περιφέρεια να παράγει έργο; Εσείς τι μπορείτε να κάνετε;
 
Οι δυνατότητες της Περιφέρειας να παράγει έργο εξαρτώνται άμεσα από τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο τα κοινοτικά κονδύλια που προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό για να γίνει, υπάρχουν προϋποθέσεις.
 
Πρώτον, συνολική αναπτυξιακή στρατηγική που θα επενδύει στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής της Αττικής. Δεύτερον, νέες ιδέες και νέο τρόπο δράσης. Χωρίς δεσμεύσεις και εγκλωβισμούς σε παλαιοκομματικές, πελατειακές νοοτροπίες. Τρίτον, σε βάθος γνώση των ευκαιριών που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και των διαδικασιών και προσώπων που διαμορφώνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες.
 
Ο συνδυασμός ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας και αυτοδιοικητικής γνώσης είναι το «κλειδί» που ξεκλειδώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και προόδου στην Αττική. Εμείς αυτά τα «κλειδιά» τα κρατάμε στα χέρια μας. Προτεραιότητές μας είναι: Δουλειές, Ανάπτυξη, Διαφάνεια, Αλληλεγγύη.
 
- Με δεδομένο ότι η Αττική έχει πληγεί περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια από το Μνημόνιο, ποιες είναι οι κοινωνικές σας προτεραιότητες;
 
Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής οφείλει να είναι, και για μας είναι, η απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας. Έχουμε ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής για τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τη στέγαση οργανώσεων εθελοντικής προσφοράς σε έναν «Πολυχώρο Αλληλεγγύης», την αξιοποίηση των πόρων του νεοσυσταθέντος «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους». Και όλα αυτά σε σταθερή συνεργασία με την Εκκλησία, τους δήμους και τις πρωτοβουλίες πολιτών.
 
- Γιατί θεωρείτε αποτυχημένο Περιφερειάρχη τον Γ. Σγουρό; Τον στηρίζουν τόσοι γαλάζιοι δήμαρχοι, αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες…
 
Είναι θέμα αρχής για μένα και αναγνωρίζω τον πολύ σημαντικό ρόλο των δημάρχων. Γι’ αυτό τους «βλέπω» ως ισότιμους, στενούς συνεργάτες. Όχι ως υποψήφιους εκλογικούς «πελάτες».
 
Ο ανθυποψήφιός μου στα 12 χρόνια της εμπλοκής του με τα αυτοδιοικητικά πράγματα έχει διαμορφώσει μια καθεστωτική αντίληψη και πραγματικότητα. Έχει «υφάνει» ένα ιστό πελατειακών εξυπηρετήσεων. Σ’ αυτό, οφείλω να ομολογήσω, ότι ήταν πολύ «παραγωγικός». Όμως στην παραγωγή ουσιαστικού έργου υπήρξε αδικαιολόγητα ελλειμματικός.
 
Η σημερινή κατάσταση της Αττικής που πνίγεται όταν βρέχει, πνίγεται στα σκουπίδια, πνίγεται χωρίς αποχετευτικό, είναι απαράδεκτη.
 
Με προεκλογικές κορδέλες δεν παράγεται έργο. Παράγεται προπαγάνδα. Όπως έγινε πρόσφατα, ενδεικτικά αναφέρω, στο Μαραθώνα, όπου εμφάνισε ως έργο, την υπογραφή χρηματοδότησης έναρξης μιας μελέτης, εγκαινιάζοντας το σχεδόν «μηδέν».
 
- Ο κ. Σγουρός εμφανίζεται ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα, εσείς ως κομματική.
 
Εδώ πραγματικά πρόκειται για μαγική εικόνα. Ο απερχόμενος αρχηγός του κατεστημένου της Περιφέρειας Αττικής εμφανίζεται σαν να έχει υποστεί ολική κομματική αμνησία. Ξεχνάει το γεγονός ότι στις εκλογές του 2012 συμμετείχε στη στενή επταμελή επιτροπή αξιολόγησης για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Το 2013 ήταν μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της επιτροπής καταστατικού. Πόσο πιο θεσμική, πόσο πιο στενή, πόσο πιο δεσμευτική κομματική ταυτότητα μπορεί να έχει κάποιος; Παρόλα αυτά ζητάει από τους πολίτες της Αττικής αλλά και τους Νεοδημοκράτες, να τα ξεχάσουν.
 
Σε ό,τι με αφορά, ουδέποτε έκρυψα ότι είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός που σε όλη την επαγγελματική και πολιτική μου πορεία εργάστηκα και προώθησα ευρύτερα συμφέροντα της Πατρίδας.
 
- Τελικά για εσάς τι κρίνεται στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση; Τι διακυβεύεται και τι μήνυμα πρέπει να αποσταλεί;
 
Κρίνεται το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, η καθημερινότητά μας, η γειτονιά μας, η πόλη μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε σε κραυγές και λαϊκισμούς. Από την πρώτη στιγμή προσπαθώ να προβάλω και να πείσω για την ανάγκη του διαφορετικού. Οι πολίτες θα επιλέξουν με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Θα κάνουν “like” στο άφθαρτο και «unfollow” στο φθαρμένο. Εμείς εκφράζουμε το μέλλον και γι’ αυτό οι πολίτες θα μας δικαιώσουν.
 
- Το πρόβλημα των σκουπιδιών πώς θα το αντιμετωπίσετε;
 
Ο ΧΥΤΑ της Φυλής έχει φτάσει σχεδόν στο όριό του. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Για αυτό ο ισχύων περιφερειακός σχεδιασμός δεν πρέπει να καταργηθεί, πρέπει όμως να αναθεωρηθεί. Αν υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να εξεταστούν. Υπό την προϋπόθεση ότι εντάσσονται σε έναν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί παρά να έχει βαρύνοντα ρόλο προκειμένου να εξασφαλιστούν λύσεις σύγχρονες, φιλικές στο περιβάλλον και χαμηλού κόστους για τους πολίτες. Λύσεις μπορούν να δοθούν με την κοινωνία δίπλα και όχι απέναντι.
 
- Ο εκλογικός σας στόχος ποιος είναι; Και τι θεωρείτε αποτυχία;
 
Στόχος είναι η νίκη που θα σημάνει και το ξεκίνημα της προσπάθειας να εφαρμόσουμε στην Αττική κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά τόσο απαραίτητο για την επόμενη πενταετία. Αποτυχία, θεωρώ να μην αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να το κάνω πράξη.
 
- Αν δεν πετύχετε το στόχο σας, θα το θεωρήσετε και ως ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση;
 
Βάλαμε ήδη στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη να διαχειριστούμε τα θέματα της Περιφέρειας Αττικής με νέα φιλοσοφία, νέο τρόπο δράσης. Και αυτό είναι ήδη μια πρώτη νίκη. Η νίκη σε μια «μάχη» η οποία όμως θα κρίνει τον «πόλεμο». Και ο «πόλεμος» αφορά στο να ξανασταθεί η χώρα όρθια στα πόδια της και να ξεκινήσει το βηματισμό της για έξοδο από την κρίση. Να μην εμποδιστεί η χώρα από σκοπιμότητες μηδενισμού και λαϊκισμού. Το «μνημονιακός-αντιμνημονιακός» είναι διχαστικό και παρωχημένο. Το μόνο δίλημμα είναι «αποτελεσματικός-αναποτελεσματικός».
 
- Η γνώμη σας για την συνυποψήφια σας Ρένα Δούρου;
 
Η υποψηφιότητα της κας Δούρου υπηρετεί τη μηδενιστική και καταστροφολογική λογική του ΣΥΡΙΖΑ που μόνον προσχηματικά χρησιμοποιεί τα προβλήματα της Αττικής. Είναι πλήρως εγκλωβισμένη στον επικίνδυνο λαϊκισμό του κόμματός της. Όμως η Αττική δε θα εγκλωβιστεί μεταξύ παλαιοκομματικού «μαυρογιαλλουρισμού» και κομματικού οπορτουνισμού. Εμείς είμαστε κόντρα και στα δύο.