Ο Σγουρός πέτυχε «πλεόνασμα απραξίας»-Συνέντευξη Γιώργου Κουμουτσάκου, στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και στον δημοσιογράφο Σπύρο Γκουτζάνη

Έχουμε περάσει στην Ευρώπη των Περιφερειών όπου η ευρωπαϊκή εμπειρία, η τεχνογνωσία και οι νέοι σύγχρονοι τρόποι δράσης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση  για την εκταμίευση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. 

«Η πρόοδος σε έργα είναι μηδενική στην Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Γιάννης Σγουρός είναι υπόλογος για παραλείψεις και πελατειακές διαχειριστικές πρακτικές», δηλώνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Γιώργος κουμουτσάκος. Λέει ότι ο ανθυποψήφιος του «στερείται θαρρός και σθένος να παραδεχθεί την ιστορία του και την ταυτότητα του » και του καταλογίζει ότι «πρώτιστο μέλημα της πολιτικής του είναι να δημιουργήσει σύστημα πελατειακών σχέσεων». Αναφέρει ακόμη ότι «σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας» και προσθέτει ότι το δικό του τετράπτυχο είναι «Δουλειές- Ανάπτυξη – Διαφάνεια - Αλληλεγγύη», ενώ τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.
 
****
 
- Μετανιώσατε που από την ευρωβουλή μετακομίσατε στην Περιφέρεια;
 
Συνήθως δε μετανιώνω για κάτι που κάνω. Όσες φορές έχω μετανιώσει στη ζωή μου, είναι όποτε δεν έκανα κάτι, το οποίο μπορούσα να είχα κάνει. Όποτε δεν ανταποκρίθηκα σε μια πρόκληση.
 
 Το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση της Περιφέρειας. Η Αττική είναι ο τόπος μου, ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζει η οικογένειά μου. Άλλωστε κε Γκουτζάνη, εάν ξέρεις να μάχεσαι, μπορείς να μάχεσαι παντού. Αν ξέρεις να δημιουργείς μπορείς να δημιουργήσεις παντού. Προϋπόθεση όμως κάθε δημιουργίας είναι να υπάρχει μόχθος-θέληση-πάθος και αυτά υπάρχουν.
 
- Ο προεκλογικός αγώνας είναι δύσκολος;
 
Κάθε αγώνας είναι δύσκολος, διαφορετικά δεν θα ήταν αγώνας. Στην Περιφέρεια Αττικής καλούμαι να δώσω μια μάχη δύο μετώπων.
 
Από τη μια ένα κατεστημένο σύστημα εξυπηρετήσεων, με όλα τα χαρακτηριστικά του πελατειακού κρατισμού της δεκαετίας του ’80.
  
Από την άλλη, ένας οπορτουνιστικός κομματισμός, ο οποίος μόνο προσχηματικά ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της Αττικής, ενώ ο πραγματικός στόχος είναι να προκαλέσει προϋποθέσεις πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας εκμεταλλευόμενος τις δυσκολίες και τα προβλήματα της κρίσης. Συνεχίζει να επιμένει στο διχαστικό και παρωχημένο «μνημονιακός – αντιμνημονιακός», με μηδενιστική λογική μιζέριας.
 
Είναι ένας διμέτωπος αγώνας απέναντι στο παλαιοκομματικό «Μαυρογυαλουρισμό» και στον ιδεοληπτικό κομματικό φανατισμό.
 
Τελικά όμως το νέο, το άφθαρτο και το δημιουργικό, που εμείς εκφράζουμε θα επικρατήσει.
 
- Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα αυτών των περιφερειακών εκλογών;
 
 Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, για το παρόν και το μέλλον της γειτονιάς μας, της πόλης μας, ή του νησιού μας. Η Αττική χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση και τις διαχειριστικές πρακτικές του παρελθόντος. Ο πολίτης βιώνει μια σκληρή ,μίζερη πραγματικότητα και βλέπει παντού αδιέξοδα, προβλήματα και κακοδιαχείριση. Δεν βλέπει όμως σχέδιο. Εμείς μπορούμε να φέρουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια στην Αττική, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και θα το κάνουμε. Η Αττική έχει δικαίωμα να αποκτήσει οντότητα, σύγχρονη ταυτότητα και την αίγλη που έχει χάσει. Αυτό είναι το διακύβευμα και ο στρατηγικός στόχος.
 
- Ενώ είσαστε ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ θεωρείται τον κ. Γιάννη Σγουρό «συστημικό Περιφερειάρχη»;
 
Εγώ δεν αρνούμαι ότι με στηρίζει η ΝΔ, όπως δεν έχω αρνηθεί ότι είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός. Οπωσδήποτε όμως μη συστημικός. Δεν είμαι φορέας της αντίληψης ότι πρώτιστο μέλημα της πολιτικής, είναι να δημιουργήσεις σύστημα πελατειακών σχέσεων. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τον ανθυποψήφιό μου κο Σγουρό, ο οποίος επιπλέον μας ζητά να υποστούμε συνολική απώλεια μνήμης. Να ξεχάσουμε ότι ήταν κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής, πλήρως ενσωματωμένο στην κομματική νομενκλατούρα του ΠΑΣΟΚ. Το εάν είναι ΠΑΣΟΚ δε με απασχολεί, εκείνο που με απασχολεί όμως, όπως και όλους τους πολίτες, είναι ότι κάποιος που διεκδικεί δημόσιο σημαντικό αξίωμα, στερείται θάρρους και σθένους να παραδεχθεί την ιστορία του και την ταυτότητά του.
 
- Γιατί να εμπιστευτεί εσάς ο κόσμος;
 
Έχουμε περάσει στην Ευρώπη των Περιφερειών όπου η ευρωπαϊκή εμπειρία, η τεχνογνωσία και οι νέοι σύγχρονοι τρόποι δράσης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Διαθέτω την ευρωπαϊκή εμπειρία και τη γνώση των μηχανισμών των Βρυξελλών από την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη πορεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο. Σας θυμίζω ότι το 2013 εκλέχθηκα από τους συναδέλφους μου Ευρωβουλευτής της χρονιάς στον τομέα των Μεταφορών. Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει μία ισχυρή ομάδα και έχουμε ως μόνη δέσμευση το πάθος της δημιουργίας. Διαθέτουμε ολοκληρωμένη στρατηγική και όχι αποσπασματικές δράσεις που περισσότερο εξυπηρετούν και λιγότερο υπηρετούν.
 
- Που εστιάζεται την κριτική σας στον νυν Περιφερειάρχη;
 
Ειλικρινά σας λέω ότι ο κ. Σγουρός είναι υπόλογος για τόσες παραλείψεις και πελατειακές διαχειριστικές πρακτικές που δυσκολεύεται κάποιος να επιλέξει από που να αρχίσει. Να σας θυμίσω το έγγραφο –κόλαφο για τη διοίκηση Σγουρού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τεράστιο ζήτημα κακοδιαχείρισης 8 εκατομμυρίων Ευρώ για το Πεδίον του Άρεως. Να σας θυμίσω ότι στο τέλος της θητείας του η πρόοδος σε έργα είναι μηδενική και η Αθήνα εξακολουθεί να πνίγεται όταν βρέχει ,να «πάσχει» στο αποχετευτικό και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Την ίδια ώρα εκείνος πανηγυρίζει για δήθεν πλεόνασμα που στην ουσία είναι πλεόνασμα απραξίας και θα έπρεπε να απολογείται γιατί δεν διέθεσε τα χρήματα για αναγκαία έργα που θα ανακούφιζαν τους πολίτες. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε υπερδεσμεύσεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ υποθηκεύοντας το μέλλον της Περιφέρειας για έργα που δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν λόγω χρονικών ορίων. Και φυσικά προσπαθεί να κρύψει τους στενούς κομματικούς του δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ προσβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την νοημοσύνη των πολιτών.
 
- Στην Περιφέρεια υπάρχουν αρκετές υποδομές και δημόσια περιουσία που προορίζεται για ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση. Συμφωνείτε;
 
Καταρχάς πιστεύω στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει ένας πολύ σκληρός πυρήνας κοινωνικής προσφοράς όπως αυτή που προσφέρει η ΕΥΔΑΠ, και αυτός πρέπει να μείνει κάτω από την ομπρέλα της Πολιτείας. Γενικότερα όμως η Περιφέρεια αρκείται σε γνωμοδοτικό ρόλο και στο πλαίσιο αυτό θα μεριμνούμε ώστε η Αττική να απολαμβάνει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.
 
- Εάν εκλεγείτε ποια είναι τα τρία πρώτα προβλήματα στα οποία θα επικεντρώσετε;
 
Η Αττική έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να χρειάζονται κοινωνική στήριξη λόγω της διευρυμένης φτώχειας και ανεργίας που επικρατεί. Πρώτο μας μέλημα, όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές είναι η στέγαση των αστέγων. Θεωρώ ότι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μία διοίκηση που σέβεται τον εαυτό της. Επίσης έχουμε δεσμευθεί να προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου θα στεγάζονται δωρεάν οι οργανώσεις που το χρειάζονται μετά από πρόσκληση και υπογραφή συμφώνου συνεργασίας. Τέλος θα ιδρύσουμε ένα Χώρο Επώασης Νέας Επιχειρηματικότητας όπου οι νέοι θα λαμβάνουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να υλοποιήσουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους.