Γιατί η Τουρκία θέλει να διαχωρίσει το Καστελλόριζο από το Αιγαίο

-«Αυγή της Οδύσσειας» ονομάστηκε n επιχείρηση στη Λιβύη. Πότε θα φθάσουμε στην «Ιθάκη»;

Θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να έχουμε "οδύσσεια" στη Λιβύη. Η παράταση της κρίσης κυοφορεί επιμέρους κρίσεις και προσθέτει περιφερειακή αστάθεια.

-Πόσο πιθανή είναι μια μεταναστευτική κρίση; Και τι μπορεί να γίνει για να την προλάβουμε;

Σκεφτείτε μια ακυβέρνητη Λιβύη και μετά δείτε το χάρτη. Δείτε με ποιες χώρες συνορεύει. Η Βόρειος Αφρική "κάθεται" σε μια μεταναστευτική ωρολογιακή βόμβα. Η βόμβα αυτή μπορεί να απενεργοποιηθεί μόνον με το τρίπτυχο. Σταθερότητα-Εκδημοκρατισμός-Οικονομική προοπτική. Και εδώ n Ευρωπαϊκή Ένωση έχει -είναι υποχρεωμένη να έχει- τον πρώτο ρόλο.

-Χθες η Λαμπεντoύζα, αύριο η Κρήτη; Τι μπορούμε να κάνουμε για τους λαθρομετανάστες;

Πρώτον, να προετοιμαστούμε στη βάση του χειρότερου σεναρίου. Δηλαδή για ένα διπλό, ταυτόχρονο μέτωπο μεταναστευτικών ροών από νότια και ανατολικά.  Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες της FRONTEX. Tρίτov, να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τους εταίρους του ευρωπαϊκού Νότου. Τέταρτον, να μη γινόμαστε με δικές μας αποφάσεις θελκτικότερος προορισμός λαθρομετανάστευσης. Εκεί n κυβέρνηση έχει διαπράξει μεγάλα λάθη, τα οποία πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Και βέβαια, συρματόπλεγμα μεσοπέλαγα δεν μπορεί να κατασκευαστεί για να διορθώσει προηγούμενα πολιτικά σφάλματα.

-Kαλώς πράττει η Ελλάδα, παρέχοντας στήριξη στις επιχειρήσεις εφαρμογής της απόφασης του ΟΗΕ;

Διαχρονική πολιτική της Ελλάδας είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει κομβική γεωστρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε ρόλο και λόγο στην περιοχή και οφείλουμε να τον ασκήσουμε. Με προσοχή μεν, ουσιαστικά δε. Ακόμα και σήμερα, με τις μεγάλες δυσκολίες μας, μπορούμε να είμαστε μια σημαντική "χώρα -πάρoχoς" ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας. Αποχή ή αδράνεια θα ισοδυναμούσε με εκχώρηση αυτού του ρόλου σε άλλους.

-Αναφέρεστε στην Τουρκία...

Προφανώς. Είναι ο κύριος ενδιαφερόμενος. Άλλωστε, η πολιτική της στο Αιγαίο, πέραν όλων των άλλων, εξυπηρετεί και αυτήν την επιδίωξη του "μόνου επόπτη" της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι στρατηγική επιδίωξη που έχει γίνει υψηλή προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής Νταβούτογλου.

-Γιατί αυτή η τουρκική εμμονή με την τοποθέτηση του Καστελλόριζου στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο;

Μα γιατί εάν κάποτε φτάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, n Τουρκία θα ήθελε να πάει ως χωριστή υπόθεση το θέμα των θαλάσσιων ζωνών του Καστελλόριζου. Οι γείτονές μας φαντάζονται ότι εάν επιτευχθεί διαχωρισμός της "περίπτωσης Καστελλόριζο" από την "Υπόθεση Αιγαίο", τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της θα ευνοούσαν τις τουρκικές θέσεις και απόψεις. Γι' αυτό ο καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι καθοριστικής σημασίας διπλωματικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας.

-Θα ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση; Αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις είναι ότι θα έχουμε πάλι αμφίσημες αποφάσεις στη Σύνοδο Kορυφής.

Η Ευρώπη  δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει να ξεπεράσει την κρίση. Το κόστος της αποτυχίας θα είναι τεράστιο για όλους. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ευρώ. Μια ισχυρή ευρωζώνη και ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Η απάντηση είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Επιτέλους, n διαχείριση της κρίσης δεν μπορεί να γίνεται με τους ρυθμούς των εκλογών στα διάφορα γερμανικά "Länder".

-Η Ελλάδα τι έχει να περιμένει;

Η έξοδος από το σημερινό αδιέξοδο, από τη σημερινή ζοφερή κατάσταση ύφεσης, ανεργίας και αναπτυξιακής ερήμου είναι δική μας, ελληνική υπόθεση. Ας πάψουμε επιτέλους να αναζητούμε αγγέλους και δαίμονες στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε επειγόντως ριζική διόρθωση πολιτικής.

-Γιατί το κόμμα σας αρνείται τη συναίνεση που ζητεί ο κ. Παπανδρέου;

H συναίνεση είναι πολύτιμη. Δεν διατάσσεται όμως. Οικοδομείται. Και ο κ. πρωθυπουργός την έχει κατεδαφίσει ήδη από την εποχή που ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Την άνοιξη του 2009, όταν ακόμα υπήρχε χρόνος, είχε πει "όχι" σε όλα. Ακόμα και στα απολύτως αυτονόητα. Και μετά εκβίασε πρόωρες εκλογές. Αλλά, πέραν αυτών, συναίνεση σε τι ακριβώς; Σε μια πολιτική που πάσχει σοβαρά από έλλειμμα νομιμοποίησης; Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Παπανδρέου κυβερνά στη βάση του "λεφτά υπάρχουν". Αυτή είναι η βάση της εντολής του.

-Κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε για εκλογολογία.

Η διαπίστωση μιας πολιτικής πραγματικότητας, κατ' ουδένα τρόπο αποτελεί εκλογολογία. Άλλωστε, είμαι ένθερμος υποστηρικτής των σταθερών εκλογικών κύκλων.

-Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Με τη συνταγματική κατοχύρωση ότι η Βουλή θα διαλύεται μόνο λόγω παραίτησης της κυβέρνησης ή απώλειας της δεδηλωμένης. Επιπλέον, θα πρέπει να ισχύει ο ίδιος εκλογικός νόμος για τουλάχιστον τρείς εκλογικές αναμετρήσεις. Και αν αλλάξει, δεν θα ισχύει στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Θα έχουμε έτσι ξεκάθαρους κανόνες "παιγνιδιού" για περίπου μία εικοσαετία.

-Μετά το "Δεν Πληρώνω", περάσαμε στο "γιαουρτώνω. Ποιά είναι η γνώμη σας;

Ακόμα και όταν υπάρχει οργή και αγανάκτηση, είναι υποχρέωση όλων να σέβονται το νόμο. Κοινωνία ανομίας είναι μια κατεστραμμένη κοινωνία. Γι' αυτό και καταδικάζω κατηγορηματικά τα φαινόμενα στα οποία αναφερθήκατε.

-Τη Δευτέρα άρχισε στη Χάγη η ακροαματική διαδικασία της προσφυγής των Σκοπίων για την απόφαση του Boκουρεστίoυ, που τα κράτησε εκτός ΝΑΤΟ. Αισιοδοξείτε για την έκβαση της υπόθεσης;

Η Ελλάδα, έχει ισχυρά επιχειρήματα. Τρεις επισημάνσεις: Πρώτη, τα Σκόπια τα ίδια επί σειρά ετών παραβίαζαν κατάφωρα την Ενδιάμεσn Συμφωνία του 1995. Δεύτερη: ουδέποτε αποδέχθηκαν τη χρήση του "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Τώρα τη θυμούνται και την επικαλούνται κατά της Ελλάδας. Τέλος, οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται πάντα με ομοφωνία. Όσο για την Ετυμηγορία του Δικαστηρίου, θα περιμέναμε έως και δύο χρόνια, για την έκδοσή της. Η απόφαση του Βουκουρεστίου δεν αλλάζει.

-Έχετε συνεργαστεί στενά με τον Πέτρο Moλυβιάτη και την κυρία Μπακογιάννη. Ισχυρές προσωπικότητες, που απασχόλησαν τις τελευταίες μέρες την επικαιρότητα. Υπήρξε διασταύρωση ξιφών. Κάποιο σχόλιο;

Όχι, βέβαια. Ουδείς λόγος υπάρχει να ανακυκλώνονται θέματα και συζητήσεις που έχουν λήξει.