"Είμαστε η ευρωπαϊκή πρόταση με την αυτοδιοικητική γνώση"-Συνέντευξη Γιώργου Κουμουτσάκου, στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

"Στην εποχή των «Ευρωπαϊκών Περιφερειών» η γνώση θεσμών, προσώπων που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες και οι νέοι τρόποι δράσης δίνουν την προστιθέμενη αξία. Εμείς διαθέτουμε αυτά τα «εργαλεία»

«Στην εποχή των «Ευρωπαϊκών Περιφερειών» η γνώση θεσμών, προσώπων που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες και οι νέοι τρόποι δράσης δίνουν την προστιθέμενη αξία. Εμείς διαθέτουμε αυτά τα “εργαλεία”», σημειώνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος στη σημερινή του συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο, και υπογραμμίζει «Είμαστε η ευρωπαϊκή πρόταση με εφόδια την τεχνογνωσία και την αυτοδιοικητική γνώση. Μια κοινότητα ανθρώπων και απόψεων με σύγχρονο πνεύμα, έγκυρη γνώση και θέληση».
 
****
 
- Είστε βραβευμένος ευρωβουλευτής και τώρα υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής. Υπάρχει αντίφαση σε αυτό;
 
Κάποιοι σκοπίμως και με ιδιοτέλεια θέλησαν να δουν αντίφαση. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει.
 
Πράγματι, σε 3 σχεδόν χρόνια, οι 750 συνάδελφοί μου ευρωβουλευτές με εξέλεξαν ως τον καλύτερο ευρωβουλευτή της χρονιάς στον τομέα των μεταφορών, αν και ξεκίνησα στην Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου αυτού. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η γνώση, ο μόχθος και η πίστη συνιστούν τα απαραίτητα συστατικά για να πετύχει κανείς σε ό,τι αναλαμβάνει. Και η αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί εξαίρεση.
 
Εξάλλου, στην εποχή των Περιφερειών της Ευρώπης, η αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής είναι άμεσα εξαρτημένη από την βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του νέου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ). Συνεπώς, η ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνογνωσία που απέκτησα μετά από την πενταετή θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν πολύτιμα εφόδια και εχέγγυο επιτυχίας για την ανάπτυξη και πρόοδο της Αττικής.
 
- Τι καινούριο φέρνει η υποψηφιότητά σας και τι σας διαφοροποιεί από τους αντιπάλους σας;
 
Στην εποχή των «Ευρωπαϊκών Περιφερειών» η γνώση θεσμών, προσώπων που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες και οι νέοι τρόποι δράσης δίνουν την προστιθέμενη αξία. Εμείς διαθέτουμε αυτά τα «εργαλεία». Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, φιλόδοξο σχέδιο, ολοκληρωμένη στρατηγική. Οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής δε μπορούν πλέον να αρκούνται σε αποσπασματικές δράσεις. Δεν είμαστε η διαιώνιση του κατεστημένου, του παλαιοκομματισμού, ούτε η κομματική επιλογή, ο επιφανειακός λαϊκισμός, το «μνημονιακό-αντιμνημονιακό». Είμαστε η ευρωπαϊκή πρόταση με εφόδια την τεχνογνωσία και την αυτοδιοικητική γνώση. Μια κοινότητα ανθρώπων και απόψεων με σύγχρονο πνεύμα, έγκυρη γνώση και θέληση.
 
- Υπάρχουν αμέτρητοι άνεργοι στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Ποιό είναι το μήνυμα του περιφερειάρχη σε αυτούς; Μήνυμα που δεν θα είναι μόνο λόγια και υποσχέσεις;
 
Δουλειές, Ανάπτυξη, Διαφάνεια και Κοινωνική αλληλεγγύη. Η Αττική μπορεί και είναι η ώρα να αλλάξει πρόσωπο. Έχουμε ήδη παρουσιάσει ως Συνδυασμός συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αστέγων με την αξιοποίηση των διαθέσιμων δημοσίων κτιρίων. Έχουμε ήδη μεριμνήσει για τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής για τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπέρ των ευπαθών και κοινωνικών ομάδων, κατόπιν συμφωνίας Περιφέρειας, ΚΤΕΛ και ΟΑΣΑ.
 
Επίσης, είναι δέσμευσή μας και άμεσα υλοποιήσιμη το να αξιοποιήσουμε τους πόρους του νεοσυσταθέντος Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.
 
- Τις τελευταίες μέρες ο νυν Περιφερειάρχης σας επιτέθηκε σφοδρά κάνοντας αναφορές ότι δεν έχετε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιά είναι η απάντηση σας;
 
Ο νυν Περιφερειάρχης μετά τις κοινοτικές αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση στο Πεδίο του Άρεως και τις κατηγορίες πρώην στενών συνεργατών - για πολλά χρόνια - για αυταρχικό συγκεντρωτισμό και διαπλοκή καταφεύγει σε λοιδορίες και προσωπικές επιθέσεις. Μήπως θα έπρεπε απερχόμενος Περιφερειάρχης να απολογηθεί για το σημερινό πρόσωπο της Αττικής για τα "εικονικά έργα" και να αφήσει τη γνωστή "τέχνη του Μαυρογιαλούρου";
 
- Για τη κυρία Δούρου ποια είναι η άποψή σας;
 
Η στάση της κας Δούρου με προβληματίζει όχι όμως για τις προτάσεις της σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά για το διχαστικό μήνυμα που υιοθετεί και προβάλει, και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα της Περιφέρειας. Τελευταία μάλιστα με προβληματίζουν οι «οικολογικές ευαισθησίες» της με την εκστρατεία της να γεμίσει τους δημόσιους χώρους της Αττικής με προεκλογικές αφίσες, μια πρακτική που και το περιβάλλον επιβαρύνει και παλαιοκομματικές νοοτροπίες άλλων δεκαετιών επαναφέρει.
 
- Είστε ένας νέος σύγχρονος πολιτικός που αποφάσισε να επισκεφθεί το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ένα χώρο σύμβολο για την αριστερά, ανήμερα της Πρωτομαγιάς. Γιατί πήγατε;
 
Με την παρουσία μου θέλησα να τιμήσω τη γενναιότητα και το πάθος για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ήταν μια ημέρα τιμής και εθνικής ενότητας. Αυτή η ενότητα που με τόσους κόπους χτίστηκε, είναι πολύτιμη, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που περνάει σήμερα η Πατρίδα. Γι’ αυτό οφείλουμε να την διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε, περισσότερο παρά ποτέ, από διχαστικά μηνύματα και πρακτικές.