Να πείσουμε ότι υπάρχει ελπίδα

Τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και οι τεράστιες ελλείψεις σε έργα υποδομών είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για την Περιφέρεια Αττικής δηλώνει στο nooz.gr ο υπουψήφιος Γιώργος Κουμουτσάκος που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

  
-Κύριε Κουμουτσάκο, σε αυτήν την αναμέτρηση κάνετε μια μετάβαση από την ευρωβουλή στην αυτοδιοίκηση. Πόσο σημαντικό πλεονέκτημα πιστεύετε ότι είναι για τον υποψήφιο περιφερειάρχη η εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων στην Περιφέρεια;
 
Την εποχή της «Ευρώπης των Περιφερειών», η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία είναι ζωτικά απαραίτητη. Μπορεί να πολλαπλασιάσει την αποτελεσματικότητα των δράσεων του Περιφερειάρχη και να «απελευθερώσει» άμεσα τα κοινοτικά κονδύλια. Εμείς λοιπόν γνωρίζουμε και το «πως» και το «ποιος» μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ενισχύσει ουσιαστικά την Αττική και τους κατοίκους της.
 
Αυτή είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία μας, μαζί με το νέο και το άφθαρτο. Αυτό χρειάζεται η Περιφέρεια Αττικής.
 
-Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση, ποιο είναι τελικά το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 με μια Ελλάδα που παλεύει να βρει τον βηματισμό της αλλά με τους πολίτες να έχουν οικονομικά προβλήματα και την ίδια ώρα να αντιμετωπίζουν δεκάδες προβλήματα στην καθημερινότητά τους, στον δήμο και την περιφέρεια.
 
Την Κυριακή αποφασίζουμε για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, την καθημερινότητά μας, την γειτονιά μας, την πόλη μας, το νησί μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε σε διχαστικές κραυγές και λαϊκισμούς. Ειδικά τώρα που η χώρα αρχίζει να στέκεται πάλι στα πόδια της.
 
Εμείς από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να πείσουμε για το διαφορετικό. Παραμείναμε προσηλωμένοι στο να μιλήσουμε με πρόγραμμα, θέσεις και γνώσεις, και όχι με «κλισέ». Οι πολίτες θα επιλέξουν για το μέλλον της Αττικής και εμείς είμαστε εδώ για να προτείνουμε τη στρατηγική και το όραμά μας, όχι συνθήματα και φαμφάρες.  
 
- Μπορούν τελικά ο εκάστοτε δήμαρχος ή ο εκάστοτε περιφερειάρχης να κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών;
 
Βούληση, γνώση, αποφασιστικότητα. Με αυτά τα «εφόδια» δήμαρχοι και περιφερειάρχες μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Δράσεις που βασίζονται σε ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο, έχουν αναπτυξιακή προοπτική και επιφέρουν πραγματική προστιθέμενη αξία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της ενδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το πνεύμα της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής δεν είναι αυτό. Δεν υπάρχει οραματικό σχέδιο και φιλόδοξη στρατηγική. Αντιθέτως, έχει διαμορφωθεί ένα δίκτυο πελατειακών σχέσεων μέσω της διανομής των κοινοτικών κονδυλίων, που θυμίζει πρακτικές του παρελθόντος. 
 
 
- Ποιο είναι το όραμα και οι προτεραιότητές σας στην Περιφέρεια Αττικής;
 
Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής αξίζουν και δικαιούνται μια διαφορετική περιφέρεια. Απαιτούν δουλειές, ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη. Ζητούν όμως πιο επίμονα από ποτέ και διαφάνεια, κοινούς κανόνες που να εφαρμόζονται από όλους. Στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Περιφέρειας.
 
Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής οφείλει να είναι, και για μας είναι, η απόλυτη προτεραιότητα.
 
Έχουμε ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής για τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τη στέγαση οργανώσεων εθελοντικής προσφοράς σε έναν «Πολυχώρο Αλληλεγγύης», την αξιοποίηση των πόρων του νεοσυσταθέντος «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους».
 
Και όλα αυτά σε σταθερή συνεργασία με την Εκκλησία, τους δήμους και τις πρωτοβουλίες πολιτών.
 
- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Αττικής;
 
Τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και οι τεράστιες ελλείψεις σε έργα υποδομών. Γιατί άραγε τα χρήματα έμειναν αναξιοποίητα στα ταμεία της Περιφέρειας όταν υπάρχουν έργα ζωτικής σημασίας που «καρκινοβατούν» επί χρόνια; 
 
Έργα όπως η κατασκευή ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου και επεξεργασίας λυμάτων σε Ραφήνα, Αρτέμιδα, Πόρτο Ράφτη, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, έργα για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, έργα για την υδροδότηση των νησιών;
 
Και εδώ στην καρδιά της Αθήνας, δείτε την απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης και ανικανότητας στο Πεδίον του Άρεως. Αντί να είναι πνεύμονας-πρότυπο, χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας, είναι άντρο παρανομίας, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, σκουπιδότοπος, εστία μολύνσεως. Και όλα αυτά ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμεύσει πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλασή του.
 
Από την πρώτη στιγμή είχα μιλήσει για τεράστιες ευθύνες της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά στις εικόνες ντροπής και παρανομίας που διαπίστωσα εκεί. Μια εικόνα που ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο έγγραφο – κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
- Γιατί ο πολίτης να επιλέξει εσάς; Πού θεωρείτε ότι υπερέχετε;
 
Η Περιφέρεια πλέον έχει αυξημένο λόγο και ρόλο. Μπορεί και οφείλει να προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες για ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, υποδομές, για τη βελτίωση της καθημερινότητάς όλων μας. Μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα φέρουν επενδύσεις στον τόπο. Αυτή είναι η στρατηγική μας κατεύθυνση.
 
Είμαστε η ευρωπαϊκή πρόταση με εφόδια την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και την αυτοδιοικητική γνώση. Μια κοινότητα ανθρώπων με σύγχρονο πνεύμα, θέληση και πίστη. Μακριά από στερεότυπα και αγκυλώσεις μιας άλλης εποχής.
 
Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, φιλόδοξο σχέδιο, ολοκληρωμένη στρατηγική. Δεν είμαστε η διαιώνιση του κατεστημένου, του παλαιοκομματισμού, ούτε η κομματική επιλογή, ο επιφανειακός λαϊκισμός, το «μνημονιακό-αντιμνημονιακό».
 
- Τελικά, υπάρχει ή όχι πλεόνασμα στην Περιφέρεια Αττικής; Πως κρίνετε τη θητεία του κυρίου Σγουρού; Ένα σχόλιο για τα όσα επαγγέλλεται η κυρία Δούρου.
 
Το απερχόμενο καθεστώς της Περιφέρειας Αττικής έχει το θράσος να μιλάει για πλεόνασμα, που μόνον τη δική του αδράνεια, έλλειψη θέλησης και αποφασιστικότητας αναδεικνύει.
 
Η σημερινή κατάσταση της Αττικής που πνίγεται όταν βρέχει, πνίγεται στα σκουπίδια, πνίγεται χωρίς αποχετευτικό, είναι απαράδεκτη. Δεν νοείται σήμερα, να υπάρχουν 316 εκατομμύρια, εν είδη κομποδέματος, όταν υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε ολόκληρη την περιφέρεια.
 
Όσο για την υποψηφιότητα της κας Δούρου, αυτή υπηρετεί τη μηδενιστική και καταστροφολογική λογική του ΣΥΡΙΖΑ που μόνον προσχηματικά χρησιμοποιεί τα προβλήματα της Αττικής. Είναι πλήρως εγκλωβισμένη στον επικίνδυνο λαϊκισμό του κόμματός της.
 
Ο μόνος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αμφισβήτησης και άρα ευρύτερης πολιτικής αστάθειας, τη στιγμή που η χώρα πάει να ορθοποδήσει. Όμως η Αττική δε θα εγκλωβιστεί μεταξύ παλαιοκομματικού «μαυρογιαλλουρισμού» και κομματικού οπορτουνισμού. Εμείς είμαστε κόντρα και στα δύο.  
 
 - Ένα σχόλιο για την παράνομη αφισοκόλληση
 
Προχώρησα, προ ημερών, σε μία συμβολική κίνηση. Κατέβασα μία αφίσα της υποψήφιας Περιφερειάρχη με τον ΣΥΡΙΖΑ και την παρέδωσα στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στην Καλλιθέα, όπου περιόδευα εκείνη την ημέρα. Ήταν μια κίνηση  συμβολισμού και δεν είχε καμία διάθεση πρόκλησης έντασης.
 
Ως προς την αφισοκόλληση. Πρόκειται για μια πρακτική περιβαλλοντικά αποκρουστική, και προκλητικά παράνομη. Και σε κάθε περίπτωση είναι κάκιστο δείγμα γραφής.
 
Έχω αναφέρει ήδη ότι θέλουμε και απαιτούμε κοινούς κανόνες για όλους. Το εννοώ. Και θα το υποστηρίξω με όλη μου τη δύναμη.
 
- Ποιο θα είναι το πολιτικό μήνυμα και η επόμενη μέρα των εκλογών;
 
Κατ’ αρχάς η εκλογή δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ο δρόμος όμως για να πετύχω τον στόχο μου, που είναι να αλλάξουμε σελίδα στην Αττική. Να απομακρυνθούμε οριστικά από τις φθαρμένες λογικές και τους τακτικισμούς του παρελθόντος.
 
Το στοίχημα είναι να πείσουμε ότι ακόμη και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχει ελπίδα και μέλλον στην Περιφέρεια. Αρκεί να είμαστε αποτελεσματικοί.
 
Ενδεχομένως μερίδα των πολιτών να καθορίζει τις αυτοδιοικητικές επιλογές της, σε συνάρτηση με το πώς βλέπει την ευρύτερη πολιτική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, όμως, στις Περιφερειακές εκλογές επιλέγουμε  συγκεκριμένα πρόσωπα και προγράμματα για συγκεκριμένο τόπο.
 
Είναι κρίμα να «θυσιάζουμε» αυτές τις επιλογές και να χάνουμε ευκαιρίες για να εκφράσουμε την αντιπολιτευτική μας στάση.