Είμαστε η ευρωπαϊκή πρόταση με τεχνογνωσία

 - Γιατί αποφασίσατε να αποδεχθείτε την πρόταση του πρωθυπουργού και να θέσετε υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής την τελευταία στιγμή;

 
«Στρατεύτηκα μετά την πρόταση του πρωθυπουργού σε έναν αντικειμενικά δύσκολο αλλά και ωραίο αγώνα. Πιστεύοντας ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτω θα είναι χρήσιμες ώστε η Αττική να διεκδικήσει αυτά που μπορεί και δικαιούται, δηλαδή ένα καλύτερο μέλλον στο "αύριο" των Ευρωπαϊκών Περιφερειών και της εξωστρέφειας. Ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και αυτοδιοικητική γνώση, στρατηγική ματιά και αποφασιστικότητα. Ολα αυτά οδηγούν στην άριστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλιών και μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της Αττικής».
 
- Εχετε καταγγείλει τον κ. Σγουρό για κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το Πεδίον του Αρεως, για την οποία του ζητά απαντήσεις η Κομισιόν, για απευθείας αναθέσεις έργων και για πελατειακή λογική. Θεωρείτε ότι ειδικά για το πρώτο θέμα έπρεπε να επιληφθούν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και εάν ναι, θα προβείτε εσείς σε σχετική καταγγελία;
 
«Από την πρώτη στιγμή που επισκέφθηκα το Πεδίον του Αρεως είχα μιλήσει για τεράστιες ευθύνες της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά στις εικόνες ντροπής, εγκατάλειψης, αδιαφορίας, ανικανότητας και παρανομίας που διαπίστωσα εκεί. Μια εικόνα που ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο έγγραφο - κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
»Ως ώφειλα, έθεσα δημόσια στον κ. Σγουρό συγκεκριμένα ερωτήματα που αισθάνομαι ότι κάθε κάτοικος της Αττικής θα ήθελε να του απευθύνει: Πώς είναι δυνατόν μετά από σχεδόν 6,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης το εν λόγω έργο να μην έχει ολοκληρωθεί και να μην είναι λειτουργικό; Πώς είναι δυνατόν ένα έργο με αρχικό χρόνο ολοκλήρωσης 1,5 χρόνο να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα; Γιατί δόθηκαν παρατάσεις στον ανάδοχο του έργου και με ποιο σκεπτικό; Γιατί, ενώ έχει κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο ήδη από τα μέσα του 2012, σήμερα, μετά από 2 χρόνια, δεν έχει προβεί σε εκκαθάριση της εργολαβίας και επαναδημοπράτηση; Ποιος είναι δηλωμένος ως φορέας λειτουργίας του έργου έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ποιος είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του έργου σε καλή κατάσταση; Πόσες φορές έχει ζητήσει εγγράφως και πριν τη δική μου επίσκεψη τη συνδρομή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αστυνόμευση του χώρου;
 
» Στα εύλογα αυτά ερωτήματά μου, ο κ. Σγουρός αποφεύγει εδώ και μέρες να απαντήσει. Γιατί άραγε; Για αυτό είπα ότι ίσως τελικά θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, δημοσίων έργων και δημόσιας διοίκησης προκειμένου να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία και υπόνοιες για να πάρουν ξεκάθαρη απάντηση οι κάτοικοι της Κυψέλης, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, της Πατησίων, της Αθήνας, της Αττικής».
 
- Γιατί οι πολίτες της Αττικής που θέλουν να αλλάξει το καθεστώς Σγουρού να επιλέξουν εσάς, τον υποψήφιο του κυβερνητικού εταίρου του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο νυν περιφερειάρχης και όχι τη Ρένα Δούρου;
 
«Η υποψηφιότητα της κ. Δούρου υπηρετεί τη μηδενιστική και καταστροφολογική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, που μόνον προσχηματικά χρησιμοποιεί τα προβλήματα της Αττικής. Είναι πλήρως εγκλωβισμένη στον επικίνδυνο λαϊκισμό του κόμματός της. Ο μόνος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αμφισβήτησης και άρα ευρύτερης πολιτικής αστάθειας, τη στιγμή που η χώρα πάει να ορθοποδήσει. Ομως η Αττική δεν θα εγκλωβιστεί μεταξύ παλαιοκομματικού "μαυρογιαλουρισμού" και κομματικού οπορτουνισμού. Εμείς είμαστε κόντρα και στα δύο.
 
»Δεν είμαστε η διαιώνιση του κατεστημένου, του παλαιοκομματισμού, ούτε η κομματική επιλογή, ο επιφανειακός λαϊκισμός, το "μνημονιακό-αντιμνημονιακό". Είμαστε η ευρωπαϊκή πρόταση με εφόδια την τεχνογνωσία και την αυτοδιοικητική γνώση. Μια κοινότητα ανθρώπων και απόψεων με σύγχρονο πνεύμα, έγκυρη γνώση και θέληση. Γιατί είμαστε το διαφορετικό, το άφθαρτο, το ουσιαστικά δημιουργικό».
 
- Χαρακτηρίζετε μαυρογιαλούρο τον κ. Σγουρό, ο οποίος όμως έχει στο συνδυασμό του και γαλάζια στελέχη προερχόμενα από την αυτοδιοίκηση, όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Παύλος Καμάρας. Λέγεται επίσης ότι ουσιαστικά δίνετε μόνος σας τη μάχη, χωρίς στήριξη από πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα όπως η κ. Μπακογιάννη, η οποία υπήρξε πολιτική σας προϊστάμενη στο υπουργείο Εξωτερικών, είχαν εκφραστεί θετικά για το έργο του νυν περιφερειάρχη.
 
«Δεν πρόκειται να μπω σε αυτήν την άχαρη συζήτηση που άλλωστε καθόλου δεν την έχω αφήσει να επηρεάσει τις σκέψεις, το σχέδιο, την πρότασή μου για την Αττική.
 
»Ο κ. Σγουρός είναι το αυτοδιοικητικό φθαρμένο χθες που συστηματικά ύφανε όλα αυτά τα χρόνια έναν "ιστό" εξυπηρετήσεων και πελατειακών σχέσεων. Κάποιοι, λίγοι, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από αυτό το "δίχτυ". Είτε από υποχρέωση στο παλιό και φθαρμένο είτε ως αναπόσπαστα πλέον τμήματα μιας καθεστωτικής και κατεστημένης αντίληψης, δεν κατάλαβαν, δεν τόλμησαν, δεν θέλησαν να στηρίξουν το νέο και άφθαρτο.
 
»Προτίμησαν να γυρίσουν την πλάτη τους στην παράταξη που τους ανέδειξε και στην οποίαν οφείλουν τα πάντα. Χωρίς ταυτόχρονα να ασκήσουν οποιαδήποτε κριτική στην υποψηφιότητά μου. Ολα αυτά είναι τουλάχιστον περίεργα.
 
»Αλλά αυτό αφορά ορισμένους αυτοδιοικητικούς. Οχι βέβαια τα στελέχη της παράταξης, όπως η κ. Μπακογιάννη, που υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητά μου. Αλλωστε η κ. Μπακογιάννη, και επί ημερών της, με τίμησε με την εμπιστοσύνη της όταν, ως διπλωματικός λειτουργός, διετέλεσα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών».
 
- Πώς σχολιάζετε ότι πολλοί στο γαλάζιο παρασκήνιο ερμηνεύουν τους χειρισμούς του Μαξίμου και ειδικότερα την καθυστέρηση στην επιλογή υποψηφιότητας στην Περιφέρεια Αττικής ως έμμεση στήριξη στον κ. Σγουρό για χατίρι του κ. Βενιζέλου;
 
«Αυτά είναι ευφάνταστες συνωμοσιολογίες, χωρίς καμία ουσία και περιεχόμενο. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τελεία και παύλα. Οπως φάνηκε, και επιβεβαιώθηκε και την Τετάρτη, ο κ. πρωθυπουργός στηρίζει με όλη του τη δύναμη την εξαρχής δύσκολη αποστολή που μου ανέθεσε».