Συνέντευξη στο ρ/φ “ΒΗΜΑ FM”μια ημέρα μετά την ανακοίνωση διορισμού στη θέση του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας

180CENTRAL010

«Το κόμμα οφείλει πλέον να διευρύνει την επιρροή της παράταξης, το λόγο της, την αποδοχή της από την κοινωνία. Δεν μιλάμε για μία μονοδιάστατη διεύρυνση. Μιλάμε για διεύρυνση στις πολιτικές, στις ιδέες.»

Σήμερα το πρωί, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος καλεσμένος στο “ΒΗΜΑ FM” μίλησε για τη νέα θέση του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και για την πολιτική επικαιρότητα. Ειδικότερα, για τη νέα θέση τόνισε πως «είναι θέση που έχει πολιτικό περιεχόμενο» και συνέχισε λέγοντας: «Το θέτω αμέσως στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει νέα πνοή και νέα δυναμική στο κόμμα». Επίσης, ο νέος Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στη «διεύρυνση» της Κεντροδεξιάς είπε, μεταξύ άλλων: «Το κόμμα οφείλει πλέον να διευρύνει την επιρροή της παράταξης, το λόγο της, την αποδοχή της από την κοινωνία. Δεν μιλάμε για μία μονοδιάστατη διεύρυνση. Μιλάμε για διεύρυνση στις πολιτικές, στις ιδέες».


Για τη νέα θέση του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας

Είναι θέση που έχει πολιτικό περιεχόμενο. Το θέτω αμέσως στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει νέα πνοή και νέα δυναμική στο κόμμα. Η μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό. Σε μία παραγωγική κοινότητα ανθρώπων που μας δένει μια κοινή πολιτική φιλοσοφία για την κοινωνία, για το κράτος, για τους θεσμούς, για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας. Και βεβαίως που έχουμε ένα θεμελιώδες σύστημα κοινών αξιών. Θα δώσουμε βάρος στην παραγωγή πολιτικής και ιδεών. Προσβλέπω ότι με όλες μου τις δυνάμεις θα μπορέσω να συμβάλλω σε αυτήν την κατεύθυνση. Να τιμήσω έτσι την εμπιστοσύνη του Προέδρου του κόμματος και Πρωθυπουργού.


Για τη «διεύρυνση» της Κεντροδεξιάς

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής για να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια. Να μην πέσει γιατί ήταν στο χείλος του γκρεμού. Να σταθεί όρθια και να μπορέσει να σχεδιάσει το μέλλον. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Το κόμμα οφείλει πλέον να διευρύνει την επιρροή της παράταξης, το λόγο της, την αποδοχή της από την κοινωνία. Δεν μιλάμε για μία μονοδιάστατη διεύρυνση. Μιλάμε για διεύρυνση στις πολιτικές, στις ιδέες. Τελικά, διεύρυνση που φέρνει ο κόσμος ο οποίος θα την ενστερνιστεί, θα την πιστέψει και θα την αγκαλιάσει. Τα πρόσωπα έπονται. Αυτό το οποίο προέχει είναι μία, όχι μονοδιάστατη, διεύρυνση της επιρροής του λόγου της ΝΔ σε στρώματα κοινωνικά που ήταν πάντα δίπλα της και που έχουν αυτή τη στιγμή περάσει δύσκολα, αλλά που με προσπάθεια, λίγη αλλά ουσιαστική, μπορεί να έρθουν ξανά μαζί μας και να διευρύνουν πολύ την επιρροή της παράταξης.

Σε μία συγκυρία διεθνή και εθνική που είναι εμφανές πόσο σύνθετα είναι τα προβλήματα, αυτό που αναζητείται είναι οι συνθέσεις των καλύτερων δυνατών λύσεων. Η λογική των μονολιθικών απόψεων, προτάσεων και λύσεων, απλώς δεν αντέχει δεν την σηκώνει η εποχή. Ποιος έχει τη μία και μόνη μαγική λύση σε προβλήματα τόσο σύνθετα; Συνθέσεις χρειαζόμαστε. Συνθέσεις που όταν τις επιτύχουμε θα τις εφαρμόσουμε πιστά και αποφασιστικά.


Για τη συνάντηση στο Παρίσι

Η συνάντηση αυτή και σημειολογικά και ουσιαστικά σηματοδοτεί το πέρασμα στην περίοδο της σταδιακής αποδυνάμωσης της παρουσίας και της επιρροής της τρόικα στη χώρα μας.

Η συνάντηση και με τη σημειολογία της, ότι δηλαδή γίνεται εκτός Ελλάδος, και με το περιεχόμενό της σηματοδοτεί μία αφετηρία της περιόδου αποκλιμάκωσης της παρουσίας και της επιρροής της τρόικα στα πράγματα της χώρας. Είναι η αφετηρία αυτής της προσπάθειας όχι το τέλος. Είναι αφετηρία διόρθωσης αδικιών, σταδιακής αλλά και ουσιαστικής αποκατάστασης κοινωνικής δικαιοσύνης που οπωσδήποτε επλήγη σε αυτά τα δύσκολα πέτρινα χρόνια της κρίσης.


Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Μιλάμε για τον πρώτο πολιτειακό θεσμό της χώρας και με ανάλογο τρόπο πρέπει να φερθούμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Η ονοματολογία είναι πολιτικά άκαιρη, θεσμικά προσβλητική και άκομψη.

Στο χρόνο που πρέπει, δηλαδή σύμφωνα με το συνταγματικό πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός θα προτείνει πρόσωπο με όλα τα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες και το κύρος που χρειάζονται ώστε εκ των πραγμάτων να καταστεί αυτή η πρότασή του, πρόταση ευρείας αποδοχής.

Στον αντίποδα αυτής της σοβαρής και θεσμικής στάσης, βρίσκεται η απαράδεκτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ευτελίζει τον πρώτο πολιτειακό θεσμό καθιστώντας τον εργαλείο θεσμικού και πολιτικού εκβιασμού. Και αυτό θα κριθεί και κρίνεται. Η χώρα δεν θα συρθεί σε εκλογές και πολιτική αβεβαιότητα εργαλειοποιώντας τον πρώτο πολιτειακό θεσμό της χώρας και την εκλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής.

Για την τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτικό όρκο είναι γνωστή και κρίνεται από την ελληνική κοινωνία και τους έλληνες πολίτες. Εγώ βέβαια έδωσα θρησκευτικό όρκο. Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω ότι δεν μου άρεσε, επειδή πιστεύω ότι τα θέματα της περιφέρειας εκ των πραγμάτων απαιτούν συνεργασίες, ήταν η προαποφασισμένη, προγραμματισμένη και προμελετημένη εμφάνιση ενός δήθεν πολιτικού εντός εισαγωγικών «θριάμβου», μιας φιέστας.

Ήταν κάτι που έρχεται από πολύ παλιά. Τέτοιου είδους «στησίματα» ανήκουν σε πολιτική πρακτική περασμένων δεκαετιών. Δεν έχουν τίποτε μα τίποτε να προσφέρουν, όταν τα προβλήματα χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας ήρθε για να στηρίξει την αφετηρία μιας δοκιμασίας για το κόμμα του. Διότι δοκιμασία θα είναι η άσκηση πραγματικής πολιτικής στην περιφέρεια. Όλο μαζί θύμιζε περασμένες δεκαετίες. Πλησίαζε πολύ στο ’80 παρά στον 21ο αιώνα.

(Συνέντευξη στο ραδιόφωνο “ΒΗΜΑ FM 99,5”)