Να μην πέσουμε στην πλάνη του «λεφτά υπάρχουν»

Στην πρώτη συνέντευξη του ως Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. ο Γιώργος Κουμουτσάκος καυτηριάζει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και καταγγέλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για παραπλάνηση της κοινής γνώμης

Συνέντευξη στο "Πρώτο Θέμα" και στον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο

Δύο μέρες πριν από τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τονίζει ότι «είναι η σειρά των δανειστών να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους» για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος εξαπολύει επίθεση στον κ. Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι «διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα» και ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες με το «λεφτά υπάρχουν». Αναφερόμενος στα 40 χρόνια της Ν.Δ. και στα σενάρια επιστροφής στο κόμμα στελεχών όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει: «Οι πόρτες της Ν.Δ. ήταν πάντα ανοιχτές αλλά όχι αφύλαχτες…»

*****

- Η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης ανεβαίνει. Η προεδρική εκλογή, στην καλύτερη περίπτωση, είναι θέμα λίγων μηνών. Διαμορφώνεται ατμόσφαιρα αναμονής πολιτικών εξελίξεων. Πάμε για εκλογές;

Η κυβέρνηση είναι στη μέση της θητείας της και δεν πάει σε εκλογές. Σε τόσο κρίσιμες περιόδους, η πολιτική αντιπαράθεση, πάντα, είναι έντονη. Οφείλουμε να βάζουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Μία είναι η προϋπόθεση για να βγει η χώρα οριστικά από την εποχή των μνημονίων. Για να ελαφρύνουμε το δημόσιο χρέος της χώρας, για να αφήσουμε πίσω μας τα πέντε χρόνια της κρίσης. Μία είναι η προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους που παράγει η δραματικά ταραγμένη και απρόβλεπτη γειτονιά μας. Σταθερότητα, σταθερότητα, σταθερότητα. Αυτό επιβάλλει η οικονομία και η ασφάλεια της χώρας.

- Η σταθερότητα όμως, όπως την προσδιορίζετε, έχει αριθμητική προϋπόθεση που λέγεται «180». Υπάρχει σήμερα η απαραίτητη «προεδρική πλειοψηφία»;

Η Βουλή των Ελλήνων δεν θα υποκύψει σε θεσμικούς εκβιασμούς. Δεν θα στηρίξει την απόπειρα «εργαλειοποίησης» της προεδρικής εκλογής. Δεν θα αφήσει να συρθεί η χώρα, εκβιαστικά, σε εκλογές. Το Σύνταγμα ζητά αυξημένη πλειοψηφία για να διαμορφώνονται όροι συναίνεσης και να εκλέγεται στο κορυφαίο αξίωμα της Πολιτείας προσωπικότητα ευρείας αποδοχής. Δεν ζητά αυξημένη πλειοψηφία για να σύρεται η χώρα σε εκλογές, σε ατμόσφαιρα πόλωσης και διχόνοιας. Πόσο μάλλον, που κάτι τέτοιο, θα είχε αρνητικότατες επιπτώσεις στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση και στη μεγάλη υπόθεση της ρύθμισης του δημοσίου χρέους. Ποιός θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη να γίνει η ψήφος του αιτία τέτοιων εξελίξεων;


- Ακόμα και εάν, τη στιγμή της εκλογής, τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία παραμένουν; Δεν θα επηρεάσει αυτό τη στάση των βουλευτών;

Με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης η οικονομία κερδίζει το ένα στοίχημα μετά το άλλο. Στα δημοσιονομικά, είμαστε, πλέον, όχι μόνον μέσα στους στόχους αλλά πάνω αυτούς. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η Ελλάδα, του χρόνου θα καλύπτει όχι μόνον τα έξοδά της αλλά και τους στόχους του χρέους της. Θα μπορεί, δηλαδή, να μηδενίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Θα κάνει διαχειρίσιμο το χρέος της. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, κάθε μέρα, αναβαθμίζεται . Η ανεργία άρχισε να μειώνεται. Η χώρα περνάει στην εποχή της κανονικότητας. Πολύ σύντομα η κοινωνία -που έχει πράγματι πιεστεί πολύ- θα πάρει τις πρώτες ανάσες. Είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσει κάποιος αυτήν την πραγματικότητα.

- Ο κ. Τσίπρας, παρουσίασε ένα άλλο σχέδιο, που ισχυρίζεται ότι θα δώσει στήριξη και ανακούφιση στην κοινωνία. Πως το αξιολογείτε:

Η, χωρίς μέτρο, παροχολογία, με κόστος που ξεπερνάει τα 17 δις, δεν συνιστά σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανακούφιση της κοινωνίας. Είναι συνταγή επιστροφής στις χειρότερες στιγμές της κρίσης. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Κι αν ποτέ εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε νέα ελλείμματα, νέα δανεικά με επαχθέστερους όρους, νέα βουτιά στην ύφεση. Το αδιέξοδο θα είναι απόλυτο. Αυτό δεν θα βοηθήσει την κοινωνία. Θα την βυθίσει σε απόγνωση. Το «λεφτά υπάρχουν» που επαναλαμβάνεται, δεν μπορεί να περάσει. Δεν θα υπάρξει δεύτερη τραγική πλάνη, μέσα σε λίγα χρόνια. Είναι γνωστό ότι κάποιος μπορεί να παραπλανήσει λίγους για πολύ ή πολλούς για λίγο. Αλλά δεν μπορεί να παραπλανά πολλούς για πολύ!

- Θα πάρει ο κόσμος τα λεφτά του από τις Τράπεζες; Προαναγγέλλετε ένα bankrun;

Έχουμε ευθύνη και καθήκον να πούμε στους πολίτες τι θα σημάνει –σε αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή- για την οικονομία, ένα αλόγιστο άλμα στην άμετρη σπατάλη, στα ελλείμματα, στα συνεχή δανεικά, στην αντιεπιχειρηματικότητα, στην ανασφάλεια. Δηλαδή για το ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις των «εξαγγελιών Τσίπρα». Δεν αναγνωρίζουμε μονοπώλιο κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν. Ό,τι γίνεται, σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και με πολύ δύσκολες αποφάσεις, γίνεται για το καλό της χώρας και των πολιτών.

- Ο κ. Τσίπρας, όμως, επιμένει ότι η πρότασή του είναι εφαρμόσιμη και ρεαλιστική.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει απάντηση με ακριβή στοιχεία, υπολογισμούς και κοστολόγηση της παροχολογίας που παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο πνεύμα, αν όχι αυστηρότερα, τοποθετήθηκε δημόσια και ο κ. Λαπαβίτσας, που δεν είναι ούτε κυβερνητικό στέλεχος, ούτε μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Από εκ διαμέτρου αντίθετες πλευρές, λοιπόν, ασκείται συγκλίνουσα κριτική. Αλλά, ο κ. Τσίπρας, φαίνεται πως διεκδικεί «το αλάθητο του Πάπα».

- Θα επιτευχθεί η πολυπόθητη μείωση του δημοσίου χρέους; Ρωτάω εν ’όψει συνάντησης Σαμαρά- Μέρκελ, γιατί οι δανειστές μας φαίνεται να καθυστερούν την συζήτηση.

Εταίροι και δανειστές έχουν δεσμευθεί ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και -κυρίως- η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η προϋπόθεση για να ανοίξει το ζήτημα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους της χώρας. Οι θυσίες του ελληνικού λαού και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα έχουν κτίσει στέρεα ηθική, πολιτική και οικονομική βάση για να γίνει το επόμενο βήμα. Είναι η σειρά των δανειστών να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους.

- Σας ανησυχούν οι δημοσκοπήσεις;

Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία, δεν είναι κάλπη. Κάθε μία έχει τη δική της αξιοπιστία και βαρύτητα. Μελετάμε τα ευρήματά τους και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται για το καλό της πατρίδας και του ελληνικού λαού, που στο τέλος θα δικαιώσει τις προσπάθειές μας.

- Η επέτειος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, έφερε σοβαρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του. Είναι το ΠΑΣΟΚ ασφαλής κυβερνητικός εταίρος;

Η πολιτική είναι μια ζωντανή διαδικασία. Δεν είναι ευθύγραμμη. Έχει περιόδους ύφεσης και έντασης. Εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα προκύπτει μέσα στη Βουλή των Ελλήνων. Στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Εκεί, δηλαδή, που δύο χρόνια τώρα, επιβεβαιώνεται -χωρίς εξαίρεση- η κυβερνητική συνοχή.

- Στις 4 Οκτωβρίου η Νέα Δημοκρατία γίνεται 40 χρονών. Θα είναι η επέτειος αυτή η αφορμή επανεκκίνησης ή τέλος εποχής;

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Θα είναι επιβεβαίωση της συνέχειας της ιστορικής προσφοράς της παράταξής μας στη χώρα και το λαό μας. Η Νέα Δημοκρατία είναι και σήμερα η μόνη σταθερά του πολιτικού μας συστήματος. Ο φέρων οργανισμός! Πριν 40 χρόνια, με ηγέτη μας τον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή, ξεκινήσαμε βγάζοντας οριστικά τη χώρα από μία εθνική κρίση. Από τότε, πορευόμαστε με μόνο γνώμονα την ευθύνη και την προσφορά στην πατρίδα. Αυτή είναι η κληρονομιά και η δύναμή μας. Σήμερα, με τον Αντώνη Σαμαρά, βγάζουμε και πάλι την Ελλάδα από μια μεγάλη κρίση. Κερδίζουμε το στοίχημα του παρόντος και χτίζουμε το μέλλον μιας νέας εποχής για την Ελλάδα και την παράταξη.

- Είναι, η επέτειος αυτή, αφορμή επανένταξης όλων εκείνων που αν και προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία, διάλεξαν, αυτά τα χρόνια, άλλους δρόμους;

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες. Η χωρίς αστερίσκους αποδοχή των ιδρυτικών αρχών και των αξιών της παράταξής μας, καθώς και η δέσμευση σε αυτές είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ένταξης στη Νέα Δημοκρατία. Οι πόρτες μας ποτέ δεν ήταν κλειστές. Ήταν πάντα ανοιχτές, αλλά όχι αφύλακτες. Το ίδιο ισχύει και σήμερα.