Η συναίνεση χρειάζεται δύο. Με ευθύνη της Κουμουνδούρου, ΣΥΡΙΖΑ και συναίνεση είναι αταίριαστο ζευγάρι

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Σαραντάκο
Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ ασκεί δριμύτατη κριτική στον κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το να ζητεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να θέτει ως ατζέντα την παραίτηση της κυβέρνησης.
Ακόμη, δηλώνει ανήσυχος για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και δη για τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι «η Τουρκία πάσχει ταυτόχρονα από σύνδρομο μεγαλείου, μέθη ισχύος αλλά και "κατάθλιψη", λόγω αδυναμίας να αξιοποιήσει αποτελεσματικά αυτή την ισχύ της». Σε ό,τι αφορά τα δικά του επόμενα πολιτικά βήματα, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα πολιτευθεί στη Β' Αθηνών στις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε και εάν γίνουν.
  

*****


- Μετά τα όσα ελέχθησαν στην αρχή της εβδομάδας στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως περιθώριο για εθνική συνεννόηση δεν υπάρχει.

Η συναίνεση απαιτεί δύο. Δεν υπήρξε καμία πρόθεση συνεννόησης από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς δεν την επιθυμεί αλλά κόβει και τις γέφυρες. Είναι δυνατόν να ζητά σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και να θέτει ως ατζέντα την παραίτηση της Κυβέρνησης; Είναι αυτό πρόθεση συνεννόησης ή συνταγή πόλωσης; Με ευθύνη της Κουμουνδούρου, ΣΥΡΙΖΑ και Συναίνεση είναι αταίριαστο ζευγάρι.


- Δεν θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση – ανεξαρτήτως των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων – να συζητήσει με τα κόμματα για τα εθνικά θέματα;

Η Κυβέρνηση, όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί, έχουν ανοικτές τις πόρτες για όποιο πολιτικό αρχηγό ζητάει ενημέρωση.
 

- Θεωρείτε ότι τα όσα συμβαίνουν τώρα στο πολιτικό σκηνικό, παραπέμπουν ευθέως σε προεκλογική περίοδο;

Ξέρετε, τα τελευταία χρόνια με την κρίση έχουν αλλάξει ριζικά ο ορισμός της έννοιας του πολιτικού χρόνου και της προεκλογικής περιόδου. Η Αντιπολίτευση ζητάει εκλογές από την επομένη κιόλας της προηγούμενης αναμέτρησης. Τώρα, εκβιάζει καταστρατηγώντας τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι η Βουλή , με υπευθυνότητα, αλλά και υπό το βάρος της συγκυρίας, θα εκλέξει Πρόεδρο και δεν θα αφήσει περιθώρια για αστάθεια και αβεβαιότητα.


- Αυτό το κλίμα, δεν έχει επηρεάσει βουλευτές και υπουργούς;

Η συζήτηση για τις εκλογές δημιουργεί την εντύπωση ότι το μόνο διακύβευμα είναι η εξουσία. Στην πραγματικότητα, όμως, τα διακυβεύματα είναι άλλα. Οικονομία, εθνικά θέματα, θεσμική ανανέωση με Συνταγματική Αναθεώρηση. Όλοι θα έπρεπε να αγωνιούμε και να νοιαζόμαστε πρώτα γι αυτά.


- Αντέχει η χώρα μια μακρά προεκλογική περίοδο;

Αυτή η ερώτηση πρέπει να γίνει στην Αντιπολίτευση.


- Αυτή την ώρα σύμφωνα με τους δικούς σας υπολογισμούς, πόσοι πιστεύετε ότι θα στήριζαν την εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή;

Πιστεύω ότι θα υπάρξουν όσοι χρειάζεται. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι απλώς μια ύψιστη πολιτειακή διαδικασία. Το Σύνταγμα θέλει να είναι μια συναινετική διαδικασία. Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα. Πιστεύω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι.


- Εσείς θα κατεβείτε στις εκλογές κι αν ναι σε ποια περιφέρεια; Ακούγεται πολύ η Β΄ Αθήνας.

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ανεξάρτητα από αυτό, νομίζω ότι, τόσο φίλοι όσο και αντίπαλοι, μου αναγνωρίζουν ότι δεν φοβάμαι τις μάχες. Δεν έχω αρνηθεί ποτέ μου καμία. Γεννήθηκα στο Βύρωνα, μεγάλωσα στη Γλυφάδα, ζω με την οικογένειά μου στη Νέα Ερυθραία…


- Κλείνοντας την συζήτηση μας, επικαλούμαι την ιδιότητα σας, του διπλωμάτη. Πως κρίνετε τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στην κυπριακή ΑΟΖ;

Το έχω επισημάνει πολλές φορές: Η Τουρκία πάσχει ταυτόχρονα από σύνδρομο μεγαλείου, μέθη ισχύος αλλά και «κατάθλιψη», λόγω αδυναμίας να αξιοποιήσει αποτελεσματικά αυτήν την ισχύ της. Ο συνδυασμός αυτός είναι επικίνδυνος….