Στόμφος - σύγχυση - στασιμότητα: τα τρία «Σ» της κας Δούρου στο κρίσιμο θέμα των απορριμμάτων

Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής συζητήθηκε η επιστολή που απέστειλε η κ.Δούρου προς του Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «180ο - Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επέκρινε την Περιφερειακή Αρχή ότι όχι απλώς διαχέει αλλά μετακυλύει πλήρως, στους δήμους την δική της ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς καμία προηγούμενη μελέτη και χωρίς κανένα προγραμματισμό.

"Το έγγραφο της Περιφερειάρχη περί ενός ‘νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων’ είναι ασαφές και νεφελώδες και αποδεικνύει την αδυναμία αν όχι την άρνηση χειρισμού ενός ακανθώδους ζητήματος. Στην "πρόταση" της Περιφερειάρχη δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ως προς το νέο αποκεντρωμένο σύστημα, το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, την κοστολόγηση, τη χρηματοδότηση των τοπικών δράσεων από τους Δήμους. Δε γίνεται καμία αναφορά στο κατά πόσον η Περιφερειακή Αρχή έχει εντοπίσει τους κατάλληλους νέους χώρους για τη συγκέντρωση και μεταφόρτωση απορριμμάτων στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου συστήματος", επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

"Στο έγγραφό της, η κ. Δούρου έχει ορίσει τρεις προτεραιότητες, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση είναι αλληλοσυγκρουόμενες και στη χειρότερη αυτοαναιρούμενες. Απουσιάζει η μεταβατική λύση και οδηγούμαστε στο απόλυτο κενό", σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο. "Η κ. Δούρου κατ’ ουσίαν λέει στους κατοίκους της Αττικής: «Συμπολίτες κρατήστε τα σκουπίδια σπίτι σας».

Ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να επανέλθει με τεκμηριωμένη πρόταση ως προς το «νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων», να αναλάβει την ευθύνη να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένα προβλήματα. «Η εμμονή της παράταξης της κυρίας Δούρου για τον κρατικό χαρακτήρα όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των απορριμμάτων, και ιδεοληπτική δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα προσκρούουν στην οικονομική πραγματικότητα. Είναι αναγκαία η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και η προσέλκυση επενδύσεων. Και τελικά, είναι απαραίτητο να περάσουμε από τις βολικές εκθέσεις ιδεών σε συγκεκριμένο σχεδιασμό και ρεαλιστικές προτάσεις».