Η ομιχλώδης πολιτική ατμόσφαιρα επηρεάζει πολύ τη διαπραγμάτευση

Συνέντευξη στην εφημερίδα Free Sunday και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο

Την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα θεωρεί ως βασική αιτία για τις εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

*****

 

- Κατ’ αρχάς, θα ήθελα τις εκτιμήσεις σας σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα…

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Οι πιέσεις έρχονται από δύο πλευρές. Η μία από το εσωτερικό. Είναι η ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και μη προβλεψιμότητας των πολιτικών εξελίξεων που παράγεται από την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η ομιχλώδης πολιτική ατμόσφαιρα επηρεάζει πολύ την διαπραγμάτευση. Οδηγεί την Τρόικα σε αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση. Με σκλήρυνση των θέσεών της και συχνά παράλογες απαιτήσεις. Αυτήν την περίοδο λοιπόν, είμαστε μάρτυρες ενός «ανατροφοδοτούμενου συστήματος εμπλοκής»: η αβεβαιότητα που παράγει ο ΣΥΡΙΖΑ με την θεσμικά σαθρή και πολιτικά απαράδεκτη στάση του, τροφοδοτεί την σκλήρυνση της τρόικας. Και η σκλήρυνση της τρόικας, με την σειρά της, τροφοδοτεί την επικίνδυνα αντιπαραγωγική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει.

 

- Και πως μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος; Με πιο τρόπο;

Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι παρών στην εθνική προσπάθεια ένα πρώτο βήμα θα ήταν πχ. να δηλώσει ο κ. Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στην διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με δικό του υποψήφιο.

 

- Θεωρείτε ότι υπάρχει χρόνος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου;

Η κλεψύδρα της 8ης Δεκεμβρίου εξαντλείται. Ο χρόνος που απομένει είναι πράγματι λίγος. Γνωρίζετε όμως ότι πολύ συχνά, ειδικά στις πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις όπως αυτή, η συμφωνία επιτυγχάνεται κυριολεκτικά στο παρά ένα. Η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Όμως η εποικοδομητική στάση έχει όρια.

 

- Γιατί, κατά την άποψή σας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται τόσο απαιτητικοί έναντι της Ελλάδας στην παρούσα φάση;

Το περιέγραψα ήδη στην αρχική μου απάντηση.
Πρώτον: Είναι η τελευταία αξιολόγηση και γι΄ αυτό η πιο απαιτητική. Δεύτερον: Διεξάγεται σε ατμόσφαιρα υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τρίτον, μέσω αυτής , της δικής μας, διαπραγμάτευσης οι δανειστές στέλνουν μηνύματα στην Γαλλία και άλλες χώρες που κινούνται εκτός ευρωπαϊκών δημοσιονομικών στόχων. Αυτά όμως δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη πίεση που ασκούν στη χώρα μας.

 

- Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την τρόικα οδηγούν σε νέο μνημόνιο. Τι απαντάτε;

Κανείς δεν θέλει νέο μνημόνιο. Το ενδεχόμενο νέου μνημονίου είναι κάτι που προφανώς το απευχόμαστε όλοι . Ωστόσο μην ξεχνάμε τις υπαρκτές ανάγκες της χώρας για χρηματοδότηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν κατανοεί, ή προσποιείται ότι δεν κατανοεί, αυτήν την πραγματικότητα.

 

- Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κυβέρνηση προτείνει τη λήψη νέων μέτρων. Πιστεύετε ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να «περάσουν» από την παρούσα Βουλή;

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, δηλαδή στο σημείο εξόδου από την επώδυνη διαδικασία των μνημονίων, τίποτα δεν είναι εύκολο. Δεν ήταν ποτέ άλλωστε αυτά τα χρόνια. Οι Έλληνες βουλευτές έκαναν το καθήκον τους. Η πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Μόνο η μειοψηφία εμφανίζεται να έχει επικίνδυνη άγνοια κινδύνου.

 

- Όσον αφορά στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πιστεύετε ότι υπάρχει στην παρούσα Βουλή ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών, ώστε να πραγματοποιηθεί η εκλογή αυτή;

Ναι το πιστεύω. Μια υψηλού κύρους και ευρείας αποδοχής υποψηφιότητα, η εξελισσόμενη εθνική προσπάθεια στην οικονομία που βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που δεν πρέπει να ανασταλεί και οι λεπτοί χειρισμοί που απαιτούν τα εθνικά θέματα ειδικά σε αυτήν την περίοδο, διαμορφώνουν μια κρίσιμη μάζα πολιτικής ευθύνης. Αυτό πιστεύω ότι θα οδηγήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

 

- Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλεγεί από νέα Βουλή. Πώς σχολιάζετε αυτή τη θέση;

Σε αντιδιαστολή με όσα σας ανέφερα η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεύθυνη.

 

- Παρατηρούμε κατά το τρέχον διάστημα αυξημένη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Πού την αποδίδετε και πώς θεωρείτε ότι θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα;

Έχω επισημάνει πολλές φορές την αμηχανία στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. Η Άγκυρα έχει καταληφθεί τα τελευταία χρόνια από μια μέθη ισχύος. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνει ότι δεν έχει τα κέρδη που θα επιθυμούσε στα μέτωπα της εξωτερικής της πολιτικής. Αυτό της προκαλεί νευρικότητα και αμηχανία, που εκδηλώνονται και με την ενίσχυση της παραβατικής συμπεριφοράς της έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να παρασυρθούν από αυτή τη στάση της Τουρκίας σε κλιμάκωση. Άλλωστε έχουν επιτυχώς «υφάνει» ένα πλέγμα συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.