Εκλογές ιστορικής σημασίας

«Οι εκλογές αυτές, οι πιο κρίσιμες της Μεταπολιτευτικής Περιόδου. Το αποτέλεσμά τους θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη ζωή όλων μας και της κάθε οικογένειας χωριστά.»

Οι εκλογές αυτές, οι πιο κρίσιμες της Μεταπολιτευτικής Περιόδου, είναι ιστορικής σημασίας. Κρίνουν την πολιτική σταθερότητα, την έξοδο της οικονομίας μας από την κρίση, την παρουσία μας στην Ευρωζώνη, τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων. Οριοθετούν τη Νέα Μεταπολίτευση και προδιαγράφουν την πορεία του Ελληνισμού για τα πολλά επόμενα χρόνια. Το αποτέλεσμά τους θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη ζωή όλων μας και της κάθε οικογένειας χωριστά. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν επιτρέπουν αυταπάτες.

Η άμεση και ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται σε μεγάλο και επικίνδυνο αναβρασμό. Εντάσεις, θρησκευτικός φανατισμός, εμφύλιες συγκρούσεις, βία και μεγάλη αστάθεια υπονομεύουν την σταθερότητα και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής της Αν. Μεσογείου. Μέσα σε αυτό το κλίμα γεωπολιτικής αναστάτωσης εντείνονται και οι Τουρκικές προκλήσεις και οι μονομερείς διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας και της Κύπρου. Στα βόρεια σύνορά μας επικρατούν ακόμα ανιστόρητες λογικές για την Μακεδονία και εθνικιστικές φαντασιώσεις για μεγάλη Αλβανία. Και στο δυτικό ορίζοντα ξεχωρίζουν τα οικονομικά προβλήματα ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, που δυσχεραίνουν την προσπάθεια της χώρας μας να βγει στο δρόμο της οικονομικής ανάταξης και της κοινωνικής ανάτασης. Οι κίνδυνοι γύρω και μπροστά μας είναι σοβαροί και δεν μπορεί ούτε να αγνοούνται, ούτε να υποτιμούνται.

Οι Έλληνες βιώνουμε, εδώ και πέντε χρόνια, μια κατάσταση που δεν ξανάζησε ποτέ η χώρα σε ειρηνική περίοδο. Πριν από δυόμισι χρόνια κατρακυλούσαμε στην έξοδο από το ευρώ, τη χρεοκοπία, την εθνική περιπέτεια. Χάρις στις θυσίες όλων, πετύχαμε την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, φτάσαμε στο τέλος της ύφεσης, οδεύουμε σταθερά στην ανάπτυξη και έχουμε ήδη τα πρώτα σημάδια μείωσης της ανεργίας. Βάλαμε τα θεμέλια για την επόμενη μέρα, για να κερδίσουμε ξανά ένα καλύτερο μέλλον. Όλα, ωστόσο, μπορεί να χαθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Αρκεί ένα στραβοπάτημα, μια επιπολαιότητα, μια λανθασμένη απόφαση για να κατρακυλήσουμε σε καταστάσεις εφιαλτικές για όλους . Για τη χώρα και τους πολίτες της.

Στην πολύ κρίσιμη κι ευαίσθητη αυτή στιγμή, η Ελλάδα χρειάζεται στέρεα βήματα, που οδηγούν με σιγουριά στην έξοδο από την κρίση, στην οικονομική ανάκαμψη και στην κοινωνική ανασυγκρότηση. Χρειάζεται πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αγορά, για να δώσει τέλος στις παθογένειες του χτες, να επισπεύσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, να φέρει το κράτος δίπλα στον πολίτη και να βελτιώσει την ασφάλειά του. Και βέβαια να στερεώσει τη δημοσιονομική εξυγίανση, να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να φέρει νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς. Να επισπεύσει τη μείωση της ανεργίας, να βελτιώσει την καθημερινότητα, να αναβαθμίσει την Υγεία και την Παιδεία.

Οι καιροί επιβάλλουν σταθερό προσανατολισμό σε μια Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παράγει, εξάγει και προοδεύει. Η κοινωνία μας χρειάζεται, όσο ποτέ στο παρελθόν, ολόκληρη την αλήθεια. Για ό,τι έγινε, για ό,τι συμβαίνει, αλλά και για ό,τι μπορεί να συμβεί σε κάθε περίπτωση. Είναι ανάγκη να μην αγνοούμε ούτε τις ευκαιρίες, ούτε τους κινδύνους, που υπάρχουν μπροστά μας. Να οδηγούμε τις εξελίξεις και όχι να σερνόμαστε από αυτές. Να αξιοποιούμε την εμπειρία του παρελθόντος και όχι να ρισκάρουμε όσα με τεράστιες θυσίες κατακτήσαμε. Να προχωρήσουμε με σιγουριά και να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε. Με την Ελλάδα δεν παίζουμε.