Η Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας ως πυξίδα μέλλοντος

"Η πανηγυρική επαναβεβαίωση της προσήλωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Ιδρυτική της Διακήρυξη, την οποία μάλιστα τιμήσαμε στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του κόμματος, είναι αναγκαία για να κλείσει οριστικά διάφορες συζητήσεις και εκτιμήσεις των τελευταίων μηνών για το ποιά είναι η ιδεολογική μας φυσιογνωμία και κατεύθυνση."

'Αρθρο στην εφημερίδα το "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

Η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι πέρασε μέσα από μια διετή θυελλώδη καταιγίδα – και σε αυτήν περιλαμβάνεται πρωτίστως η δύσκολη πολιτική που κλήθηκε να εφαρμόσει προκειμένου να σταθεί η χώρα όρθια, αλλά και η εκ των πραγμάτων δυσχερής συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ- διατήρησε την εκλογική της δύναμη. Το γεγονός αυτό, δεδομένων των συνθηκών, επιβεβαιώνει την ισχυρή απήχησή της στην κοινωνία.

Αυτό, βέβαια, όπως είναι φανερό, δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυε στο λαϊκισμό, χωρίς να προτείνει τίποτα ρεαλιστικό στους πολίτες. Κέρδισε τις εκλογές μια πολιτική δύναμη με τεράστιες προγραμματικές αδυναμίες, εξόχως προβληματική εσωτερική συνοχή, λαϊκισμό, απειρία και άγνοια κρισίμων θεμάτων, ειδικά των ευρωπαϊκών. Και όλα αυτά είναι ανάγκη να μας προβληματίσουν πολύ σοβαρά.

Όλα βέβαια θα συζητηθούν με την αναγκαία σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Οφείλουμε στην ίδια τη χώρα, αλλά και στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, να συζητήσουμε με τόλμη και απόλυτη ειλικρίνεια, αλλά χωρίς διαβρωτική εσωστρέφεια, για το παρελθόν, το παρόν, και κυρίως για την προοπτική και το μέλλον της Παράταξής μας.

Κοινή επιδίωξη όλων μας είναι να υπάρξει τάχιστα επανεκκίνηση της Παράταξης και να διευρυνθεί η απήχησή της στην κοινωνία μέσα από μια νέα δυναμική συλλογικότητας στελεχών, μελών και φίλων, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Αυτό μπορεί να γίνει στο ιδεολογικό πεδίο, στη βάση της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας. Στο κείμενο αυτό, που δεν είναι μόνον ιστορικό, αλλά και διαχρονικά επίκαιρο, προσδιορίζονται με σαφήνεια και σοφία τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της μεγάλης Κεντροδεξιάς. Άλλωστε, το κείμενο αυτό δεσμεύει όλους μας, παλαιούς, νέους και τους νεότερους, όλους όσοι έχουμε περάσει την πόρτα της ιστορικής Παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η πανηγυρική επαναβεβαίωση της προσήλωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Ιδρυτική της Διακήρυξη, την οποία μάλιστα τιμήσαμε στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του κόμματος, είναι αναγκαία για να κλείσει οριστικά διάφορες συζητήσεις και εκτιμήσεις των τελευταίων μηνών για το ποιά είναι η ιδεολογική μας φυσιογνωμία και κατεύθυνση.

Πέρα από το ιδεολογικό, στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής, η παραταξιακή επανεκκίνηση θα εξαρτηθεί και από τον τρόπο με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει την αποστολή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αντιπολίτευση όχι καταστροφική και μηδενιστική, αλλά αυστηρή και δημιουργική, με μόνο σκοπό να βοηθήσει τη χώρα να ξεφύγει από την περιπέτεια, στην οποία όλα δείχνουν ότι έχει εισέλθει με ευθύνη της σημερινής ετερόκλητης κυβερνητικής συμμαχίας.