Σενάρια Αριστερής Παρένθεσης

Καθημερινή

Σενάρια Αριστερής Παρένθεσης

Του Γ.Σ. Κουμουτσάκου*

Μόνο σαν ύβρις μπορεί να ακούγεται ο ισχυρισμός ότι η Νέα Δημοκρατία επενδύει σε σενάρια ‘’Αριστερής Παρένθεσης’’. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα σενάρια αυτά προβλέπουν σύγκρουση με τους εταίρους μας, καταστροφικές συνέπειες στη χώρα και κατάρρευση της κυβέρνησης κάτω από το βάρος των ευθυνών της. Διατείνονται, δηλαδή, τα σενάρια αυτά ότι η Νέα Δημοκρατία  σχεδιάζει να γυρίσει στην εξουσία περπατώντας στα ερείπια της χώρας. Αυτό, όμως, είναι αυταπόδεικτα συκοφαντικό και παντελώς αβάσιμο για ένα κόμμα που διαχρονικά σήκωνε τεράστιο πολιτικό κόστος για να υπερασπιστεί τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας. Είναι, προπάντων, αδιανόητο για ένα κόμμα που δεσμεύεται από την Ιδρυτική Διακήρυξή του να υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που είναι πάνω και πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές της Αριστεράς, της Δεξιάς και του Κέντρου.

Δεν χωράει, λοιπόν, και ποτέ δεν θα γινόταν δεκτή καμιά τέτοια σκέψη στη Νέα Δημοκρατία. Απευχόμαστε και παρεμβαίνουμε για να αποτραπεί κάθε παρόμοιο, καταστροφικό για την Πατρίδα μας, ενδεχόμενο. Αυτός είναι ο ιδεολογικοπολιτικός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας και η αδιαμφισβήτητη παρακαταθήκη του Ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή.  Στηρίζουμε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας και θα υποστηρίξουμε αποφάσεις και συμφωνίες στη σωστή κατεύθυνση, που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες.  Άλλωστε, τη δέσμευση των εταίρων μας για ελάφρυνση των βαρών του δημόσιου χρέους, και κατ’ επέκταση τον περιορισμό των ετήσιων πλεονασμάτων,  εμείς την πετύχαμε. Αποσπάσαμε, στο Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012, δέσμευση για νέα ‘’βοήθεια χρέους’’ με μόνη προϋπόθεση την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, πετύχαμε - με δύσκολες αποφάσεις και βαριές θυσίες του κόσμου – σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα και ανοίξαμε το δρόμο μιας νέας ρύθμισης.

Υπάρχει, όμως - αν και δεν συζητείται στην ίδια έκταση - και ένα δεύτερο σενάριο ‘’Αριστερής Παρένθεσης’’. Είναι το σενάριο που θέλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συμβιβάζεται με τους εταίρους μας και να εγκαταλείπει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, προκαλώντας έτσι σοβαρά ενδοκυβερνητικά και ενδοκομματικά ζητήματα. Φαίνεται, μάλιστα, πως ορισμένες μετατοπίσεις της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως, για παράδειγμα, η εγκατάλειψη της αξίωσης για άμεσο κούρεμα χρέους, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για αποδοχή του 60-70% του μνημονίου, η αποδοχή - με άλλο όνομα - ενός νέου μνημονίου, οι θέσεις που ανέπτυξε η κυβέρνηση στα κορυφαία συλλογικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνουν πιο κοντά τα σενάρια συμβιβασμού. Και τα σενάρια αυτά διαβλέπουν ως άμεσο ή μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα του συμβιβασμού με τους Ευρωπαίους εταίρους, εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές τριβές, που κανένας δεν ξέρει έως που μπορεί να φτάσουν. Ποιες αναταράξεις μπορεί να προκαλέσουν και ποια κατάληξη μπορεί να έχουν. Αυτό, όμως, είναι ένα σενάριο που μπορεί να δρομολογηθεί μόνον από «πλατφόρμες» και «συνιστώσες» εντός του ΣΥΡΙΖΑ και δεν συνδέεται, ούτε μπορεί να συνδέεται καθόλου με τη Νέα Δημοκρατία.

Θεωρητικά, λοιπόν, υπάρχουν κατ’ αρχήν δύο σενάρια ‘’Αριστερής παρένθεσης’’. Το πρώτο έχει ως αφετηρία τη μετωπική σύγκρουση και τη ρήξη  με την Ευρώπη, ενώ το δεύτερο το συμβιβασμό με την Ευρώπη και τη ρήξη στη κυβέρνηση. Το πρώτο είναι συνώνυμο της εθνικής περιπέτειας, ενώ το δεύτερο θα είναι πρόβλημα που αφορά άμεσα, μόνον τα κόμματα που συγκυβερνούν. Είναι δύο ακραία σενάρια ανάμεσα στα οποία υπάρχουν πολλά  άλλα. Άλλωστε, ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο, υπάρχουν πολλές δυνατές αποχρώσεις. Και προφανώς εκείνο που θα επικρατήσει, εξαρτάται από την έκταση των υποχωρήσεων που μπορεί να γίνουν για την επίτευξη ενός συμβιβασμού. Τα σενάρια, λοιπόν, περί ‘’Αριστερής Παρένθεσης’’ συναρτώνται με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ.

Περισσότερο από βέβαιο είναι μόνο ένα: Ότι το σενάριο της «κατάρρευσης» της κυβέρνησης κάτω από το βάρος μιας κατάρρευσης της χώρας μόνο σαν κατάρα μπορεί να ακούγεται. Και βέβαια κάτι τέτοιο ούτε χωρά, ούτε γίνεται αποδεκτό ως αντίληψη στη Νέα Δημοκρατία.

* Ο Γ.Σ. Κουμουτσάκος είναι Βουλευτής της Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία


  (Άρθρο στην εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")