Δήλωση σχετικά με το ζήτημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ.Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο δήλωσε:

«Οι ευρωπαίοι εταίροι και οι σύμμαχοι μας πρέπει να κατανοήσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια για τον τερματισμό των παρωχημένων λογικών των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Δε νοείται κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εγγυήσεις τρίτων χωρών και μάλιστα εκτός Ε.Ε.

Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι κάτι τέτοιο θα διαμόρφωνε ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο για μικρά κράτη μέλη της Ένωσης, αλλά και θα δημιουργούσε “σκέψεις και φιλοδοξίες” σε τρίτες χώρες να ασκήσουν επιρροή εντός της Ε.Ε.».

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Παραμένουν όμως σημαντικές εκκρεμότητες και σοβαρές αποκλίσεις. Θα αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη αν καταφέρουν να γεφυρωθούν τις επόμενες ημέρες, μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται στη Γενεύη».

Για την περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία, ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε ότι τα περισσότερα μέρη επιθυμούν να μην εμφανισθεί μια εικόνα τελεσίδικου αδιεξόδου, αλλά «να καταγραφούν τα όποια θετικά βήματα γίνουν και να συνεχισθεί η  διαδικασία σε νεότερο χρόνο».  

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας τόνισε «Στηρίζουμε την διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη με στόχο να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση της παράνομης κατοχής στην Κύπρο. Η λύση είναι το ζητούμενο, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Πρέπει να είναι λύση βιώσιμη, λειτουργική, ευρωπαϊκή που να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».