1+4 πεδία επείγουσας δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα

07

"Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Εγγύς και Μέση Ανατολή μετά το επεισόδιο της απαράδεκτης επίθεσης Ειδικών Μονάδων του ισραηλινού στρατού στον στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα", εκτίμησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, και ζήτησε αποτελεσματικότερο ρόλο της ΕΕ στην περιοχή.

Η παρέμβασή του έγινε στην ειδική έκτακτη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία εκπροσώπου της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Βαρώνης Άστον και του Πρέσβυ του Ισραήλ στην ΕΕ.

Ειδικά όσον αφορά στον ρόλο που πρέπει να έχει η ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές θα είναι η πρώτη πραγματική δοκιμασία για τη λειτουργία, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της νέας δομής σχεδιασμού και εφαρμογής κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Ο κ. Κουμουτσάκος, αφού καταδίκασε την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση, υπογράμμισε ότι η ΕΕ οφείλει να κινηθεί συντονισμένα σε 1+4 πεδία πολιτικής δράσης:
• Προέχει να γίνουν επειγόντως όλες οι ενέργειες για άμεση απελευθέρωση και ασφαλή επαναπατρισμό όσων συλληφθέντων εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση από τις ισραηλινές αρχές.
Πέραν αυτού, η Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και διπλωματία θα πρέπει να κινηθεί ταυτόχρονα σε 4 πεδία:
• Ενδελεχής διερεύνηση των συνθηκών του περιστατικού με ανεξάρτητη διεθνή έρευνα, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
• Δυναμική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άμεση άρση του -πρωτίστως από ανθρωπιστική άποψη- απαράδεκτου αποκλεισμού της Γάζας.
• Παρέμβαση της ΕΕ για να δοθεί νέα δυναμική στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος και διάλογο με όλους εκείνους -χωρίς εξαίρεση- που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν.
• Εξέταση των επιπτώσεων της αιματηρής ισραηλινής επιχείρησης στις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ και αξιολόγηση της περαιτέρω πορείας τους.

Δείτε την παρέμβαση εδώ