Αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τον Εύξεινο Πόντο

"Την αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τον Εύξεινο Πόντο, σε ολοκληρωμένη στρατηγική που θα υποστηρίζεται από χωριστή γραμμή προϋπολογισμού", υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για το θέμα της στρατηγικής της ΕΕ για τη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, τόνισε ότι "ενίσχυση της συνεργασίας δε σημαίνει και κατ' ανάγκη διεύρυνση. Η διεύρυνση είναι ζήτημα άλλης τάξης μεγέθους που, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, χρειάζεται πολλή προσοχή και μελέτη".

"Επιπλέον, θέλω να σημειώσω την σπουδαιότητα των μεταφορών και του τουρισμού ως απαραίτητα συστατικά στοιχεία μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την περιοχή. Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ μπορεί και εκείνη να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενιαία βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Εύξεινου Πόντου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμουτσάκος.


Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

"Είναι κοινοτυπία πλέον να υπογραμμίζει κανείς ότι ο Εύξεινος Πόντος είναι περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ. Πως θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, αφού μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, η Μαύρη Θάλασσα είναι οιονεί εσωτερική θάλασσα της ΕΕ. Ενέργεια, ασφάλεια, σταθερότητα και βέβαια ενδυνάμωση της δημοκρατίας είναι οι τομείς της αιχμής του ενδιαφέροντός μας γι' αυτήν την περιοχή.

Από το 2007 όταν ξεκινήσαμε την πολιτική μας σε αυτήν την πολλαπλά κρίσιμη περιοχή, έως σήμερα είχαμε ως ΕΕ βήματα προόδου και επιτυχίας. Είχαμε όμως -δυστυχώς- και καθυστερήσεις και αποσπασματικές προσεγγίσεις και περιόδους αδράνειας. Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι από το 2008 δεν έχει διοργανωθεί οιαδήποτε υπουργική συνάντηση με θέμα την συγκεκριμένη αυτή πολιτική της ΕΕ. Αυτή η κατάσταση υπολείπεται των αρχικών φιλοδοξιών μας και με δεδομένη τη γεωστρατηγική-γεωπολιτική και οικονομική σημασία της περιοχής, δεν έχουμε παρά μια επιλογή: την ενίσχυση της πολιτικής και των δράσεών μας στον Εύξεινο Πόντο.

Υποστηρίζω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα την προτεινόμενη από τον εισηγητή συνάδελφο Ungureanu αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μαύρη Θάλασσα, σε ολοκληρωμένη στρατηγική που θα υποστηρίζεται από χωριστή γραμμή προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να τονίσω και ως μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, την σπουδαιότητα αυτών των δύο τομέων που θα πρέπει να είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος, είναι περιττό να υπογραμμίσω και ότι η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ μπορεί και εκείνη να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενιαία βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Εύξεινου Πόντου. Ενίσχυση της συνεργασίας δε σημαίνει και κατ' ανάγκη διεύρυνση. Η διεύρυνση είναι ζήτημα άλλης τάξης μεγέθους που, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, χρειάζεται πολλή προσοχή και μελέτη".

Δείτε την παρέμβαση εδώ