Η πρόκληση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την ευρύτερη γειτονιά μας

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Αίγυπτο, ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι επαναστατικές εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο διαμορφώνουν ήδη δυναμική πολιτικού ντόμινο σε πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου και γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δείξει συνοχή και αλληλεγγύη προς τις χώρες του Νότου για την αντιμετώπιση των νέων μεταναστευτικών ροών. Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:

"Οι επαναστατικές εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο διαμορφώνουν ήδη δυναμική πολιτικού ντόμινο σε πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου. Οι κοινωνίες ξεσηκώνονται με αιτήματα και επιθυμίες που έμεναν καταπιεσμένα για πολλές δεκαετίες.

Προσοχή, τίποτα δεν τελείωσε. Όλα τώρα αρχίζουν. Η ευρύτερη γειτονιά μας αλλάζει. Νέες προκλήσεις και νέες προοπτικές αναδύονται.

Το ερώτημα είναι τί κάνει, τί μπορεί και τί πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι πάντως αυτό που έκανε έως σήμερα. Ήταν ουσιαστικά απούσα. Χωρίς ανακλαστικά. Χωρίς συνοχή.

Τί θα κάνει για παράδειγμα για την αντιμετώπιση των νέων μεταναστευτικών ροών; Όχι πάντως αυτό που κάνει έως τώρα με το έλλειμμα αλληλεγγύης του Βορρά προς τους εταίρους του Νότου.

Γι' αυτό με συναδέλφους από την Ιταλία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Μάλτα και την Ισπανία καταθέσαμε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας γίνονται μέτρο, και για την ίδια την Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε; Η "Lampedusa" μας φωνάζει ότι ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας... "

***

Παρατίθεται το κείμενο της γραπτής ερώτησης προς την Επιτροπή που κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας κατέθεσαν από κοινού οι κ.κ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ Γιώργος, MAURO Mario (ΙΤ), SALAFRANCA José Ignacio (ES), ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ Ιωάννης (CY), BUSUTTIL Simon (ΜΤ), DANJEAN Arnaud (FR) για τη νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο:

"Μετά τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, διεθνείς οργανισμοί αλλά και έγκριτοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προκληθείσα αβεβαιότητα και ρευστότητα σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους του πληθυσμού των χωρών αυτών δημιουργούν προϋποθέσεις για νέα αύξηση των νόμιμων και λαθραίων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στα γειτονικά προς τις περιοχές αυτές κράτη μέλη της.

Τα πρόσφατα γεγονότα στο ιταλικό νησί Lampedusa, όπου χιλιάδες μετανάστες έφτασαν από τη Βόρεια Αφρική, επιβεβαίωσαν την ορθότητα αυτών των εκτιμήσεων. Το φαινόμενο αυτό θα επιδεινώσει το ήδη μεγάλο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζουν τα κράτη αυτά και κυρίως η Ελλάδα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Εάν συμμερίζεται τις αναφερθείσες αναλύσεις και αν ανησυχεί για τις εκτιμήσεις σχετικά με την αύξηση του αριθμού των μεταναστών.

-Ποιες συγκεκριμένες πολιτικές και προληπτικά μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπίσει την ποσοτική αύξηση και την ποιοτική επιδείνωση των μεταναστατευτικών ροών προς την Ευρώπη.

-Πώς προτίθεται να αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και την Ένωση για τη Μεσόγειο και ποια συμπληρωματικά μέτρα θα μπορούσε να προωθήσει σε διμερές επίπεδο.

-Τέλος, μήπως υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να επανεξεταστεί, 8 χρόνια μετά την ισχύ του, ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ;"

Δείτε την παρέμβαση εδώ