ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ερώτηση του Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου σχετικά με τις δηλώσεις ΥΠΕΘΑ

Δελτίο Τύπου

Γ. Κουμουτσάκος: Ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα;

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά κατέθεσε σήμερα 10.10.2018 ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Άμυνας μετά από συνάντηση που είχε ο κ. Καμμένος στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Ουάσινγκτον, ο Υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις που αποτυπώνουν μια δική του, διαφορετική και παράλληλη πρόταση εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην κατάθεση «εναλλακτικού σχεδίου για τη συμφωνία των Πρεσπών» καθώς και για «αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια με σκοπό την αναχαίτιση της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια». Αυτά, τη στιγμή που κυβερνητικοί παράγοντες διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή και προετοιμάζεται η επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα.

Σε συνέχεια αυτών, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι ευλόγως τίθεται το ερώτημα «ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα; Συγκεκριμένα, στην γραπτή ερώτηση που κατέθεσε, ζητά τέσσερις απαντήσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών:

1.      «Είναι σε γνώση σας η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου το οποίο, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών;

2.      Αν ναι, από ποιόν διαμορφώθηκε, ποίου την έγκριση πήρε και σε ποιόν φορέα κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο; Αποτελεί αυτό αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού;

3.      Εν όψει της ήδη ανακοινωμένης επίσκεψης του κου Πρωθυπουργού στη Ρωσία τον προσεχή Δεκέμβριο, πιστεύετε ότι η πρόταση Καμμένου περί «αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια», βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας;

4.      Τελικά, ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτικής της χώρας; Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ή εσείς»;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά

 

Θέμα: Εναλλακτικό Σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια για αποτροπή της «ρωσικής διείσδυσης»

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησης που είχε σήμερα (10.10.2018) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, ο κος Καμμένος αφού εξέφρασε την πεποίθηση του πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα επικυρωθεί από τη Βουλή της πΓΔΜ, φέρεται να ανακοίνωσε ότι κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, «επιτυγχάνει τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ από την Ουάσινγκτον, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας πρότεινε «αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας». Υποστήριξε, δε, ότι με αυτόν τον τρόπο «θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ». 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1.    Είναι σε γνώση σας η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου το οποίο, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών;

2.    Αν ναι, από ποιόν διαμορφώθηκε, ποίου την έγκριση πήρε και σε ποιόν φορέα κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο; Αποτελεί αυτό δημόσια αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού;

3.    Εν όψει της ήδη ανακοινωμένης επίσκεψης του κου Πρωθυπουργού στη Ρωσία τον προσεχή Δεκέμβριο, πιστεύετε ότι η πρόταση Καμμένου περί «αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια», βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας;

4.    Ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτικής της χώρας; Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ή εσείς;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Κατάθεση ερώτησης με θέμα: Εξελίξεις σχετιζόμενες με ενδεχόμενες συνοριακές αλλαγές στα Βαλκάνια και η θέση της Ελλάδας

                   Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά

 

Θέμα: Εξελίξεις σχετιζόμενες με ενδεχόμενες συνοριακές αλλαγές στα Βαλκάνια και η θέση της Ελλάδας

 

Η Ελλάδα έχει ιστορικά διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, μια γεωπολιτικά σημαντική και εύθραυστη περιοχή, με σκοπό να προωθήσει την ευρωπαϊκή τους προοπτική, ως μέσου για την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας.

 Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της Ελλάδας που υπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά της στην περιοχή.

 Το τελευταίο διάστημα, διαβάζουμε δηλώσεις Σέρβων και Αλβανών αξιωματούχων περί εκατέρωθεν ανταλλαγών εδαφών και  συνοριακό ανασχεδιασμό στα Βαλκάνια.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» στις 31 Αυγούστου, έχετε αποστείλει σχετική επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, με την οποία φέρεστε να προτείνετε «να εξετάσει η Ε.Ε. την προοπτική συναινετικής αλλαγής συνόρων στο Κόσοβο».

 Επιπρόσθετα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας στις 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συνάντησής σας με τον Τούρκο ομόλογό σας κο Τσαβούσογλου στις 4 Σεπτεμβρίου, συζητήσατε για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, «με έμφαση στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο περί πιθανής διόρθωσης των μεταξύ τους συνόρων».

 Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός κος Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 9 Σεπτεμβρίου, σε ερώτηση  για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του Κοσόβου απάντησε ότι «αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και την πλευρά του Κοσόβου που θα έδινε την προοπτική μιας λύσης, εμείς δεν θα είχαμε κανέναν λόγο παρά να τη χαιρετίσουμε».

 Κατόπιν των ανωτέρω, που αφορούν ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, ερωτάσθε:

 1.Έχετε πράγματι αποστείλει και πότε ακριβώς την προαναφερόμενη επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κα Φεντερίκα Μογκερίνι; Εάν ναι, να μας ενημερώσετε για το πλήρες περιεχόμενό της προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία αχρείαστων παρανοήσεων.

 2. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η πιθανή ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου— εάν τελικά πραγματοποιηθεί— θα αποτελέσει προϊόν συμβιβασμού, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και ενθάρρυνση και για άλλες παρόμοιες εδαφικές (αντ)αλλαγές. Σας προβληματίζει η πιθανότητα αυτή; Πώς θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να διασφαλιστεί έγκαιρα ότι το ενδεχόμενο συμφωνημένης ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας θα παραμείνει η μόνη τέτοια περίπτωση στην τόσο ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων;

 3. Έχει μεταβληθεί η σταθερή, διαχρονική θέση της χώρας μας περί μη αλλαγής συνόρων; Εάν ναι, με ποιο σκεπτικό και στη βάση ποιών εκτιμήσεων για το παρόν και το μέλλον έγινε αυτή η μεταβολή θέσης;


Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                  

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Κοινοβουλευτική Ερώτηση Γ.Κουμουτσάκου για την επίσκεψη Ince στη Θράκη

Κοινοβουλευτική Ερώτηση Γ.Κουμουτσάκου  για την επίσκεψη Ince στη Θράκη

Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό των Εξωτερικών σχετικά με την προεκλογική επίσκεψη στη Θράκη του υποψηφίου του CHP για την Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, Muharrem Ince.

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα: Εμπλοκή του Υπουργείου Εξωτερικών στην πώληση ελληνικού στρατιωτικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά

Θέμα: Εμπλοκή του Υπουργείου Εξωτερικών στην πώληση ελληνικού στρατιωτικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία.

Η υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία - με εμπλοκή μεσάζοντος - έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί το δημόσιο διάλογο και την κοινή γνώμη. Είναι σαφές ότι στην υπόθεση υπάρχει θεσμική ανάμειξη και του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς όλη η κρίσιμη αλληλογραφία εκ των πραγμάτων έχει τεθεί σε γνώση του ιδίου του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ως μέλος του ΚΥΣΕΑ έχει συμφωνήσει στις σχετικές αποφάσεις πώλησης υλικού μέσω της εταιρείας “Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ” του μεσάζοντος Βασιλείου Παπαδόπουλο. Πέραν όμως αυτών, το Υπουργείο Εξωτερικών ελέγχεται και ως προς την στάση του έναντι των δημοσίων λειτουργών οι οποίοι, ενώ δεν προκύπτει έως τώρα ότι άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, παρ’ολα αυτά έχουν διασυρθεί δημοσίως από τον Υπουργό Άμυνας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό χωρίς την παραμικρή αντίδραση του πολιτικού τους προϊσταμένου, Υπουργού Εξωτερικών. Τέλος, η υπόθεση αυτή έχει προσλάβει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις διότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία, τη διεθνή εικόνα και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας καθώς και στο ηθικό και στην εν γενεί λειτουργία της διπλωματικής υπηρεσίας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για την εξωτερική πολιτική της χώρας περίοδο.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών:

1. Γιατί συναίνεσε στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τον μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλο για την πώληση 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών, ενώ γνώριζε ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμούσε αυστηρά διακρατική συμφωνία για 100.000 βλήματα; Τηρήθηκαν οι συνήθεις διαδικασίες από το Υπουργείο Εξωτερικών για την εξουσιοδότηση των προσώπων που υπέγραψαν την εν λόγω συμφωνία στις 13 Ιουνίου 2017;

2. Γιατί δεν αντέδρασε στη δημόσια σπίλωση των υπολήψεων των εμπλεκόμενων διπλωματικών υπαλλήλων από πλευράς του Υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου και του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα; Συμφωνεί και υιοθετεί τις τοποθετήσεις τους εν προκειμένω;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

 

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Ερώτηση Γ.Κουμουτσάκου: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του Οργανισμού του ΥΠΕΞ 7+1 κατευθύνσεις για μια στιβαρή διπλωματία ανοικτών οριζόντων

Ερώτηση Γ.Κουμουτσάκου: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του Οργανισμού του ΥΠΕΞ 7+1 κατευθύνσεις για μια στιβαρή διπλωματία ανοικτών οριζόντων

Κενό γράμμα παραμένει η δέσμευση του Υπουργού Εξωτερικών, και μάλιστα από του βήματος της Βουλής, στις 26.1.17, ότι θα παρουσίαζε σχέδιο νέου Οργανισμού του Υπουργείου το αργότερο σε «3 με 4 μήνες»

Παράνομη αλιεία και καταστροφή θαλασσίου περιβάλλοντος από τουρκικές μηχανότρατες σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Παράνομη αλιεία και καταστροφή θαλασσίου περιβάλλοντος από τουρκικές μηχανότρατες σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την παράνομη αλιεία και καταστροφή θαλασσίου περιβάλλοντος από τουρκικές μηχανότρατες σε ελληνικά χωρικά ύδατα, κατέθεσε ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.