Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών

'Αρθρο Γ. Κουμουτσάκου στην Εφημερίδα "Ελεύθερο Τύπο"

ΕΠΕΙΤΑ από έξι μήνες μιας παρωδίας διαπραγμάτευσης ενώ η χώρα αρμένιζε ακυβέρνητη και μετά από ένα δραματικό τρίμηνο που η χώρα κυριολεκτικά κρεμόταν σε μια κλωστή, οδηγηθήκαμε, κάτω από δραματικές συνθήκες σ'ενα τρίτο μνημόνιο. Το μνημόνιο αυτό δεν ήταν γραμμένο στο ‘κάρμα’ της χώρας. Το τρίτο μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο εάν τον Ιανουάριο δεν είχε αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκαλώντας συνολική αναστολή κάθε προόδου που είχε επιτευχθεί με την σκληρή προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά. Το «Μνημόνιο» Τσίπρα-Καμμένου είναι το αποτέλεσμα μιας καταστροφικής διακυβέρνησης που κορυφώθηκε με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls.

 

ΕΤΣΙ η νέα δανειακή σύμβαση, έγινε μονόδρομος για τον τόπο,  και το δίλημμα ήταν συμφωνία ή χρεωκοπία. Η ΝΔ, προκρίνοντας για μια ακόμη φορά το εθνικό συμφέρον από το κομματικό όφελος, ακολούθησε τη μόνη στάση ευθύνης. Απέτρεψε τη χρεωκοπία και επέτρεψε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

 

ΟΜΩΣ ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπόρεσε να αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας την υπεύθυνη στάση της ΝΔ και των άλλων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Ο κ. Τσίπρας αποδείχτηκε αδύναμος να αντιμετωπίσει τους ‘δαίμονες’ του λαϊκισμού και της ιδεοληψίας, που η δική του πολιτική εκκόλαψε και γέννησε μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

 

ΕΤΣΙ, αντί να «πέσει με τα μούτρα» στη δουλειά, επιχείρησε να μετατρέψει τη χώρα σε «Κουμουνδούρου» και τους πολίτες σε συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ για να επιλύσουν εκείνοι τα εσωκομματικά του προβλήματα και τα συντροφικά μαχαιρώματα. Γι αυτό στήνονται κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε 9 μήνες. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποδείχτηκαν αρχιτέκτονες της πολιτικής αστάθειας.

 

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ από σεβασμό στους θεσμούς και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των καιρών - καθώς κάθε λεπτό που χάνεται προστίθεται στο χρόνο που απαιτείται για να βγει η χώρα από την κρίση- προσπάθησε να αποτρέψει αυτές τις εκλογές. Όχι γιατί αιφνιδιαστήκαμε, όχι γιατί ανησυχούμε για το αποτέλεσμά τους, αλλά γιατί αγωνιούμε για την πατρίδα.

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Η Ευρώπη δεν έχει άλλες αντοχές για ελληνικές ιδιαιτερότητες που εδράζονται στην ιδεοληψία και το λαϊκισμό. Ο εφιάλτης του Grexit και της χρεοκοπίας δεν έχει οριστικά αποτραπεί.

 

ΣΗΜΕΡΑ, η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θέτει το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών. Ποιος μπορεί να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα; Ποιος μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά; Ποιος μπορεί να αποκαταστήσει το κύρος της; Εμείς, ή εκείνοι που παραμένουν δέσμιοι μουσειακών ιδεοληψιών και είναι εγκλωβισμένοι σε τακτικές μικροπολιτικής; Εμείς που δε διστάσαμε να λέμε σκληρές αλήθειες ή εκείνοι που συνειδητά παραπλάνησαν; Εμείς που λέμε στους πολίτες «πάμε όλοι μαζί» ή εκείνοι που συνεχίζουν τη λογική του διχασμού με το αυτάρεσκο, αυταρχικό και ξεπερασμένο «εμείς μόνοι μας αυτοδύναμοι».

 

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ η χώρα μπροστά πρέπει να ειπωθούν αλήθειες. Αλλά  ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένος σε παλαιοκομματική λογική, όχι μόνο δεν λέει αλήθειες, αλλά συνεχίζει να παράγει ακόμα περισσότερα ψέματα. Έχει πει για όλα ψέματα. Ακόμα και σήμερα λέει ότι δε θα εφαρμόσει τη συμφωνία που εκείνος υπέγραψε. Το δε «παράλληλο» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως επικήδειος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ακούγεται.

 

ΠΛΕΟΝ έχει γίνει σε όλους φανερό ότι τα προβλήματα της χώρας είναι τέτοιας κλίμακας και δυσκολίας που για να αντιμετωπιστούν απαιτούνται ευρείες συναινέσεις. Το υποστηρίζω εδώ και μήνες. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας, συνεργασίας και μακράς πνοής. Μόνον έτσι θα ξεπεραστούν οριστικά οι τακτικές του διχασμού που έβλαψαν την κοινωνία και οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

 

Η ΧΩΡΑ πρέπει να πάει μπροστά και εγγυητής του μέλλοντος της χώρας είναι η ΝΔ. Η κεντροδεξιά παράταξη που ιδρύθηκε το 1974 ακριβώς για να ενώσει τους Έλληνες, να λειτουργήσει ως πεδίο συγκλίσεων στην κοινωνία, μακριά από τις λογικές των διχασμών και των αποκλεισμών.