Συνέντευξη στην εφημερίδα "real news"

Συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου,

Βουλευτή Β’ Αθηνών και Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

 

-Τι πρέπει να διεκδικήσει και να πετύχει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό;

 

Έχει υποχρέωση να διεκδικήσει και να επιτύχει κοινή ευρωπαϊκή θέση. Δεν θέλουμε ευχολόγιο, θέλουμε απόφαση με συγκεκριμένα δεσμευτικά  στοιχεία. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρω ορισμένα: Να μην αφήνει οποιαδήποτε πιθανότητα περιθωριοποίησης μας σε σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν. Να επιβάλλει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Να διασφαλίζει ουσιαστική οικονομική στήριξη στην Ελλάδα. Να υποχρεώνει την Τουρκία να δέχεται αμέσως την επιστροφή παράνομων μεταναστών, που έρχονται από το έδαφός της, αλλά και να σταματήσει τους διακινητές. Να απαγορεύονται ρητά μονομερείς ενέργειες κρατών-μελών.

-Γιατί να μην βάλει στο τραπέζι το βέτο η ελληνική κυβέρνηση; Είχε χρησιμοποιηθεί και επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι για τη μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Στο Βουκουρέστι, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετέτρεψε σε συμμαχική θέση την ελληνική επιδίωξη. Αυτό πρέπει να κάνει και η σημερινή κυβέρνηση αύριο. Το βέτο για το βέτο είναι λάθος. Είναι παραδοχή μοναξιάς, διπλωματική αποτυχία και ουσιαστική ήττα. Χωρίς θετική απόφαση αύριο, η χώρα θα παραμείνει στη σημερινή δραματική κατάσταση.

-Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να μετατεθούν στα Σκόπια τα ευρωπαϊκά σύνορα;

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Η Αυστρία και οι χώρες του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου ακολουθούν ως τώρα επίμονη και σκληρή στάση αποτροπής των μεταναστευτικών ροών προς το έδαφος τους. Εάν τους επόμενους δύο μήνες δεν ανακοπεί αποτελεσματικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα, το εφιαλτικό γεωπολιτικό σενάριο το οποίο αναφέρατε δεν θα μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Έχουμε προθεσμία μέχρι τις 12 Μαΐου.

-Ποιες κυρώσεις μπορεί να ζητήσει η Ελλάδα για την Αυστρία ή άλλες χώρες;

Εάν η Αυστρία ή άλλα κράτη της ΕΕ, όπως η Σλοβακία, αρνηθούν μονομερώς να εφαρμόσουν κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις, αντιλαμβάνεστε ότι πρώτα από όλα υπάρχει μείζον πρόβλημα λειτουργίας και συνοχής της ΕΕ. Μια τέτοια συμπεριφορά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ανάλογης σοβαρότητας ευρωπαϊκές πολιτικές κυρώσεις. Αυτές θα μπορούσαν  να φτάσουν ακόμα και σε αποκλεισμό περιορισμένου χρόνου των κρατών αυτών από τις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις. Υπάρχει, άλλωστε, προηγούμενο πάλι με την Αυστρία όταν το 2000 ο ακροδεξιός Γεργκ Χάιντερ συμμετείχε με το κόμμα του στην τότε αυστριακή κυβέρνηση.

-Ο κ. Νταβούτογλου είπε στον πρωθυπουργό να μην ανησυχεί , θα τον βοηθήσει να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Θα τον βοηθήσει;

Οι τουρκικές λεκτικές διαβεβαιώσεις ή υποσχέσεις ακούγονται ευχάριστα. Πρέπει, όμως, πάντα να επιβεβαιώνονται με πράξεις. Η Ιστορία μας κάνει επιφυλακτικούς. Άλλωστε, στην διπλωματία και στην εξωτερική πολιτική, τις περισσότερες φορές, οι υποσχέσεις δεσμεύουν μόνον εκείνους που τις δέχονται και όχι εκείνους που τις δίνουν.

Πράξεις, λοιπόν, και όχι λόγια. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι να δούμε έναντι ποίων ανταλλαγμάτων δίνονται οι τουρκικές υποσχέσεις. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

-Γιατί είναι λάθος η σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση; Δεν θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακατάσχετων μεταναστευτικών ροών;

 

Με συμψηφισμό των δυο θεμάτων η χώρα μπορεί να χάσει και στα δυο. Ενδεχόμενη “σαλαμοποίηση” ή κάποιες ανεπαίσθητες ελαφρύνσεις του προγράμματος, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με βαριές δεσμεύσεις στο μεταναστευτικό.  Κάτι τέτοιο θα είναι οδυνηρό για την Ελλάδα. Η διασύνδεση προσφυγικού και μνημονίου μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια παγίδα για την Ελλάδα.

 

-Η ΕΕ χαϊδεύει την Τουρκία;

Η αλήθεια είναι ότι η Ε.Ε. δεν φρόντισε να οριοθετήσει σωστά και να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με την Τουρκία έγκαιρα και σε πιο ομαλές συνθήκες. Αυτό το πληρώνει τώρα. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, έχει βγει στο «ανατολίτικο παζάρι», εκμεταλλευόμενη το προσφυγικό-μεταναστευτικό που, πολλές φορές, πυροδοτεί η ίδια. Η Ευρώπη δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό .

-Η ΝΔ θα ήταν θετική στο κλείσιμο των συνόρων της χώρας στους πρόσφυγες – μετανάστες, εφόσον θα συνεχίσουν να τα κλείνουν και  άλλες χώρες εντός  και εκτός της Ε.Ε;

 

Είναι τεράστιο λάθος – και αποδεικνύεται από τα γεγονότα – το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έστειλε με πράξεις και δηλώσεις το μήνυμα μιας χώρας “ξέφραγο αμπέλι”. Τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα ευρωπαϊκά, πρέπει να είναι ασφαλή. Να μην δίνουμε σε κανέναν αφορμή και επιχείρημα να μας κατηγορεί, να μας προσβάλλει και να μας απειλεί με περιθωριοποίηση από τη Σένγκεν και τελικά από την ίδια την Ευρώπη. 

 

-Να ανοίξουν «Αμυγδαλέζες»; Δηλαδή κέντρα κλειστού τύπου; 

 

Αναγκαστικά πρέπει να υπάρξουν και κλειστού τύπου εγκαταστάσεις. Τα κέντρα αυτά αφορούν παράνομους  μετανάστες, που πρόκειται να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους. Είναι σταθμός σε μια διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσης. Ταυτόχρονα, λειτουργούν και αποτρεπτικά. Επομένως, χρειάζονται. Μην ξεχνούμε ότι η Κυβέρνηση έκλεισε την Αμυγδαλέζα και μετέτρεψε σε ανεξέλεγκτες “Αμυγδαλέζες” πλατείες και πάρκα. Ήταν λάθος απόφαση για το εσωτερικό και λάθος μήνυμα στο εξώτερικό.

 

-Να κλείσει η αξιολόγηση με κάθε θυσία;

Η αξιολόγηση έχει ήδη αργήσει. Πρέπει να  κλείσει  με έναν βιώσιμο τρόπο, για να μην βρεθεί η χώρα, άλλη μια φορά, στο κενό. Η κυβέρνηση έχει την τάση να σπρώχνει τις διαπραγματεύσεις με μια απέλπιδα λογική ότι  ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της και έτσι θα φτιάξει το μύθο της «σθεναρής διαπραγμάτευσης». Αποδείχθηκε, όμως, ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Πληρώσαμε ακριβά τη «βαρουφάκειο λογική».  Μη διανοηθεί η Κυβέρνηση να κάνει ο,τι έκανε και το πρώτο εξάμηνο του 2015.