To καραβάνι σκόρπισε…

Αποσπάσματα από τη σημερινή ομιλία του Βουλευτή Β’ Αθηνών Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Κουμουτσάκου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Η «αντιμνημονιακή» συγκυβέρνηση κατέθεσε τον μνημονιακότερο μνημονιακο προϋπολογισμό. Έναν σκληρό, αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό προϋπολογισμό.

Η ασφαλέστερη αξιολόγησή του είναι τα ίδια πρόσωπα των Υπουργών, τα πρόσωπα των συναδέλφων της – ακόμα – πλειοψηφίας. Η πραγματικότητα του είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του πιο ανεύθυνου λαϊκισμού που έχει γνωρίζει μεταπολιτευτικά η χώρα.

 

Σε μόλις δέκα μήνες μετά και η λάμψη των προσώπων ξεθώριασε δραματικά, μέχρις εξαφανίσεως. Ο ενθουσιασμός της άγνοιας εξαερώθηκε. Η ορμή του βολονταρισμού μαράθηκε. Η προηγούμενη απόλυτη άρνηση κάθε συνεννόησης -κάθε καλής θέλησης- κάθε συναίνεσης, έγινε παράκληση κατανόησης και βοήθειας από τους  χθεσινούς «μερκελιστές»   και «μνημονιακούς δοσίλογους».

 

Μη σας ξεγελάσει η χθεσινή οξύτατη επιθετικότητα του κ. Πρωθυπουργού. Στην πραγματικότητα ήταν κραυγή αγωνίας. Και τα πιο δύσκολα είναι μπροστά. Φτάνουν αναπόδραστα. Η «βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» γίνεται μέρα με τη μέρα εκκωφαντική.

 

Έχει αυτή την κακή συνήθεια το τέρας του λαϊκισμού. Είναι στη φύση του τελικά να στρέφεται εναντίον του δημιουργού του.

 

Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, εσείς είστε οι δημιουργοί του. Με τους εαυτούς σας πρέπει να παλέψετε. Μην αναζητείτε βοήθεια από πουθενά αλλού. Από τον λαϊκισμό που εκθρέψατε δεν θα ξεφύγετε. Διότι πολύ απλά σας ξέρει και σας ξέρει καλά. Ξέρει τα ψέματά σας, τις αδυναμίες σας, τις ανομολόγητες στοχεύσεις σας και τις επιδιώξεις σας.

 

Η Κυβέρνηση βουλιάζει μέσα σ έναν προϋπολογισμό ύφεσης, ελλειμμάτων υπερφορολόγησης, ανεργίας, εσωτερικής στάσης πληρωμών, πρόσθετων – σκληρών μέτρων, κοινωνικού ελλείμματος, διόγκωσης του Δημόσιου Χρέους, αφελληνισμού του τραπεζικού μας συστήματος. Βουλιάζει ακόμα περισσότερο στις ψεύτικες υποσχέσεις, στις κάλπικες προσδοκίες, στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Βουλιάζει στο λαϊκισμό της, στα μεγάλα λάθη της, στην ανικανότητα της να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Σε ζητήματα που αν και δεν είναι οικονομικά με τη στενή έννοια του όρου, αφορούν άμεσα στην οικονομία της χώρας, την κοινωνική συνοχή και την ασφάλειά της.

 

Ας μη γελιόμαστε, αυτό που συμβαίνει στην Ειδομένη αφορά και την οικονομία μας. Το ενδεχόμενο αναστολής της Σένγκεν, ουσιαστικά εξόδου μας από αυτήν, θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα και για την οικονομία. Και καταθέτω εμπιστευτικό έγγραφο που διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ και αναφέρει αναλυτικά αυτό τον σχεδιασμό.

 

Και αυτό κινδυνεύει να συμβεί διότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε δεσμεύσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας (hot spots, φιλοξενία προσφύγων, έλεγχο συνόρων). Τώρα που οι υποχρεώσεις αυτές δεν τηρούνται ξεκίνησε σοβαρά η συζήτησης για αναστολή εφαρμογής της ζώνης Σένγκεν. Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο ενδέχεται να είναι; Να συνεχίσουν οι μεταναστευτικές εισροές αλλά δεν θα υπάρχουν εκροές. Αυτή η προοπτική είναι από μόνη της εφιαλτική οικονομικά και κοινωνικά.        

 

Αλήθεια, το κόστος του προσφυγικού το έχει υπολογίσει η Κυβέρνηση; Υπάρχει αυτή την ώρα μια μεγάλη συζήτηση στην ΕΕ ώστε το κόστος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού να μην υπολογίζεται  στο δημόσιο έλλειμμα. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις του κυρίου Γιούνκερ. Τι κάνει γι αυτό η Κυβέρνηση; Μπορούμε να ωφεληθούμε; Αν μπορούμε και δεν το κάνουμε είναι έγκλημα. Αν δεν το ξέρετε ότι μπορούμε να το διεκδικήσουμε πρέπει να δράσετε άμεσα.  

 

Το καραβάνι προχωρά είπε ο κ. Πρωθυπουργός. Πράγματι το καραβάνι, όταν ξεκίνησε ήταν μακρύ, με πολύ κόσμο. Άνθρωποι απ όλες τις φυλές ακολούθησαν τον αρχηγό που έταζε την αντιμνημονιακή Γη της Επαγγελίας.

 

Μόνο που βήμα – βήμα η Γη της Επαγγελίας ξεμάκραινε, έχει γίνει όνειρο απατηλό. Τώρα ξέμεινε από υποσχέσεις και στόχους. Σε λίγο, ο αρχηγός θα γυρίσει το κεφάλι του και θα δει το καραβάνι να έχει σκορπίσει. Δεν θα τον ακολουθεί κανείς. Οι οφθαλμαπάτες των ψεύτικων υποσχέσεων έχουν διαλυθεί. Το καραβάνι σχόλασε.

 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ