Συνέντευξη στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Κύριε εκπρόσωπε, η κυβέρνηση θριαμβολογεί λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με τους δανειστές να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ και μιλά για πλεόνασμα, καμία μείωση στις κύριες συντάξεις κλπ. Εσείς γιατί δεν συμμερίζεστε το «success story» του Μεγάρου Μαξίμου;

Δεν το συμμερίζομαι διότι απλά δεν υπάρχει.  

Κανείς πια δεν πέφτει στην επικοινωνιακή παγίδα μιας παταγώδους αποτυχίας που η κυβέρνηση τη μεταμορφώνει και την πανηγυρίζει σαν να είναι επιτυχία. Έξω από το Μαξίμου όλοι ζουν μια τραγωδία. Μόνο μέσα παίζεται η κωμωδία, σε άδειες όμως κερκίδες.  

Η τελευταία πράξη είχε τίτλο «Διαπραγμάτευση στην Ουάσιγκτον». Ταξίδεψε ο κύριος Τσακαλώτος με υποχρεώσεις μέτρων 5,5 δισ. και επέστρεψε με κόστος 9 δισ. Δηλαδή 3,5 δισ. επιπλέον. Η κυβέρνηση μπήκε στο ρεκόρ Γκίνες. Έκανε το συντομότερο και ακριβότερο υπερατλαντικό ταξίδι στην ιστορία.

 

Εσείς τι στάση θα κρατήσετε αν η κυβέρνηση φέρει τελικώς τα μέτρα επιπλέον φορολόγησης στη Βουλή.

Αβάστακτα για τους πολίτες μέτρα που γιγαντώθηκαν εξ αιτίας της στρατηγικής της καθυστέρησης και απειλούν να πνίξουν την οικονομία μέσα σ’ έναν ωκεανό φορολογίας,  προφανώς και δεν θα τα ψηφίσουμε. Άλλωστε ο κύριος Τσίπρας εμφανίζεται σίγουρος ότι έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να τα περάσει από τη Βουλή. Δεν μπορώ να γνωρίζω βεβαίως  αν και οι «53» έχουν την ίδια γνώμη.  Θα φανεί… Αλλά διακυβέρνηση με δύο πλειοψηφίες, μια για τα εύκολα με την αντιπολίτευση και μια για τα εύκολα, του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν δεχόμαστε.  

 

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ένα «πόλεμο» της κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Τι στόχευση έχει και που θεωρείτε θα οδηγήσει;

Κανείς δεν ξεχνά τη σχεδόν παρακλητική επιστολή του κυρίου Τσακαλώτου προς την κυρία Λαγκάρντ με την οποία  της ζητούσε τριετή συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Επίσης κανείς δεν ξεχνά ότι τον Ιούλιο του 2015, λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένθερμοι υποστηρικτές του «Όχι», είχαν κάνει «παντιέρα» την τότε έκθεση του ΔΝΤ  που μιλούσε για «μη βιώσιμο χρέος». Τα ίδια λέει και σήμερα το ΔΝΤ. Η κυρία Λαγκάρντ δεν άλλαξε θέση.

Όμως ο κύριος Τσίπρας προσέφυγε σε μια ακόμα μεταμόρφωση. Εμφανίζεται σαν πολέμιος εκείνων που παρακαλούσε. Δεν υπάρχει κανένας πόλεμος κυβέρνησης – ΔΝΤ. Για ακόμα  μια φορά ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνηση παίζουν θέατρο, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Αυτό αποδείχθηκε άλλωστε. Το ΔΝΤ και μένει στο πρόγραμμα και ισχυροποιημένο είναι, εξαιτίας των ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης που πλέον δεν κρύβονται.

 

Εσωκομματικά είστε «εντάξει» ώστε να μπορείτε να πείτε ότι διεκδικείτε και την κυβέρνηση της χώρας; Τα γεγονότα στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, δεν έδωσαν και την καλύτερη εικόνα…

Η άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρακτικές, συμπεριφορές και νοοτροπίες που μυρίζουν «χθες», επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο. Η στάση του Προέδρου και απόφασή του να τιμήσει την ιστορία της ΟΝΝΕΔ, διακηρύσσοντας την επανίδρυσή της, είναι δείγμα γραφής για το πως η ΝΔ ως κυβέρνηση θα τελειώνει με τις παθογένειες, τις αγκυλώσεις και τις αραχνιασμένες νοοτροπίες που κρατούν τη χώρα στο τέλμα του χθες. Εμείς, την ανανέωση και τις μεταρρυθμίσεις, και τις πιστεύουμε και τις κάνουμε πράξη.

 

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι στα εσωκομματικά ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να λειτουργήσει πιο διαλλακτικά.

Με τις παθογένειες, τους φατριασμούς και τον παλαιοκομματισμό  ούτε συμβιβάζεσαι, ούτε συναλλάσσεσαι. Είμαστε σε μια άλλη εποχή. Εποχή δύσκολη αλλά και εποχή ευκαιριών για να αλλάξουν, επιτέλους, τα πράγματα προς το καλύτερο.  Στη ΝΔ έχουμε αποφασίσει να μην αφήσουμε αυτές τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες.

 

Η έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ,  αναφέρει ότι «ο εκλογικός κύκλος και το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιπλέξουν την εφαρμογή πολιτικών ή να αποθαρρύνουν την τολμηρή εφαρμογή πολιτικών εντός του 2016 σε σειρά χωρών». Μήπως δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα οι εκλογές;

Η Ελλάδα ζει στιγμές εθνικής βύθισης και πιστέψτε με, προσέχω πάρα πολύ τα λόγια μου. Σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα θέματα η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο. Είτε συνειδητά, είτε από ανικανότητα, η κυβέρνηση δεν  λύνει κανένα πρόβλημα. Και ακριβώς επειδή δεν λύνει τα προβλήματα ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα. Μέτωπα σύγκρουσης, πόλωσης και διχασμού. Η κυβέρνηση ζει από και μέσα στη σύγκρουση. Διότι ο κύριος Τσίπρας αυτό έκανε πάντα. Από τα μαθητικά του χρόνια. Αυτό ξέρει. Με αυτό αισθάνεται άνετα. Αυτό όμως η χώρα δεν το αντέχει.

Το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι απείρως μεγαλύτερο από όποιο κόστος της εκλογικής διαδικασίας  που θα σηματοδοτούσε την αποχώρησή της.

 

Η διεύρυνση που έχει προτάξει ο κ. Μητσοτάκης, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα αφορά και πρόσωπα; Είδαμε τον κ. Θεοχάρη να ανεξαρτητοποιείται από το Ποτάμι…

Η ΝΔ εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες. Το άνοιγμα της στην κοινωνία και η διεύρυνση του μηνύματός της γίνονται με πολιτικούς και όχι με μεταγραφικούς όρους.   Ταυτόχρονα, η ΝΔ έχει τις πόρτες της ανοικτές. Δίπλα όμως στην είσοδο είναι αναρτημένες οι αρχές, οι αξίες, τα πιστεύω μας. Όποιος τα ασπάζεται, τα προσυπογράφει και είναι  έτοιμος να τα κάνει πράξη, είναι καλοδεχούμενος.         

 

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρόεδρος της ΝΔ μέσα από το 10ο Συνέδριο και με το νέο καταστατικό, ποιο είναι;

Κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό ανοικτό στην κοινωνία και τις νέες προκλήσεις. Μια σύγχρονη κεντροδεξιά που δεν φοβάται να λέει στους πολίτες την αλήθεια. Ένα κόμμα μεταρρυθμιστικό που θέλει την  Ελλάδα να παράγει πλούτο και όχι να καταναλώνει μιζέρια. Μια Ελλάδα άξια της ιστορίας, του λαού και των μεγάλων δυνατοτήτων της. Μια Ελλάδα που δεν κλείνεται στο ένδοξο παρελθόν της, αλλά το θεωρεί σημείο στήριξης για να κερδίσει το παρόν και το μέλλον της. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός που πιστεύει και κάνει πράξη η ΝΔ.     

Το κόμμα που ίδρυσε ο κ. Καρατζαφέρης σας ανησυχεί; 

Είναι προφανές ότι προσωπικές ματαιοδοξίες που αναζητούν πολιτική έκφραση στον χώρο των άκρων, ούτε ανησυχούν, ούτε αφορούν τη ΝΔ.