Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου μετά την κλειστή συνεδρίαση της ειδικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Βrexit

27 Σεπτεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου

Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου μετά την κλειστή συνεδρίαση της ειδικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Βrexit

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, συμμετείχε στην κλειστή συνεδρίαση της ειδικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Την ομάδα ενημέρωσαν ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το BREXIT, κος Μισέλ Μπαρνιέ, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ κος Ζοζέφ Ντολ και ο Αντιπρόεδρός του κος Ντάρα Μέρφι.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κος Κουμουτσάκος δήλωσε τα εξής:

«Οι συναντήσεις αυτής της ομάδας είναι κλειστές.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η πρόταση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Μέϊ για παράταση της διαδικασίας κατά δύο έτη αντιμετωπίστηκε με ενδιαφέρον. Ωστόσο, η ιδέα αυτή χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το ζήτημα αυτό θα ληφθεί στον κατάλληλο χρόνο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πάντα με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον της Ευρώπης, των κρατών-μελών και των Ευρωπαίων πολιτών.

Ένα είναι βέβαιο: 

Η ουσιαστική και ικανοποιητική πρόοδος  στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ην Βασιλείου είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών. 

Άλλωστε η επίτευξή της θα διευκολύνει τις περαιτέρω συζητήσεις για τη διαδικασία και την επόμενη φάση. Διαπίστωσα επίσης ότι η ενότητα των "27" και η στήριξή τους στον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, είναι πολύ ισχυρές και σταθερές.

Πέραν αυτών, από τις εδώ συζητήσεις μου με εκπροσώπους των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα.

Πρώτον: 

Στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ σημαντικό να μην ανακοπεί η ευρωπαϊκή θετική δυναμική, το momentum, που δημιουργήθηκε μετά την εκλογή και τις προωθημένες προτάσεις Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και μετά την βαρυσήμαντη ομιλία Γιούνκερ. 

Υπό αυτήν την έννοια, ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία είναι ένας κρίσιμος παράγων».

Δεύτερον:

Εν όψει της προσμονής για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και την όποια χρονική αβεβαιότητα που αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει, η χώρα μας οφείλει να μείνει προσηλωμένη και σοβαρή στο να κλείσει το ταχύτερο η τρίτη αξιολόγηση».

image(1).png