«Σήμα κινδύνου και μήνυμα εγρήγορσης για τη συνταγματική και δημοκρατική τάξη»

Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος έδωσαν σήμερα, Τρίτη 14 Ιουνίου, συνέντευξη Τύπου στη Βουλή, με θέμα τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα κυβερνητικού αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.
 
Βασικά σημεία εισήγησης κ. Γ. Κουμουτσάκου:
 
 
Επαναλαμβανόμενα γεγονότα διαμορφώνουν νοσηρό πλέγμα αντισυνταγματικών και αντιδημοκρατικών ενεργειών, παραλείψεων, δηλώσεων και συμπεριφορών της Κυβέρνησης και στελεχών της.
 
Συνιστούν κραυγαλέα προσβολή του Συντάγματος και της Δημοκρατίας.
 
Η αυταρχικότητα και αντιδημοκρατικότητα της Κυβέρνησης καλπάζει.
 
Ζούμε μέρες καλπάζουσας αυταρχικότητας.
 
Αυταρχικότητας που μεγαλώνει όπως μεγαλώνουν και τα προβλήματα για τους Έλληνες πολίτες και τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης.
 
 Η γενική κατάσταση της χώρας είναι καλά γνωστή σε όλους.
 
- Η οικονομία είναι αντιμέτωπη με τα νέα υφεσιακά μέτρα, που ψήφισε η Κυβέρνηση.
 
- Οι Έλληνες υφίστανται την πιο άγρια φορολογική σφαγή.
 
- Η χώρα παραμένει σοβαρά εκτεθειμένη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, που γιγαντώθηκε με κυβερνητική ευθύνη και μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να προσλάβει νέες διαστάσεις.
 
- Ο Ελληνισμός αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας δίκαια.
 
- Απογοήτευση, αγανάκτηση, έλλειψη προοπτικής και ελπίδας κυριαρχούν παντού στη χώρα.
 
- Τα Κόμματα που κυβερνούν – υπόλογα για τη φορολογική σφαγή, την εξαπάτηση  του κόσμου, την ανευθυνότητα και την αναποτελεσματικότητά τους – καταρρέουν.
 
Μπροστά σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση και τα Κόμματα που τη συγκροτούν καταφεύγουν σε αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές. Πανικόβλητοι μπροστά στα αδιέξοδα και στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, έντρομοι μπροστά στη συρρίκνωση της αποδοχής τους από την κοινωνία, αλλά και ανίκανοι να δώσουν λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, προκαλούν σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, τη συνταγματική και δημοκρατική τάξη.
Όλα αυτά επιβάλλουν στη Νέα Δημοκρατία να εκπέμψει,  σήμερα, σήμα κινδύνου και μήνυμα εγρήγορσης.
 
Αφορούν κυρίως τον συστηματικό παραγκωνισμό της Βουλής, με πρωτόγνωρες σε αριθμό και συχνότητα Πράξεις Νομοθετικού Περιερχομένου, με αλλεπάλληλες έκτακτες διαδικασίες νομοθέτησης, αλλά και συστηματική υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
 
Αφορούν, δηλαδή, κυβερνητικές πρακτικές που υποβαθμίζουν συνειδητά τη λειτουργία της Βουλής και ουσιαστικά ακυρώνουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη δημοκρατική λογοδοσία.
 
Για όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση. Εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για τις πρακτικές της Κυβέρνησης και ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού προβλήματος Δημοκρατίας.
 
Περιορίζομαι να υπενθυμίσω:
 
Πρώτον: Τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε τα δυο τελευταία νομοσχέδια. Χιλιάδες σελίδες σε λίγες ώρες. Και ατελείωτες τροπολογίες που έρχονταν ως την τελευταία στιγμή. Και τροπολογίες που έρχονταν τρεις μέρες αργότερα για να αλλάξουν ρυθμίσεις που μόλις είχαν ψηφίσει.
 
Δεύτερον: Το γεγονός ότι, με προφανή κυβερνητική ευθύνη, δεν έχει έλθει ακόμη στη Βουλή, το αίτημά μας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία να διερευνήσει τα δραματικά γεγονότα του 2015, που είχαν ως πρωταγωνιστές του κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και το τρίτο, αχρείαστο και επώδυνο, Μνημόνιο.
 
Υπενθυμίζω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Εξεταστική Επιτροπή κατατέθηκε (στις 30 Μαρτίου) πριν από την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων. Και όμως. Ενώ η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ ήδη συζητήθηκε και η Εξεταστική ήδη άρχισε να λειτουργεί, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας κρατιέται στο συρτάρι.
 
Τρίτον: Το έλλειμμα σεβασμού στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, που προκύπτει και από τη συστηματική άρνηση των Υπουργών, να ανταποκριθούν στο Κοινοβουλευτικό έλεγχο.
 
Για όλα αυτά, αναπτύσσονται συγκεκριμένα στοιχεία στην επιστολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
 
Υπάρχει εικόνα κατάρρευσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της δημοκρατικής λογοδοσίας των κυβερνώντων. Εικόνα δυσλειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας.
 
Πέρα, όμως, από τη σκόπιμη υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, υπάρχουν πολλά άλλα και πολύ σοβαρά φαινόμενα, που πλήττουν τη συνταγματική και δημοκρατική τάξη.
 
Η Κυβέρνηση και τα Κόμματα που τη συγκροτούν, όπως ήδη έχει καταγγείλει η Νέα Δημοκρατία:
 
- Υιοθετούν λόγο και πρακτικές πόλωσης, σύγκρουσης και διχασμού.
 
- Παρεμβαίνουν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
 
- Καταφεύγουν σε πράξεις, παραλείψεις και δηλώσεις, που ευτελίζουν το Σύνταγμα.
 
Όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά και διατυμπανίζουν την αντισυνταγματικότητα των νομοθετημάτων που εισηγούνται και ψηφίζουν.
 
Δημιουργούν έτσι, σκόπιμα, κλίμα εθισμού και ανοχής στην αντισυνταγματικότητα.
 
Και όλα αυτά, ούτε τυχαία είναι, ούτε μεμονωμένα.
 
Διαπράττονται από πολλούς και διαπράττονται κατ’ επανάληψη.
 
Υπενθυμίζουμε:
 
1ον. Τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας – και όχι μόνον ότι η Κυβέρνηση παίρνει – όπως στην περίπτωση του ΦΠΑ στα νησιά -«αντισυνταγματικές αποφάσεις». Είναι ομολογία ότι συνειδητά παραβιάζουν το Σύνταγμα. Αλλά και απόπειρα να εθίσουν την κοινωνία σε συνταγματικές παραβιάσεις.
 
2ον. Τις δηλώσεις της Κυβερνητικής Εκπροσώπου για δημοψήφισμα που να αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση. Παρά την αναδίπλωση που επιχειρήθηκε αρχικά, παραμένουν τα σενάρια που παραπέμπουν σε σχέδια αποπροσανατολισμού, διχασμού και νέου λαϊκισμού.
Θυμίζουμε ότι δημοψήφισμα για το Σύνταγμα έκανε μόνο η χούντα.
 
3ον. Τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ότι οι προγραμματιζόμενες διαδηλώσεις βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Δηλώσεις πρωτόγνωρες, καθώς το Σύνταγμα υπαγορεύει το ακριβώς αντίθετο. Δηλώσεις που συγκρούονται, όχι με ένα, αλλά δύο άρθρα του Συντάγματος.
 
- Συγκρούονται με το άρθρο 5, που ορίζει ότι «καθένας έχει δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή».
 
- Συγκρούονται, προπάντων, με το άρθρο 11, που θεμελιώνει αδιάσειστα το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι». Το δικαίωμα, δηλαδή, των πολιτών στη διαμαρτυρία, τη συγκέντρωση, τη διαδήλωση, τη διαφορετική άποψη.
 
4ον. Τις δηλώσεις κυβερνητικού βουλευτή, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να χτυπήσει – μέσω της εφορίας – όλους τους Έλληνες που ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα. Δηλώσεις που συγκρούονται με θεμελιώδεις, συνταγματικά κατοχυρωμένες, δημοκρατικές αρχές, όπως η ισότητα των Ελλήνων.
 
5ον. Δηλώσεις πολλών άλλων – Υπουργών, Ευρωβουλευτών, αλλά και Γενικών Γραμματέων Υπουργείων – που εκπέμπουν απειλές, αυταρχισμό και αντιδημοκρατική νοοτροπία.
 
Μπροστά σε όλες αυτές τις πρακτικές καλπάζουσας αυθαιρεσίας, αυταρχισμού και αντισυνταγματικής συμπεριφοράς, η  Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη, αισθάνεται τη δημοκρατική ευθύνη να κρούσει έγκαιρα κώδωνα κινδύνου και εγρήγορσης για όλη την κοινωνία, για όλες τις δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις απέναντι στην αυθαιρεσία και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης. Να πει στην Κυβέρνηση ότι οι πρακτικές αυτές δεν είναι νοητές στην ελληνική Δημοκρατία, δεν γίνονται και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.
 
 
Βασικά σημεία εισήγησης κ. Κ. Τσιάρα:
 

  • Έχουμε στατιστικά πολύ περισσότερες Π.Ν.Π.

Π.Ν.Π. – «κυβερνητικά διατάγματα», που δεν πληρούν κατ’ ελάχιστο τις συνταγματικές προϋποθέσεις.
 

  • Η Κυβέρνηση ουσιαστικά νομοθετεί μέσω τροπολογιών. Κυβερνητική πρωτοτυπία. Η συνήθης πρακτική ενσωμάτωσης τροπολογιών – ολόκληρων νομοσχέδιων σε κυρώσεις διεθνών συμφωνιών. Επιπρόσθετα οι περισσότερες τροπολογίες κατατίθενται εκπρόθεσμα, λίγο πριν ή αμέσως μετά την έναρξη των συνεδριάσεων στην Ολομέλεια

 

  • Ακόμα ψευδεπίγραφες νομοτεχνικές βελτιώσεις, επί της ουσίας αντικαταστάσεις ολόκληρων άρθρων

 

  • Έχουμε ξεχάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία.

 
Συνήθως το Κοινοβούλιο τις ημέρες εργασίας δεν νομοθετεί. Αντίθετα τα Σαββατοκύριακα, με το πρόσχημα του κατεπείγοντος καλείται η Βουλή να νομοθετήσει.
 

  • Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Υπουργοί, κατά το δοκούν, απαξιώνουν το Κοινοβούλιο, αρνούμενοι να απαντήσουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

 
Ενδεικτικά μόνο την προηγουμένη Παρασκευή 10.6 απαντήθηκαν δυο (2) από τις δεκαεπτά (17) επίκαιρες ερωτήσεις. Ενώ χθες Δευτέρα 13/6 απαντήθηκαν δυο (2) από τις δεκατέσσερις (14).
 
Επιπλέον, δεν γίνεται ο καθιερωμένος κοινοβουλευτικός έλεγχος με τη συζήτηση Επίκαιρων Επερωτήσεων κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.
 

  • Κατάχρηση της δυνατότητας της πλειοψηφίας να αποφασίζει επί διαδικαστικών ζητημάτων  - Εξυπηρετήσεις σκοπιμοτήτων των υπουργών, που απαξιώνουν τη θεσμική αποστολή του Κοινοβουλίου ως χώρος ουσιαστικής διαβούλευσης και παραγωγικού διαλόγου

 

  • Προκλητική αδιαφορία για τις  κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της Αντιπολίτευσης. Αιτήματα για εξεταστικές δεν συζητούνται, όταν κατά προτεραιότητα και εσπευσμένα επιλέγονται οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών τεχνασμάτων αλλαγής πολιτικής ατζέντας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Προτάσεις νόμων δεν εισάγονται για συζήτηση στις Επιτροπές.

 
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την απαξίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
 
Όπως καταλαβαίνετε, όταν το Κοινοβούλιο δεν λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό και  εναρμονισμένο με το συνταγματικό του ρόλο, υπάρχει απροκάλυπτη απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών.
 
Η Νέα Δημοκρατία, απέναντι σε όλα αυτά, έχει ξεκάθαρα μια θέση. Υποστηρίζουμε διαχρονικά:
 

  • Το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό έλεγχο

 

  • Τη λειτουργία των θεσμών

 

  • Τη σαφή διάκριση των εξουσιών, όπως αυτή περιγράφεται στο συνταγματικό κανόνα, με το Κοινοβούλιο στο κέντρο.

 
Γιατί, όπου δεν λειτουργούν οι θεσμοί ή όπου λειτουργούν κατά το δοκούν, η Δημοκρατία βρίσκεται σε ομηρία.