Πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο αποτελεσματικό κράτος

Συνέντευξη στην εφημερίδα "πρώτο θέμα"

 - Έχετε πει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επένδυσε στο διχασμό. Μήπως είναι υπερβολική η εκτίμησή σας αυτή;

 Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, όλα τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, εξέθρεψαν τους δαίμονες του λαϊκισμού και της ιδεοληψίας και εκμεταλλεύτηκαν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός. Επένδυσαν συνειδητά στο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας: «μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί», «δωσίλογοι και πατριώτες», «μερκελιστές και αντιτροϊκανοί». Καλλιέργησαν την ένταση, το φθόνο, ακόμα και το μίσος ακριβώς την ώρα που η χώρα όφειλε να δώσει ενωμένη έναν αγώνα επιβίωσης. Ο τεχνητός διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ στη κοινωνία κατέρρευσε όταν ο κ. Τσίπρας έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο τρίτο μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που δεν θα ήταν αναγκαίο εάν ο ίδιος δεν είχε γίνει Πρωθυπουργός. Δεν είναι εκτίμηση λοιπόν, ο «διχαστικός κύριος Τσίπρας». Είναι πραγματικότητα. Όταν βοούν τα γεγονότα, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις.

- Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με την πολιτική του αλλάζει την Ευρώπη. Βλέπετε ρωγμές στην μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας;

 Ο άνθρωπος που δεν μπόρεσε να αλλάξει την κ. Κωνσταντοπούλου από Πρόεδρο της Βουλής, δε μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη. Οι όποιες «ρωγμές», που όπως λέτε, παρουσιάζονται στην ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας των προηγούμενων χρόνων, είναι αποτέλεσμα της ωρίμανσης του «οικονομικού κύκλου». Μετά από χρόνια λιτότητας, έρχεται σταδιακά η αρχή της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό συνέβαινε πάντα. Αλλά στην προπαγάνδα της Κουμουνδούρου, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα χωρικά μας ύδατα, δεν υπάρχουν ούτε όρια, ούτε σύνορα.

- Είστε ένας νέος βουλευτής. Πώς νιώθετε που κατά την άποψη του κ. Τσίπρα το κόμμα σας εκπροσωπεί το παλιό και διεφθαρμένο;

 Το τί είναι «νέο» και «παλιό» στη πολιτική δεν ορίζεται από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης των πολιτικών, αλλά από το εάν οι ίδιοι και η πολιτική τους πρόταση ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Τι χρειάζεται για να ορθοποδήσει η χώρα; Σταθερότητα, ευρύτατες συνεργασίες και συναινέσεις και βέβαια μεταρρυθμίσεις.

Αυτά είναι τα προτάγματα της εποχής. Ο κ. Τσίπρας δεν ανταποκρίνεται σε κανένα. Είναι ο αρχιτέκτονας της πολιτικής αστάθειας αφού έχει επιβάλει στη χώρα τρεις κάλπες σε εννέα μήνες. Είναι κατά συρροήν αρνητής της εθνικής συναίνεσης, αφού είναι συνειδητά φορέας ενός διχαστικού λόγου. Και τέλος, δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Το κόμμα του, και τώρα και πριν τη διάσπασή του, είναι βαθιά αντιμεταρρυθμιστική δύναμη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη Κουμουνδούρου στεγάζεται το πιο παλαιοκομματικό, το πιο κρατικοδίαιτο, το πιο κατεστημένο και φθαρμένο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80.

Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίνεται στα ζωτικά αιτήματα της εποχής. Πολιτική σταθερότητα, εθνική ενότητα, μεταρρυθμίσεις.

Εμείς είμαστε το νέο, εκείνοι το παλιό.

-Ποιο είναι το όραμα της ΝΔ με σκοπό να κινητοποιηθεί η κοινωνία ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να βγούμε επιτέλους απ’ την κρίση;

 Η Ελλάδα καταναλώνει δανεικά και καταναλώνει με δανεικά. Αυτό δεν είναι εθνικό όραμα. Όραμα, προοπτική, ελπίδα και εθνική αξιοπρέπεια είναι να αρχίσουμε επιτέλους να παράγουμε πλούτο σε αυτή την πλούσια χώρα. Αυτό είναι το όραμα της σύγχρονης Κεντροδεξιάς. Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα, στις δυνατότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στις επενδύσεις. Πιστεύουμε στο αποτελεσματικό κράτος – εγγυητή του δίκαιου ανταγωνισμού, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη.

-Με ποια κόμματα θα συνεργαστεί η ΝΔ την επομένη των εκλογών αν είναι πρώτο κόμμα; Θα επιδιώξετε να σχηματίσετε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν η ΝΔ κατακτήσει την πρώτη θέση;

 Η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει ήδη τονίσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θα είναι η πολιτική δύναμη που την επομένη των εκλογών, θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα, γιατί αυτό είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα. Για την οικονομία, για τον ατομικό, οικογενειακό και επιχειρηματικό προγραμματισμό των Ελλήνων. Βεβαίως η «δεξαμενή» της συναίνεσης βρίσκεται στα κόμματα εκείνα που έχουνε ευρωπαϊκή κατεύθυνση και ανακλαστικά. Όμως, θεσμικά, οφείλουμε να απευθυνθούμε και στο δεύτερο κόμμα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αρνηθεί τη συμμετοχή στην «εθνική ομάδα», εάν αρνηθεί την ευθύνη της υπογραφής του, στο δικό του Μνημόνιο 3 – το Μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου, θα καταβάλει το κόστος της άρνησής του. Εμείς όπως πάντα θα κινηθούμε με μόνο κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Η χώρα, μετά επτά μήνες ερασιτεχνισμού, άγνοιας και ιδεοληψίας, χρειάζεται επειγόντως σταθερότητα με κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας και μακράς πνοής.