Ομιλία για την εξωτερική πολιτική στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος,

Η εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική εξωτερική πολιτική: Προκλήσεις & ευκαιρίες στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας» που διοργάνωσε η ΔΗΜ.Τ.Ο. Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη, των Βουλευτών Έβρου κ.Αναστάσιου Δημοσχάκη και Σερρών κ. Κώστα Καραμανλή και του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γιώργου Θωμάκου.   

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός «κύκλου αβεβαιότητας». Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά απρόβλεπτο γείτονα. Στη βόρειο Αφρική, μετά την «Αραβική Άνοιξη» δεν έχουν δημιουργηθεί συνθήκες σταθερότητας. Στα δυτικά Βαλκάνια  ξυπνούν ξανά οι δαίμονες του παρελθόντος.

Στην ευρύτερη περιοχή μας επιστρέφει ο εθνικισμός, ο φανατισμός η μισαλλοδοξία και η αντιπαλότητα  

Σε αυτή τη συγκυρία η Ευρώπη περνά τη δική της υπαρξιακή κρίση για τη δική της πορεία, για το δικό της μέλλον. Ως αποτέλεσμα έχει χάσει μεγάλο μέρος από τη δυνατότητα επιρροής που είχε. Η πολιτική των διευρύνσεων έχει πρακτικά ανασταλεί, στερώντας της ένα σημαντικό μοχλό πίεσης, ενώ αφήνει περιθώριο ανάδυσης των παραδοσιακών εθνικιστικών ή εθνοτικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος μεγάλης αβεβαιότητας, η Ελλάδα έχει ανάγκη τη κοινοτική αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ. Το χειρότερο σενάριο για την πατρίδα μας θα ήταν μια κατακερματισμένη Ευρώπη των λαϊκισμών. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ηττηθούν. Τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας.

Και η χώρα μας οφείλει να παραμείνει στην «πρώτη ταχύτητα» ταχύτητα της Ε.Ε. Είναι η μόνη στρατηγική επιλογή μας.