Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει χώρα-ξενοδοχείο

Συνέντευξη στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

1. Θεωρείτε αντιπροσωπευτικό για τους πρόσφυγες/μετανάστες τον όρο «λαθρομετανάστες»;

Καταρχάς, το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι γλωσσικό. Η επίμονη ιδεολογικοποίηση λέξεων τελικά γίνεται ύποπτη πολιτική πρακτική που συνήθως, έχει στόχο να διαφύγει της προσοχής της κοινής γνώμης το έλλειμμα πραγματικών και βιώσιμων λύσεων στο πρόβλημα. Η αριστερή διακυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτήν την υποψία. Πολύ ένταση για τις λέξεις και σχεδόν μηδενική παραγωγή έργου. Η χρήση της λέξης "λάθρα" χρησιμοποιούνταν να δηλώσει τον παράνομο τρόπο εισόδου στη χώρα. Όποιος το χρησιμοποιεί για παράνομους ή παράτυπους μετανάστες, δεν είναι αυτόματα ρατσιστής, ξενοφοβικός, εξτρεμιστής της δεξιάς ή κάποιου ναζιστικού μορφώματος. Όμως είναι βέβαιο ότι η υπερβάλλουσα και με απαξιωτικό τρόπο χρήση του «λαθρομετανάστης» για ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας, εκφυλίστηκε σε ένα είδος ύβρεως, ασύμβατης με τον πολιτισμό μας. Σωστά περάσαμε λοιπόν από το «λάθρο» στο παράνομος ή παράτυπος μετανάστης.

 

2. Πρέπει να δοθούν δημόσιοι χώροι για να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας; Θα συμφωνούσατε σε μια αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα ώστε να ελαφρυνθούν τα νησιά;

 Η Ελλάδα, αυτή την εποχή, είναι «μοντέλο» χώρας «διέλευσης», καθώς λόγω της κρίσης οι κρατικές δομές και οι όποιες οικονομικές ευκαιρίες έχουν υποστεί ανάλογες συνέπειες. Έτσι σκοπός των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος, είναι να περάσουν όσο γρηγορότερα γίνεται για να φθάσουν τελικά στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης. Εάν στο παρελθόν χρειαζόμασταν κάποιο αριθμό κέντρων ελεγχόμενης φιλοξενίας, τώρα με την δραματική έξαρση του φαινομένου είναι λογικό να χρειάζονται, περισσότερα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει ούτε και μπορεί να γίνει «χώρα-ξενοδοχείο» για εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Και θα ενίσχυε δραματικά την επιρροή ακραίων  ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων.

 

3. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί με κάποιους τρόπους να αποτρέπει την είσοδο προσφύγων/μεταναστών; Αν ναι με ποιους;

 Για να μην «αποτρέπουμε» θα πρέπει πρώτα να μην «προτρέπουμε». Ο λόγος και η  δράση ή μάλλον η ιδεοληπτική αδράνεια της παραιτηθείσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λειτούργησαν «προτρεπτικά» για ένα ήδη δραματικά διογκωμένο κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Ο αυστηρός έλεγχος που οφείλει να κάνει το κράτος λειτουργεί αποτρεπτικά, με την έννοια ότι «καθυστερεί» τη διέλευση προς τον ευρωπαϊκό Βορρά. Οφείλουμε να πράξουμε επίμονα και αποτελεσματικά και με διεθνή συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης, που δρουν στο Αιγαίο.

 

4. Τρία βασικά μέτρα που θα προτείνατε ή θα εφαρμόζατε στη νέα κυβέρνηση; (επιγραμματικά)

 Αξιοποίηση έως τελευταίου ευρώ, των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων.

Πίεση προς την Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων δουλεμπορίου και διακίνησης.

Ενίσχυση των δομών ελέγχου και επιτάχυνση των χορήγησης ασύλου.

Διεθνοποίηση του θέματος. Στο πλαίσιο της αρχής της διεθνούς συνευθύνης, «shared responsibility» θα μπορούσαμε να προτείνουμε τη διεξαγωγή, στην Ελλάδα, μιας Διεθνούς Διάσκεψης Κρατών - Δωρητών για το προσφυγικό.