Οι Εθνικοί στόχοι της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες

Η χώρα μας διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζει ταυτόχρονα μεγάλες προκλήσεις. Την οικονομική κρίση που βαθαίνει, εξαιτίας της κυβερνητικής ανεπάρκειας. Την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση, που φέρνει  σοβαρές παρενέργειες και ορατούς κινδύνους. Αλλά και την εξάντληση της κοινωνίας, που εξαπατήθηκε από τις ηγεσίες και τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Την ίδια αυτή στιγμή, ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα αντιμετωπίζει και  το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το προσφυγικό συχνά διχάζει, αντί να ενώνει, ενώ το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Όλα αυτά δεν συνιστούν απλά  μια συγκυριακή δυσκολία,  από εκείνες  που έχει αντιμετωπίσει η Ε.Ε. στο παρελθόν. Θέτουν ουσιαστικά σε αμφισβήτηση την ίδια την πορεία της, δηλαδή το κοινό μας μέλλον. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή τους απαιτεί να κάνουμε όλοι οι Ευρωπαίοι υπερβάσεις. Να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες δεν θα χαθούν και ότι δεν θα γυρίσουμε σε μια Ευρώπη διχασμένη, με αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα και έλλειψη συνεννόησης. Είναι απαραίτητο η προσφυγική κρίση, που ήρθε μετά την οικονομική, να μην εξελιχθεί σε κρίση αλληλεγγύης.

            Σε αυτό πλαίσιο, η πρώτη συμμετοχή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και οι συναντήσεις του στις Βρυξέλλες είχαν ιδιαίτερη σημασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε την ευθύνη με την οποία αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατίας το ρόλο της ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την υπηρέτηση των άμεσων εθνικών στόχων: Να μην αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν. Να υπάρξει ουσιαστική απόδειξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και, βέβαια, να αναλάβει, επιτέλους, η Τουρκία τις ευθύνες που της αναλογούν για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Η σωστή προετοιμασία μιας μεγάλης σειράς συναντήσεων στις Βρυξέλλες και οι ξεκάθαρες – τεκμηριωμένες θέσεις μας, συνέβαλαν ώστε  να περάσει το μήνυμα στους συνομιλητές μας: Το κλείσιμο των συνόρων, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελεί λύση  αυτού του πολύ κοινού μας μεγάλου προβλήματος. Η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.. Εξίσου, απαραίτητο, όμως, είναι  να εφαρμόσει και η Ευρώπη την πολιτική της μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες, ώστε να μοιραστεί το βάρος. Αντίστοιχα και η Τουρκία πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των υπεκφυγών και της ανοχής της στα κυκλώματα των διακινητών, ώστε να σταματήσει το έγκλημα το οποίο διαπράττεται στο Αιγαίο.

Ο υπεύθυνος πολιτικός λόγος και οι σαφείς θέσεις του Προέδρου, έκαναν σαφές σε όλους ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πειστική πολιτική εναλλακτική για τον τόπο. Ταυτόχρονα, όμως, έγινε απολύτως σεβαστή η επιλογή της σκληρής, αλλά υπεύθυνης   και ουσιαστικής  αντιπολίτευσης, που ασκεί η Νέα Δημοκρατία. Κατανοήθηκε - και στο εξωτερικό - ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στην Ελλάδα: μια για τα δύσκολα μέτρα που δυσκολεύεται να περάσει η Κυβέρνηση και μια για τα εύκολα, για τα ιδεοληπτικά και τα αλλοπρόσαλλα που πιστεύει ότι θα   πιστωθεί.

Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί το δρόμο της αλήθειας όπως αρμόζει σε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση. Είναι μια απολύτως συνειδητή πολιτική απόφαση, η οποία, εκτιμάται στο εξωτερικό και δικαιώνεται, ήδη,  στο εσωτερικό.  

Γιώργος Σ. Κουμουτσάκος

Βουλευτής Β’ Αθηνών

Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ