Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» και τον Θάνο Τριανταφύλλου

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» και τον Θάνο Τριανταφύλλου

 

«Η χώρα χρειάζεται ανασχηματισμό Πρωθυπουργού»

 

Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Η απόπειρα χειραγώγησης της ελεύθερης ενημέρωσης κατέπεσε, με πάταγο. Οι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στους θεσμούς απέτυχαν. Οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς, Καμμένος βιώνουν μεγάλο πολιτικό Βατερλό. Παρόλα αυτά, αντί να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος, εξαπέλυσαν ιταμή επίθεση στη Δικαιοσύνη. Βρίσκονται σε δρόμο συνταγματικής εκτροπής. Κινούνται με αυταρχικές, καθεστωτικές αντιλήψεις. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη Δημοκρατία. Οφείλουν, έστω και τώρα, να συνειδητοποιήσουν ότι, τίποτα πιά δεν είναι ίδιο για μια ήδη απαξιωμένη Κυβέρνηση. Η πύκνωση των εξελίξεων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Υπάρχει ανάγκη εκλογών στη χώρα. Όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία, είναι η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση και είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη.

 

Μια ρύθμιση για το χρέος αυτή τη στιγμή, δε θα βοηθούσε να πάρει μπροστά η οικονομία; Γιατί η ΝΔ υποβαθμίζει αυτή τη συζήτηση;

Η Νέα Δημοκρατία είχε αναδείξει με έμφαση το θέμα. Θυμίζω την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Δεν θα παίξουμε  όμως το παιχνίδι προπαγάνδας που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι απολύτως αναγκαία, αλλά όχι και επαρκής συνθήκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Γι’ αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής, τα χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Παράλληλα, όμως, διεκδικούμε τον περιορισμό των πλεονασμάτων μετά το 2018 από το 3,5% στο 2% του Α.Ε.Π.. Και δεσμευόμαστε σε ένα συγκεκριμένο Οδικό Χάρτη εξόδου από την κρίση, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών.

 

Η δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται να δυσκολεύει την κυβέρνηση. Εκτιμάτε πως θα ολοκληρωθεί τέλος Νοεμβρίου , όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ή θα έχουμε πάλι μεγάλη καθυστέρηση;

Η χώρα έχει ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό. Μακάρι, λοιπόν, να εννοεί όσα σχετικά διακηρύσσει η Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε, όμως, να την εμπιστευτούμε. Η ασυνέπεια και η ανικανότητά της δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Πολύ περισσότερο όταν βλέπουμε τώρα ένα «αντάρτικο του γλυκού νερού» από Υπουργούς εναντίον των αποκρατικοποιήσεων που οι ίδιοι υπέγραψαν και ψήφισαν.

 

Ο ανασχηματισμός είναι ένα όπλο για κάθε πρωθυπουργό. Μπορεί η κυβέρνηση μέσω μιας αλλαγής προσώπων να κάνει επανεκκίνηση;

Εκεί που έφτασαν τα πράγματα ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προκαλέσει επανεκκίνηση ούτε στην Κυβέρνηση, ούτε στην οικονομία. Εκτός κι αν η επανεκκίνηση που σκέφτεται, αφορά κάποιο σχέδιο απόδρασης. Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι ανασχηματισμός Κυβέρνησης. Χρειάζεται ανασχηματισμό Πρωθυπουργού.  

 

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία προκύπτουν και Εθνικά  Θέματα, με αιχμή τις συνεχείς προκλήσεις Ερντογάν. Θα κάνατε διαφορετικούς χειρισμούς από τους κυβερνητικούς σ αυτό το θέμα; 

Τα εθνικά μας θέματα απαιτούν – όπως πάντα – γνώση και επαγρύπνηση, σύνεση και τόλμη. Κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο τώρα, καθώς ο κ. Ερντογάν, συνδυάζοντας την αλαζονεία του απόλυτου κυρίαρχου στο εσωτερικό με τη φοβία για τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας του, βυθίζεται σε μία οξεία εθνικιστική ρητορική και γίνεται απρόβλεπτος. Προφανώς, εστιάζει τώρα την προσοχή του στη Μοσούλη και τους Κούρδους. Κανένας, όμως, δε μπορεί να είναι σίγουρος προς τα που μπορεί να στραφεί τελικά. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι τόσο το Αιγαίο όσο και το Κυπριακό μπορούν να γίνουν πεδίο άσκησης των τουρκικών πιέσεων.   

 

Υπάρχουν ακραίες φωνές στη Νέα Δημοκρατία;

Τα άκρα είναι μακριά από τον ιδεολογικό πυρήνα και τη πρακτική της Νέας Δημοκρατίας. Με κάθε ευκαιρία ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει την ενότητα των Ελλήνων, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά, το Κέντρο και την Αριστερά, αλλά ανάμεσα στην αλήθεια και την αποτελεσματικότητα από τη μία και τον λαϊκισμό και το ψέμα από την άλλη». Αυτά τονίζει άλλωστε και η ιδρυτική διακήρυξη που κληροδότησε σε όλες τις γενιές Νεοδημοκρατών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ότι, δηλαδή, «η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Και τέλος ήταν ο ίδιος ο ιδρυτής της παράταξης που νομιμοποίησε το Κ.Κ.Ε.. Αυτά τα σεβόμαστε, και τα υπηρετούμε έμπρακτα.

 

Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία κινείται με όρους συναίνεσης; Το ρωτώ γιατί η Κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι «δεν βάζετε πλάτη».

Μην μπερδεύουμε την ανάγκη εθνικής ενότητας με τη συναίνεση προς μια Κυβέρνηση που την έχει συνειδητά τορπιλίσει με διχασμό και πόλωση. Εκεί δεν υπάρχει κανένα πεδίο σύγκλισης.  Η εθνική ενότητα, η ενότητα του έθνους, είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό. Κάτι πολύ πιο μεγάλο. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη της εθνικής ενότητας. Αυτό έκανε και με την Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωτεργάτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του Χαρίλαου Φλωράκη. Θυμίζω ακόμα τις θέσεις και την πολιτική του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη. Την εμβληματική απόφαση του Μιλτιάδη Έβερτ ως δημάρχου Αθηναίων για το τριπρόσωπο άγαλμα της εθνικής συμφιλίωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος. Και βέβαια την πολιτική του Κώστα Καραμανλή με τη συμβολική επίσκεψη το 2005 στον Αη Στράτη. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της διχόνοιας και μάλιστα σε εποχές πολύ δύσκολες όπως η σημερινή.

Αφήνουμε την πόλωση, τον διχασμό και την διχόνοια στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ