Όσοι επιδίωξαν να χτίσουν πολιτική καριέρα πάνω στις εθνικές αγωνίες των πολιτών κρίθηκαν γι αυτό

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

-    Πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια μετά την συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός;
-    Η διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση δεν έχει νόημα. Πρέπει να έχει κάποια προοπτική αποτελέσματος. Στο θέμα του ονόματος που είναι το όχημα του αλυτρωτισμού, η μόνη και απαραίτητη εγγύηση για την οριστική εγκατάλειψή του, είναι η αλλαγή των επίμαχων διατάξεων του Συντάγματος των Σκοπίων.
Όμως, όπως φάνηκε στο Νταβός, η Κυβέρνηση Ζάεφ ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να προχωρήσει σε αυτήν την αλλαγή. Υπό αυτήν την έννοια δεν βλέπω σε τι θα ωφελούσε και πιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να φέρει η διαπραγμάτευση αυτή.

-    Αυτή είναι η εκτίμησή σας ή γνωρίζετε κάτι;

-    Η Κυβέρνηση έως χθες φερόταν με άμετρη αλαζονεία έχοντας αποκλείσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις από ουσιαστική ενημέρωση. Οι χθεσινές ενημερωτικές συναντήσεις δεν αλλάζουν τη γενική αυτή στάση της. Για μήνες τώρα έχει επιβάλει είχε επιβάλει μπλακ άουτ ενημέρωσης.

-    Αν αναζητηθεί άλλη συγκυρία για επίλυση του ζητήματος, αυτό σημαίνει ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πρέπει η χώρα μας να βάλει βέτο στα Σκόπια;

-    Από πού προκύπτει αυτό;  Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ είναι ξεκάθαρες. Η Συμμαχία δεν θα μεταβάλει τη σημερινή ομόφωνη θέση της εάν έως τότε δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα. Δηλαδή η ΠΓΔΜ θα παραμείνει εγκλωβισμένη στον προθάλαμο της Συμμαχίας. Άλλωστε, η κρίσιμη ημερομηνία για την υπόθεση αυτή δεν είναι τόσο ο Ιούλιος και η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι πολύ νωρίτερα. Είναι η 17η Μαΐου. Δηλαδή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει υπό Βουλγαρική Προεδρία και θα είναι αφιερωμένη στα Δυτικά Βαλκάνια και στις σχέσεις τους με την ΕΕ.
Αυτό εξηγεί και την επίσπευση όλων των διαδικασιών της διαπραγμάτευσης που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό. Εάν στις 17 Μαΐου υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στο ΝΑΤΟ.

-    Αυτό είναι καλό ή κακό;
- Εδώ θέλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό. Όλες οι Κυβερνήσεις από το Βουκουρέστι και μετά διαπραγματευόντουσαν στη λογική ενός αδιάσπαστου πακέτου, δηλαδή «ονομασία - χρήση - αλυτρωτισμός». Μήπως η Κυβέρνηση έχει πρόθεση να αλλάξει αυτήν τη σταθερή ελληνική στρατηγική; Μήπως σκέφτεται να προχωρήσει με λογική «σαλαμοποίησης»; Αναρωτιέμαι γιατί κάτι τέτοιο φάνηκε στο Νταβός. Αυτό θα ήταν πολύ σοβαρή υπαναχώρηση από τη μέχρι τώρα ελληνική στρατηγική. Η Κυβέρνηση οφείλει από τώρα να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει τη λογική του τεμαχισμού στην τόσο κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση.


-    Τελικά η ΝΔ δέχεται ή όχι την σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία;
-    Η σύνθετη ονομασία του 2007 δεν αποτελούσε παρά μόνο βάση για διαπραγμάτευση. Δεν είχαμε ούτε καν πλησιάσει σε συμφωνία. Εκείνη την εποχή είχαμε απέναντί μας τον εθνικιστή Γκρουέφσκι και αφόρητες αμερικανικές πιέσεις. Έπρεπε λοιπόν να υιοθετήσουμε μια πιο διαλλακτική στάση ώστε η πίεση να μεταφερθεί από την Ελλάδα στα εθνικιστικά Σκόπια. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.  Ούτε εθνικιστική Κυβέρνηση υπάρχει στα Σκόπια ούτε αμερικανικές πιέσεις ασκούνται όπως έχει παραδεχτεί δημόσια ο κ. Κοτζιάς. Επιπλέον η γειτονική χώρα ξέρει καλά πια τι θα πει να είσαι εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ. Συμπέρασμα: Σε καλύτερες διεθνείς συνθήκες η Κυβέρνηση οφείλει - και ο ελληνικός λαός περιμένει- να φέρει μια πολύ καλύτερη συμφωνία.

-    Ακόμα και χωρίς τη λέξη Μακεδονία;
- Αυτό επιθυμούμε βαθιά στην καρδιά μας όλοι οι Έλληνες. Αυτό θα ήθελα κα εγώ. Όμως το αν θα μπορέσει να το επιτύχει αυτό η Κυβέρνηση είναι η δική της πρόκληση. Ούτως ή άλλως  όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα.

-    Τα συλλαλητήρια βοηθούν στην διαπραγμάτευση ή δημιουργούν προσχώματα σε οποιαδήποτε λύση;
- Στα συλλαλητήρια εκφράζεται η αγωνία και η εθνική ευαισθησία των πολιτών. Δεν ασκείται εξωτερική πολιτική και διπλωματία. Οι κυβερνήσεις  όμως οφείλουν να αξιοποιούν τη δύναμη του λαϊκού αισθήματος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό θα έπρεπε να είχε κάνει η Κυβέρνηση και όχι να λοιδορεί, να γελοιοποιεί και να απαξιώνει τους πολίτες που μαζικά συμμετείχαν στο πρόσφατο συλλαλητήριο.  Ήταν ατόπημα. Ήταν λάθος.

- Στο συλλαλητήριο της επόμενης Κυριακής στην Αθήνα η ΝΔ εσείς θα παραβρεθείτε;
- Όπως ήδη σας είπα σέβομαι απόλυτα την αγωνία των πολιτών και την αγάπη τους για την Μακεδονία μας. Άλλωστε είναι στην καρδιά όλων μας. Σας θυμίζω ότι συμμετείχα ως εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών στη διπλωματική μάχη του Βουκουρεστίου το 2008. Στην εθνική προσπάθεια είμαι και θα είμαι πάντα μαζί. Ταυτόχρονα θεωρώ ότι είναι λάθος και άδικο να  ερμηνεύεται η συμμετοχή ή μη στα συλλαλητήρια ως πιστοποιητικό πατριωτισμού. Τον πατριωτισμό τον έχεις ή δεν τον έχεις.

-    Κύριε Κουμουτσάκο θεωρείτε πως το Σκοπιανό μπορεί να είναι προάγγελος εξελίξεων, ακόμα και εκλογικών;
-    Αυτή είναι μια ερώτηση που οφείλει να απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας από το κόμμα του οποίου εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η σταθερότητα της Κυβέρνησης. Το κόμμα αυτό, οι ΑΝΕΛ, έως τώρα είναι απέναντι στη θέση που εκφράζουν και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Εξωτερικών.
Αλλά αυτό πιστεύω, ότι τελικά θα αποδειχθεί μια ακόμα ψευδεπίγραφη στάση. Για τον κ. Καμμένο ένα είναι το ιδανικό και ένας ο στόχος: η παραμονή στην καρέκλα. Και δεν θα διστάζει να βάλει στην υπηρεσία της ακόμα και τα εθνικά θέματα.


-    Μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία νέου κόμματος από τα δεξιά της Ν.Δ. με πρωταγωνιστή τον Φράγκο Φραγκούλη;  
-    Η απόσταση μεταξύ της όποιας φιλοδοξίας και της τελικής υλοποίησής της είναι μεγάλη. Μόνον αφού και εάν θα έχει διανυθεί αυτή η απόσταση θα έχει νόημα ο οποιοσδήποτε σχολιασμός. Επί της αρχής πάντως, και χωρίς να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όσοι επιδίωξαν να χτίσουν πολιτική καριέρα πάνω στις εθνικές αγωνίες των πολιτών κρίθηκαν γι αυτό.
Άλλωστε τα μονοθεματικά κόμματα έχουν βραχύτατο βίο. Στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε καμία ανησυχία γιατί είμαστε η παράταξη που ιστορικά καλύπτει το χώρο από την παραδοσιακή Δεξιά έως και το Κέντρο μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Έτσι θα πορευθούμε και έτσι θα νικήσουμε.