Εύχομαι να μην πέσει η χώρα μαζί με τον κ. Τσίπρα

Συνέντευξη στη Real news και στη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου

 

-Βλέπετε εκλογές; Κι αν ναι πότε; Διότι σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ν.Δ. προβλέπετε ότι ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει τα πάντα προκειμένου να μείνει στην εξουσία…

-Εύχομαι να μην πέσει η χώρα μαζί με τον κ. Τσίπρα. Η έως τώρα κυβερνητική πορεία του κ. Τσίπρα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά.Όσον αφορά στον ίδιο, είναι μια πορεία συνεχούς  αυτοακύρωσης, αυτοαναίρεσης και αυτοδιάψευσης. Ο δήθεν επαναστάτης αριστερός υπέγραψε την πιο πικρή συνθηκολόγηση και το σκληρότερο μνημόνιο. Όσον αφορά στη χώρα, η διακυβέρνηση Τσίπρα είναι πορεία συνεχούς βύθισης. Η Ελλάδα πορεύεται  γονατισμένη, χωρίς πυξίδα και χωρίς προοπτική βελτίωσης.  Ήδη η νέα χρονιά ξεκινά με νέους φόρους και νέες περικοπές προαναγγέλλοντας  τα χειρότερα. Έχουμε λοιπόν έναν πρωθυπουργό που η απήχησή του στην κοινωνία καταρρέει. Και ενώ η χώρα βυθίζεται εκείνος προσποιείται ότι δεν ακούει τη γενικευμένη βοή απαξίωσης για την κυβέρνησή του και κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία.Αλλά πλέον, τα ίδια τα γεγονότα διαμορφώνουν τις εξελίξεις. Γι’ αυτό και ουδείς αποκλείει επίσπευση εκλογών - δραπέτευσης του κ. Τσίπρα.

 -Η «τιμωρητική» αντιμετώπιση του Σόιμπλε και των δορυφόρων του απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση σας βρίσκει σύμφωνο; Έχουν ευθύνη οι θεσμοί όταν επιμένουν σε πολιτικές λιτότητας; Μας τραβάνε το χαλί;

 -Διαφωνούμε με πολλές αξιώσεις των δανειστών, όπως η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που δεν μπορεί να την αντέξει η χώρα. Και το έχουμε ήδη διαμηνύσει. Όμως, δεν μπορεί πάντα και σε όλα, το εύκολο άλλοθι να είναι ότι ευθύνεται κάποιος άλλος και όχι εμείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα στους δανειστές να πιέζουν όλο και περισσότερο. Θυμίζω ότι στο τέλος του 2014 οι θεσμοί ζητούσαν μέτρα που μόλις ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα πρόβλεπαν ότι η Ελλάδα θα είχε, στη διετία 2015 – 2016, συνολική αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 7%. Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ...

-Εσείς συμφωνείτε με τη μείωση συντάξεων που ζητάει το ΔΝΤ; Αν έρθετε στην εξουσία θα δεχθείτε να δεσμευτείτε σε επώδυνα μέτρα ή θα κάνετε επαναδιαπραγμάτευση;

-Τις συντάξεις τις συνθλίβουν η ανεργία και η μαύρη αγορά εργασίας. Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα εφόσον η οικονομία περάσει σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έρθουν νέες επενδύσεις και δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος. Να πετύχουμε ανάπτυξη γύρω στο 4% του ΑΕΠ να δημιουργήσουμε 120.000 θέσεις εργασίας το χρόνο. Παράλληλα - όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσουμε - προωθώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις - περιορισμό του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ. Θα είναι μια σημαντική εξέλιξη που θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές δράσεις. Για να στηρίξουμε σταθερά - και όχι εφ άπαξ- τους πιο αδύναμους,  εκείνους που πλήρωσαν περισσότερο την κρίση και έχουν σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη.

-Από την μία κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν συνεννοείται με τους θεσμούς και από την άλλη χαρακτηρίζετε «δήλωση συμμόρφωσης» την επιστολή Τσακαλώτου.

 -Η επιστολή Τσακαλώτου είναι μια επιστολή μειωμένης αξιοπρέπειας. Άλλο η συνεννόηση με τους εταίρους και άλλο η εκ των υστέρων αναγκαστική δήλωση μετάνοιας. Όπως και να το δει κανείς, ο όλος χειρισμός της «εφ άπαξ 13ης σύνταξης» είναι μια πορεία μειωμένης αξιοπρέπειας και μηδενικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης.  Στα λόγια δήθεν αψήφησαν και πάλι τους θεσμούς. Στα γραπτά όμως ζήτησαν ξανά συγγνώμη. Και ως γνωστόν, τα γραπτά είναι εκείνα που μένουν. 

-Η Ν.Δ. το αίτημα για εκλογές το έχει μετατρέψει σε αίτημα για πολιτική αλλαγή. Γιατί;

 -Η πολιτική αλλαγή είναι το ζητούμενο. Όχι μόνον δικό μας, αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων που δηλώνουν βαθιά απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας, των ιδίων και των οικογενειών τους. Και στις δημοκρατίες η πολιτική αλλαγή επέρχεται με εκλογές. Το αίτημα για εκλογές γίνεται ήδη πλειοψηφικό. 

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει πολιτικές συνεργασίες. Από τα σημερινά κόμματα που εκπροσωπούνται στη βουλή ποια αποκλείετε;

-Υπάρχουν εκείνοι που αυτοεξαιρούνται, αλλά και εκείνοι αποκλείουμε. Η Χρυσή Αυγή είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα. Και βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει καμιά εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ.

 

-Η κλιμακούμενη αστάθεια στην Τουρκία σε συνδυασμό με την αυξανόμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο σας προκαλεί ανησυχία για θερμό επεισόδιο;

-Δυστυχώς, την περίοδο αυτή, η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν παράγει, αλλά «καταναλώνει» σταθερότητα και ασφάλεια. Ήδη συσσωρεύονται μια σειρά παράγοντες που δείχνουν ότι η προκλητικότητα και η ένταση μπορεί να κλιμακωθούν.

Πρώτον. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Άγκυρα ομονοούν σε δηλώσεις αμφισβήτησης, αναθεώρησης και διεκδίκησης σε βάρος της χώρας μας.

Δεύτερον. Η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος βρίσκεται σε κώμα και δεν πρόκειται να βγει εύκολα από την εντατική. Έτσι η επιρροή της Ευρώπης στην Άγκυρα μειώνεται.

Τρίτον. Τα όσα συμβαίνουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Εκδιώχθηκαν έμπειρα στελέχη και προωθούνται νεότεροι, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν μεγάλες προμήθειες οπλικών συστημάτων και φρενήρης αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Και τέταρτον, για το επόμενο διάστημα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση μετάβασης στη νέα διοίκηση, κάτι που εκ των πραγμάτων μειώνει την ετοιμότητα για αποτρεπτικές παρεμβάσεις.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με την κρισιμότητα των επικείμενων εξελίξεων στο Κυπριακό, συνθέτουν μια πραγματικότητα που ουδείς στην Ελλάδα επιτρέπεται να υποβαθμίζει. 

 

-Αναφερθήκατε στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τι πιστεύεται; Πρέπει να γίνει η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν;

-Κατ αρχάς, δεν ξέρω αν και πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί. Οφείλω όμως να επισημαίνω τρία βασικά προαπαιτούμενα που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια τέτοια συνάντηση: 

Πάρα πολύ καλή και σε βάθος προετοιμασία.

Αυστηρά προσδιορισμένο αντικείμενο συζητήσεων. Δηλαδή η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, ασφάλεια, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα. Τίποτα άλλο.  Δε νοείται οποιασδήποτε μορφής «πακετοποίηση» Κυπριακού και Ελληνοτουρικών, κάτι που ακούγεται ότι επιδιώκει η Άγκυρα.  

Τέλος, οι θέσεις που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας σε αυτή τη συνάντηση να είναι σε απόλυτη αρμονία και προηγούμενη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η άρρηκτη  ομοψυχία Αθηνών - Λευκωσίας είναι παράγοντας ισχύος για τον ελληνισμό.