"Την ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία"

Η απάντηση σε φαινόμενα βίας είναι “νομιμότητα απέναντι στη βία, αυτή είναι μόνη επιλογή” δηλώνει ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, στη Realnews. Ταυτόχονα ρίχνει την ευθύνη στους προϊσταμένους υπουργούς της ΕΛ.ΑΣ για την καθυστέρηση στη σύλληψη των δραστών, ενώ καλεί την κυβέρνηση να απολογηθεί για υπόγειες διαδρομές με τρομοκτάτες και ρώτα με νόημα: “Είναι τυχαίο ότι μόλις μίλησε ο Πανούσης απάντησε ο Ρωμανός και απείλησε με «μαύρο Δεκέμβρη»”. Δεν θα επαναλάμβανε τα περί “ηθικού αυτουργού” για τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, τα οποία είπε πάνω στη φόρτιση του, όπως λέει. Στηρίζει τον Ευάγγελο Μεϊμαάκη για πρόεδρο της ΝΔ. “Δεν έχουμε ούτε τη χρονική, ούτε την πολιτική πολυτέλεια μιας απροσδιόριστης και θολής «νέας αρχής» εκ του μηδενός”, τονίζει.

-Ήταν σοκαριστικές οι εικόνες με το τραυματισμένο πρόσωπο σας, το σκισμένο σακάκι, μετά τον προπηλακισμό που δεχθήκατε από τους χρυσαυγίτες στη συγκέντρωση των Ποντίων. Η αστυνομία υποστηρίζει παρ΄ όλα αυτά, ότι σας προστάτεψε. Έχετε την ίδια αίσθηση;

Δίκη προθέσεων ούτε μπορώ, ούτε και θέλω να κάνω. Όλα κρίνονται τελικά και πάντα από το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδε ο κόσμος. Έναν πολίτη πρωτίστως -και δευτερευόντως ένα βουλευτή- σχεδόν να λιντσάρεται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, στην Πλατεία Συντάγματος. Στην καρδιά της Αθήνας. Μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία. Υπάρχει πιο παταγώδης αποτυχία; Στη δημοκρατία ο νόμος είναι το μέτρο. Ούτε αδικαιολόγητη χαλάρωση, ούτε υπερβολική αυστηρότητα.

-Τόσες μέρες για να συλληφθούν δράστες γνωστοί πανελληνίως από τα βίντεο. Υποψιάζεστε χαμηλά αντανακλαστικά της αστυνομίας;

Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους. Δεν μέμφομαι την αστυνομία. Υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος. Εκεί βρίσκεται η ευθύνη. Έτσι συμβαίνει στις δημοκρατίες. Την ευθύνη την έχει πάντα η πολιτική ηγεσία. Θα περιμένω την απάντηση των αρμόδιων Υπουργών κ. Τόσκα και κ. Κουρουμπλή στην ερώτηση που κατέθεσαν τριάντα συνάδελφοί μου από τη Νέα Δημοκρατία. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τα πολιτικά κόμματα και τους συναδέλφους που με δημοκρατική επιμονή άσκησαν κριτική και πίεση για την ολιγωρία και την αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων. Οφείλω κυρίως να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες για την ειλικρινή συμπαράστασή τους.

-Υπάρχει διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία;

Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρχει. Ωστόσο πολλά γεγονότα δείχνουν ότι κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

-Τελικά ο 24χρονος πήγε να σας προστατέψει;

Αυτά θα τα πω στο δικαστήριο όταν θα έρθει η ώρα. Τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής ήταν ανάμεικτα. Μόνον αυτό για την ώρα. Θέλω να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός γιατί τίποτα δεν είναι πιο άδικο από την ίδια την αδικία.

-Αμέσως μετά την άνανδρη επίθεση μιλήσατε στη Βουλή. Ηταν μια πολιτική απόφαση;

Μόλις πέρασε η μεγάλη ταραχή, αποφάσισα να μιλήσω μέσα στη Βουλή για τα αίσχη που μόλις είχαν συμβεί και να καταθέσω μήνυση. Όταν βάλλεται η δημοκρατική τάξη απαντάς θεσμικά. Έτσι ενισχύεται ο κοινοβουλευτισμός που χτυπιέται σκόπιμα από τη φασιστική πολιτική της Χρυσής Αυγής. Η ιστορία διδάσκει ότι ο φασισμός ήταν προϊόν της δημοκρατικής αποσύνθεσης. Η δημοκρατία θωρακίζεται όταν τιμάμε τους θεσμούς της.

-Με τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου, δηλαδή κατ΄ αγνώστων, περιμένετε να βγει κάτι;

Ως πολίτης το απαιτώ. Όλοι οι Έλληνες είδαν τα πρόσωπα των δραστών του παρ΄ ολίγον λιντσαρίσματος. Ουδείς δημοκρατικός πολίτης θέλει να μείνουν ατιμώρητοι. Είναι ζήτημα τιμής για κάθε δημοκρατική πολιτεία, για κάθε δημοκρατική συνείδηση. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ασυγχώρητη υποχώρηση. Δε θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τέτοια άθλια φαινόμενα με φοβικές συμπεριφορές. Ο φόβος μας είναι ό,τι ακριβώς επιδιώκουν τα διάφορα φασιστοειδή «φαιά» και «ερυθρά». Νομιμότητα απέναντι στη βία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

-Είναι «ηθικός αυτουργός» ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης επειδή πιστεύει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων;

Τα περί «ηθικού αυτουργού» ήταν μια πολιτική και όχι νομική κρίση φορτισμένη από την αγριότητα της στιγμής. Αναλαμβάνω την ευθύνη της τότε αναφοράς μου. Δεν θα την επαναλάμβανα όμως. Οφείλω ταυτόχρονα να τονίσω ότι ο κ. Φίλης πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι ομιλεί ως Υπουργός, και ως τέτοιος δεσμεύει τη χώρα. Εκτός αν και εκείνος, σύμφωνα με την πρόσφατη «σχιζοφρενική» πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ως πολίτης Νίκος διαφωνεί με τον Υπουργό κ. Φίλη. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.

-Να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ο κ.Φίλης;

Τελευταία μιλάει πολύ και χωρίς μέτρο, την ώρα που τα προβλήματα στην παιδεία είναι τεράστια. Προκαλεί κατ΄ επανάληψη και χωρίς λόγο. Έχει ήδη απέναντι του όλο το Ποντιακό στοιχείο και τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Έχει υποστεί μεγάλη μείωση κύρους. Και ρωτώ: Μπορεί έτσι να κάνει τη δουλεία του;

-Οι καταγγελίες Πανούση δείχνουν μία μορφή διασύνδεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Μαξίμου με την τρομοκρατία; Η είναι ακραία κατηγορία για ένα κόμμα που νίκησε με διαφορά 7,5 μονάδες από τη ΝΔ;

Είναι μια πολύ σκοτεινή υπόθεση που αγγίζει την καρδιά της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους. Η Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει το έργο της. Κανένας δεν πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο. Η Κυβέρνηση κατηγορείται για υπόγειες διαδρομές διαφόρων κυβερνητικών «συνομιλητών» με τρομοκράτες και πρέπει να απολογηθεί. Όχι ο κ. Πανούσης. Είναι τυχαίο ότι μόλις μίλησε ο Πανούσης απάντησε ο Ρωμανός και απείλησε με «μαύρο Δεκέμβρη»;

-Η επίθεση που δεχθήκατε είναι μεμονωμένη ή θεωρείτε ότι αποτελεί προάγγελο και άλλων τέτοιων πράξεων βίας;

Η παταγώδης διάψευση ελπίδων και η βαθιά απογοήτευση πολλών κοινωνικών «στιβάδων» από το ΣΥΡΙΖΑ και την ψευδο-αντιμνημονιακή του ρητορεία, δημιουργούν ήδη μια νέα γενιά «Αγανακτισμένων» που αναδύονται από την άκρα αριστερά και την εξτρεμιστική φιλοναζιστική Δεξιά. Ήδη ακούγεται ξανά το ανατριχιαστικά φασιστικό “αλήτες προδότες πολιτικοί”. Θα χρειαστεί εγρήγορση, προσοχή και δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για να μην παγιδευτεί η κοινωνία σ΄ ένα φαύλο κύκλο βίας.

-Ποιον από τους τέσσερις υποψήφιους για την ηγεσία της ΝΔ θα στηρίξετε;

Πιστεύω ότι η υποψηφιότητα του σημερινού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη μπορεί να υπηρετήσει την ενότητά μας που είναι και προϋπόθεση της ανανέωσής μας. Η Νέα Δημοκρατία μόνον ενωμένη μπορεί να είναι και ανανεωμένη. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει «εν κινήσει». Δεν έχουμε ούτε τη χρονική, ούτε την πολιτική πολυτέλεια μιας απροσδιόριστης και θολής «νέας αρχής» εκ του μηδενός.

-Η ΝΔ πότε θα κινδυνεύσει από διάσπαση;

Εάν κάποιοι βάλουν πάνω από το καλό της παράταξης προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες.