Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει μάταια σε ζιζάνια διχόνοιας

Συνέντευξή μου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

- Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ. Τι περιμένετε να ακούσετε από τον Πρωθυπουργό;

- Τίποτα που να πιστέψω. Όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ο τόπος του "εγκλήματος" για τον κ. Τσίπρα. Ο τόπος του κατά συρροήν ψεύδους, του λαϊκισμού και της εξαπάτησης των Ελλήνων. 

Το 2014 κατακεραύνωνε τα μνημόνια που θα έσκιζε. Το 2015 υπόσχονταν «παράλληλο πρόγραμμα». Σήμερα τρέχει να συμμορφωθεί με τους σκληρούς στόχους του δικού του Μνημονίου. Τότε θα επανέφεραν τη 13η σύνταξη. Σήμερα πανηγυρίζουν για τις συντάξεις των 380€. Το ίδιο ισχύει για το ΕΚΑΣ, τον ΕNΦΙΑ, την παιδεία, την υγεία. 

Μέσα σε αυτήν τη βαριά ατμόσφαιρα αναξιοπιστίας, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει αναδιανομή υποσχέσεων. Θα παίξει ξανά με τους συμβολισμούς, τις εντυπώσεις και τον λαϊκισμό, γιατί έχει χάσει τη μάχη με τα προβλήματα του τόπου. Την ώρα που θα υπόσχεται ανάπτυξη και - για μία ακόμη φορά - ρύθμιση του χρέους, οι πολίτες θα πληρώνουν τη νέα ύφεση με τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ. Και η χώρα θα βυθίζεται.

Θα είναι οδυνηρή η φετινή ΔΕΘ για τον Πρωθυπουργό. Η αρχή του τέλους της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

 

Από την πλευρά της ΝΔ, πολύς κόσμος προσδοκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δεσμευθεί στη ΔΕΘ για λιγότερους φόρους. Πως θα μπορέσει να το πράξει όταν υπάρχουν δεδομένες υποχρεώσεις από το τρίτο μνημόνιο;

- Η ανάγκη για τη μείωση των φόρων έχει διατυπωθεί με σαφήνεια και καθαρότητα από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι θεμελιώδης ιδεολογική και πολιτική μας θέση. Οι πολίτες υποφέρουν από τη φορολογική σφαγή, άμεση και έμμεση, που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση. Τις επόμενες  εβδομάδες, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πάρουν σωρεία εκκαθαριστικών και λογαριασμών και θα διαπιστώσουν ότι με ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσουν πολύ περισσότερα από οποτεδήποτε άλλοτε. Δεν αντέχουν άλλους φόρους και δεν θέλουν άλλα ψέματα οι πολίτες. Από εμάς θα ακούσουν προτάσεις ρεαλιστικές, με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Προτάσεις που συνθέτουν ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα λαϊκίσει. Δεν θα παροχολογήσει. Δεν θα εξαπατήσει τους Έλληνες. Θα καταθέσει σχέδιο αλήθειας και ελπίδας για την έξοδο από την κρίση. Με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και στην Ελλάδα.

 

Θα συνεχίσετε να ζητάτε πρόωρες εκλογές ακόμη κι αν υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κλίμα πολιτικής αστάθειας;

Αστάθεια και αβεβαιότητα παράγουν οι πολιτικές της κυβέρνησης και όχι η αντιπολίτευση. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να ζητάμε εκλογές, όχι για λόγους αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά γιατί με αυτήν την κυβέρνηση τα πράγματα στον τόπο μας πάνε απ´το κακό στο χειρότερο.  Το πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σε ποσοστό άνω του 8ο%. Μπροστά σ’ αυτήν τη διαπίστωση είχαμε και έχουμε υποχρέωση να ζητάμε αλλαγή πολιτικής και πολιτική αλλαγή. Αυτό γίνεται μόνον με εκλογές. Δεν εκλογολογούμε. Δεν προβλέπουμε πότε θα γίνουν εκλογές. Ζητάμε εκλογές με παρρησία και είμαστε έτοιμοι να τις κερδίσουμε όποτε γίνουν. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη χώρα. Θα το επιβεβαιώσει με τη βαρυσήμαντη ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο πρωθυπουργός πάντως διέψευσε το ενδεχόμενο εκλογών. Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις άμεσα ή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;

- Ακούσαμε τον κ Τσίπρα να λέει πως εκλογές θα γίνουν το 2019. Μάλιστα, πρόσφατα έφτασε στο σημείο να ειρωνεύεται πολιτικούς του αντιπάλους. Ας το προσέξει, διότι είναι ο ίδιος που το 2015 διαβεβαίωνε ότι δεν θα κάνει ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα. Και έκανε και εκλογές και δημοψήφισμα. Είναι ο ίδιος που διαβεβαίωνε τους πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θα τους αιφνιδιάσει με εκλογές και παραιτήθηκε για να γίνουν εκλογές. Ποιος λοιπόν μπορεί να τον πιστέψει; Συνεπώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Ο συνδυασμός της αναξιοπιστίας και των αδιεξόδων του κ. Τσίπρα, φτιάχνουν "κοκτέιλ"  πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας.

 

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Έρχεται πιο κοντά η απειλή του «κόφτη;»

- O «κόφτης» είναι μόνο ένα μέρος απ όσα δυσοίωνα δρομολογούνται για την ελληνική οικονομία. Η πραγματική οικονομία βιώνει μια πρωτοφανή πίεση. Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και οδεύουμε σε ένα εφιαλτικό φθινόπωρο. Τα επίσημα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 316%.  Τον Ιούνιο σημειώθηκε σημαντική πτώση ακόμη και στον τζίρο των σούπερ μάρκετ κατά 8,8%. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες. Τα νοικοκυριά είναι τόσο πιεσμένα που βάζουν αναγκαστικό  κόφτη ακόμα και στις βασικές τους δαπάνες, στα τρόφιμα. Είναι ο δικός τους "κόφτης καθημερινής επιβίωσης". 

 

Τελικά, τι πιστεύετε; Η ΝΔ έπρεπε να εκδώσει ανακοίνωση για την υπόθεση Γεωργίου; Έχουμε και τη θέση της Κομισιόν.

- Από την ίδρυσή της, διαχρονική θεμελιώδης θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που πρέπει να μένει ανεμπόδιστη και ανεπηρέαστη. Η αρχή αυτή δεν αλλάζει. Ισχύει σε οποιαδήποτε περίπτωση.

 

- Κάποιοι ωστόσο, επανέρχονται με επιθέσεις στην κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή. 

- Ο Κώστας Καραμανλής έκανε ως πρωθυπουργός την αυτοκριτική του. Είπε την αλήθεια στον λαό και τόλμησε – όπως δεν έκανε κανένας άλλος σε προεκλογική περίοδο- να εξαγγείλει δύσκολα, δυσάρεστα, αλλά αναγκαία μέτρα που θα διόρθωναν χρόνιες παθήσεις και θα οχύρωναν την οικονομία από την παγκόσμια κρίση. 

Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τους ισχυρισμούς του «λεφτά υπάρχουν», έκαναν την επιλογή τους και το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Ένα διαχρονικό πρόβλημα ελλείμματος και χρέους που πράγματι οξύνθηκε από την παγκόσμια κρίση, μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Και είναι τραγική ειρωνεία ότι ο Παπανδρέου που επί μήνες μοίραζε υποσχέσεις παροχών σε όλους, έφερε τελικά το Μνημόνιο.  

Σήμερα, ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοι της Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι άλλη θα ήταν η πορεία της χώρας μας εάν τότε είχε εισακουστεί ο ειλικρινής λόγος της Νέας Δημοκρατίας. 

 

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται «σενάρια εσωστρέφειας» για τη ΝΔ. Πόση βάση έχουν; 

- Καμία. Δεν έχουν καμία. Η Νέα Δημοκρατία είναι η ιστορική και μεγάλη παράταξη – ομπρέλα- που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, χωρίς να ρωτά τι ψήφισαν χθες. Θυμίζω την παρακαταθήκη του Ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Νέα Δημοκρατία καλύπτει ολόκληρη τη δημοκρατική δεξιά και το κοινωνικό κέντρο. Έτσι ήταν. Έτσι θα μείνει. Έτσι θα κερδίσει. Ας το χωνέψουν στην Κουμουνδούρου. Μην επενδύουν ανοήτως σε ζιζάνια διχόνοιας. Δεν υπάρχουν. Έχω πει ότι η Νέα Δημοκρατία, μπροστά στη μάχη με τη χειρότερη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης είναι και θα μείνει σφιγμένη γροθιά.

 

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη πολιτικών- πολιτών;

- Με ειλικρίνεια. Με συμφωνία αλήθειας και πρόταση ελπίδας που δε θα διαψεύσει τους Έλληνες. Αυτό δηλαδή που προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.