"Όταν ο κ. Τσίπρας λέει ότι νυχτώνει οι Έλληνες φοράνε τα γυαλιά ηλίου"

Συνέντευξή μου στην εφημερίδα «RealNews»
και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή

 

-Η Κυβέρνηση το είπε και το έκανε. Παραχώρησε με διαγωνισμό τις τηλεοπτικές άδειες. Πως σχολιάζετε το υψηλό τίμημα που εξασφάλισε;

Ο νόμος Παππά είναι εργαλείο επιβολής αυταρχισμούκαι ύφανσης δικτύου διαπλοκής. Ως Κυβέρνηση θα τον καταργήσουμε. Πέραν αυτού, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ακόμα αποφανθεί για τη συνταγματικότητά του. Επιπλέον, μπορεί να καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Για το λόγο αυτό, ο διαγωνισμός είναι νομικά μετέωρος. Θεσμικά προβληματικός, γιατί ακρωτηριάζει την πολυφωνία και εξοβελίζει το Ε.Σ.Ρ. Όσον αφορά στο τίμημα, είναι πράγματι υψηλό. Τόσο, που δημιουργεί ερωτήματα. Είναι όμως και ηθικά διάτρητος ο νόμος. Και αυτό το λέει ξεκάθαρα ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα, Π. Καμμένος, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Καλογρίτσα, ότι «με μαύρα λεφτά… νομίζει ότι θα πάρει άδεια».

 

-Ζητάτε παραίτηση Καμμένου;

Όφειλε να το είχε ήδη πράξει. Δεν περιμένουμε, όμως, τέτοια ευαισθησία από τον κ. Καμμένο. Μετά τα όσα είπε όμως, αναμένεται έλεγχος των συγκεκριμένων καταγγελιών του, δηλαδή αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες.

 

-Εσείς πόσο θα παίρνατε από τις άδειες;

Περισσότερα, γιατί θα αξιοποιούσαμε ολόκληρο το ψηφιακό φάσμα και οι άδειες θα ήταν περισσότερες. Άρα και τα έσοδα. Αλλά δεν είναι μόνον το τίμημα. Εάν εφαρμοζόταν η πρόταση της ΝΔ θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια, περισσότερα έσοδα. Και, βέβαια, χτύπημα στη διαπλοκή. Ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο, το ξέρετε πολύ καλά ότι η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων και προμηθευτών του Δημοσίου και ιδιοκτησίας καναλιού. Τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπουμε. Θα συνεχίσουμε με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

 

-Αλλάζει το μιντιακό τοπίο;

Αυτό λίγους ενδιαφέρει. Γιατί ακριβώς αφορά λίγους. Εκείνο που αφορά τους πολλούς είναι ότι την ίδια μέρα που ο κ. Τσίπρας πανηγύριζε για ένα διαγωνισμό συνώνυμο της διαπλοκής, 150.000 συνταξιούχοι έβλεπαν τις συντάξεις τους να κόβονται για ακόμη μια φορά.

 

-Να κλείσουν τα κανάλια που δεν πήραν τις άδειες;

Το προανήγγειλε ήδη η κυρία Γεροβασίλη. Στέλνουν στην ανεργία πολλές εκατοντάδες συναδέλφους σας, κυρία Κοραή, μαζί με τις οικογένειές τους. Αυτό με την πρόταση της ΝΔ δεν θα γινόταν.

 

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα δώσει «ψεύτικες υποσχέσεις» στη ΔΕΘ όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Τι δεν θα τάξει;

Δεν πρόκειται να υποσχεθεί τίποτα παραπάνω από εκείνα που μπορεί να κάνει αύριο η Κυβέρνηση της ΝΔ για να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση. Ο λαϊκισμός χρεοκόπησε. Και οι λαϊκιστές τελευταία δεν αισθάνονται και πολύ καλά.

 

-Δεν είναι πολύ βαρύ να κατηγορείτε τον πρωθυπουργό ότι «παίρνει επάξια το χρυσό μετάλλιο ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης»; Η Κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι ξεχάσατε τα Ζάππεια.

Βαρύ για κάθε συνταξιούχο είναι να του υπόσχονται 13η σύνταξη και μετά να κόβουν δραματικά όλες τις συντάξεις. Βαρύ είναι να υπόσχονται πως θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και, όταν παίρνουν την εξουσία, να τον αυξάνουν. Βαρύ είναι να δεσμεύονται πως θα διατηρήσουν το ΕΚΑΣ και στη συνέχεια να το κόβουν. Και αυτά είναι μόνον κάποια από τα πολλά ψέματα που έχει πει ο κ. Τσίπρας. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους. Γιατί απορείτε λοιπόν;

 

-Τι προβλέπετε; Η αξιολόγηση θα κλείσει; Η Κυβέρνηση θα πάρει τα 2,8 δις της εναπομείνασας δόσης;

Τα 2,8 δις της υποδόσης τα έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία. Η Κυβέρνηση οφείλει να τα διασφαλίσει γρήγορα, αλλά και με τους καλύτερους όρους. Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο πιεστική θα γίνεται η ανάγκη της οικονομίας μας και, άρα, τόσο θα εξασθενεί η διαπραγματευτική μας θέση. Δεν είναι λύση να «σκουπίζονται» τα ταμειακά διαθέσιμα και να εκτοξεύεται στα ύψη η εσωτερική στάση πληρωμών. Η Κυβέρνηση αυτή έχει βαρύ παρελθόν κακής διαπραγμάτευσης. Συνηθίζει να σαλπίζει ηρωικές εφόδους για να υποτάσσεται τελικά και να υπογράφει ταπεινωτικές συνθηκολογήσεις.

 

-Στη συνέντευξη που έδωσε στη Real News ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ εγκλωβίστηκε και γίνεστε «γραφικοί» ζητώντας εκλογές μέχρι το 2019 που τελικά θα γίνουν. Ένα σχόλιο σας.

Η χώρα σέρνεται. Η φορολογική σφαγή - έμμεση και άμεση – και η μείωση μισθών και συντάξεων εξανεμίζουν τα εισοδήματα. Η ύφεση καλά κρατεί. Η ανομία μένει ασύλληπτη και η αστυνομία ακάλυπτη. Η Υγεία και η Παιδεία γκρεμίζονται. Οι πολίτες δεν έχουν προοπτική και δεν βλέπουν ελπίδα. Όταν η χώρα σου πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, οφείλεις να ζητήσεις πολιτική αλλαγή. Αυτή είναι στάση ευθύνης. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Αλλά, πόση αξιοπιστία έχουν οι διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019; Υπάρχει κανείς που το πιστεύει; Ο ίδιος δεν ήταν που διαβεβαίωνε τους πολιτικούς αρχηγούς το 2015 ότι δεν θα κάνει εκλογές και λίγες μέρες μετά τις προκάλεσε; Να το πω πιο απλά; Όταν ο κ. Τσίπρας λέει ότι νυχτώνει, πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου. 

 

-Η δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου διχάζει καραμανλικούς – μητσοτακικούς;

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε κάτι τέτοιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα σας. Όνειρα θερινής νυκτός. Εάν στο βαθύ Μαξίμου τέτοια βλέπουν και σε τέτοια επενδύουν, είναι – όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας – δύο φορές ανόητοι. Όλοι οι Νεοδημοκράτες έχουμε έναν και μόνο στόχο. Να απαλλαγεί η Ελλάδα το ταχύτερο από μια βαθιά αναξιόπιστη και ανίκανη Κυβέρνηση. Από αυτόν τον στόχο τίποτα δεν πρόκειται να μας περισπάσει.

 

-Την παρέμβαση της Κομισιόν πως τη σχολιάζετε;

Τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ δεν αμφισβητούνται. Όπως δεν αμφισβητείται και η θεμελιώδης αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, που πρέπει να μένει απερίσπαστη στο έργο της.