Δύσκολη ειλικρίνεια, εύκολη παραπλάνηση

Άρθρο του Γιώργου Σ. Κουμουτσάκου στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" *


Από το αντιμνημόνιο στο μνημόνιο. Από την κατά συρροή παραπλάνηση στη σκόπιμη σύγχυση. Στο τετράγωνο αυτό οικοδομήθηκε το πολιτικό ψεύδος του ΣΥΡΙΖΑ.  

 

Τώρα πια αυτό δεν χρειάζεται προσπάθεια για να το αποκαλύψει κανείς. Το επιβεβαιώνει η καθημερινή ζωή, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σύντομα έγινε από όλους κατανοητό ότι ούτε καν η επίκληση, ούτε καν η ομολογία της αυταπάτης, είναι δρόμος απόδρασης από την πραγματικότητα. Τα τείχη του ψεύδους είναι ψηλά και αδιαπέραστα. 


Τώρα πια η Κυβέρνηση δε μπορεί να γλιτώσει από τον εαυτό της. Το ψεύδος που οικοδόμησε είναι, ταυτόχρονα, ο υποχρεωτικός οδηγός της και η υποχρεωτική της διαδρομή. Η διαδρομή του ψεύδους. 

Έτσι εξηγείται και έτσι θα εξηγείται η διαρκής αυτοαναίρεσή της. Κανέναν δε πρέπει να εκπλήσσει η ευκολία, με την οποία στελέχη της Κυβέρνησης αυτής ισχυρίζονται από τη μια μέρα στην άλλη τα εντελώς αντίθετα. Τη μία μέρα καταγγέλλουν, την άλλη μέρα χειροκροτούν. Το ίδιο. Δεν χρειάζονται καν παραδείγματα. 


Πάνω σε αυτό το έδαφος αναπτύσσεται μια καθημερινή τακτική της σύγχυσης. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τίποτα δεν είναι σταθερό. Η επιλογή - ή μήπως η στρατηγική; - της σύγχυσης γίνεται μέσο διαχείρισης της επικαιρότητας. Στο πεδίο αυτό, η ευθύνη γίνεται μια σχετική υπόθεση. Η συνέπεια είναι κάτι που χάνει την αξία του. Μέσα από τη σκόπιμη σύγχυση το ζητούμενο είναι ο εθισμός στο ότι όλα μπορούν να συμβούν. Όλα είναι νοητά. Όλα είναι αποδεκτά. Με την κόπωση που μπορεί να προκύπτει, διαμορφώνεται ένα πεδίο ευκολότερου χειρισμού πραγμάτων και ανθρώπων.

 

Αυτή η πολιτική αντίληψη διαχείρισης έχει μέσα της την αδιαφορία για το αποτέλεσμα και τον εναγκαλισμό με την, καταστροφική, κατά τ’ άλλα, πολιτική αυτάρκεια. Έτσι θεωρούν, έτσι νομίζουν. Πέρα από το ότι η αντίληψη αυτή υπονομεύει την ίδια την πολιτική και δημοκρατική λειτουργία, εκείνο που προκύπτει είναι ένας άγονος κυβερνητισμός, προσανατολισμένος στον εαυτό του. Ένας βαθύς πολιτικός αμοραλισμός. 


Είμαστε απέναντι σε αυτό. Και οφείλουμε με σταθερότητα να παραμείνουμε καθολικά απέναντι. Δεν αντιστρατεύεσαι το ψέμα με τις μεθόδους του. Δεν αναιρείς τον αντίπαλο, προσχωρώντας στη λογική του. Έτσι, η συμφωνία αλήθειας που επαγγέλλεται η ΝΔ, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Είναι μια άλλη στρατηγική. Μια άλλη αντίληψη πολιτικής που ορίζεται με άλλες αξίες, προτάσσει νέες ιεραρχήσεις, αναλαμβάνει δεσμεύσεις, σέβεται τον πολίτη - πρώτα από όλα όμως τον εαυτό της. Εκφράζει ένα άλλο πολιτικό ήθος.


Η επόμενη φάση αναγκαστικά από αυτό το δρόμο περνάει. Από το δρόμο της αλήθειας απέναντι στη σύγχυση, της δύσκολης ειλικρίνειας απέναντι στην εύκολη παραπλάνηση.


*Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος είναι Βουλευτής της Β´Αθηνών και Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ