H βύθιση του ΣΥΡΙΖΑ να μην παρασύρει και την πατρίδα

Συνέντευξη στην εφημερίδα Βραδυνή και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα
1.    Ας ξεκινήσουμε κ. Κουμουτσάκο με  το κρίσιμο εθνικό θέμα, το Κυπριακό. Ποια είναι η αποτίμησή σας  για τη Διάσκεψη της Γενεύης; Θεωρείτε ότι έδωσε θετικούς οιωνούς παρά τις εκκρεμότητες; Σας ρωτώ γιατί υπάρχει η άποψη ότι η χειρότερη λύση για το Κυπριακό είναι η μη λύση;
Απ: Η Διάσκεψη της Γενεύης αποτέλεσε ένα βήμα προς την επίλυση του Κυπριακού. Τα αποτελέσματα της επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Όμως είναι πολλά τα σοβαρά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά.  Θέλω να τονίσω ότι παρά την τουρκική αδιαλλαξία, εμείς, Λευκωσία και Αθήνα, πρέπει να είμαστε ο θεματοφύλακας της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί γιατί το σημερινό καθεστώς παράνομης κατοχής είναι απαράδεκτο και πρέπει να λήξει. Ναι στη λύση λοιπόν. Όχι όμως σε οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Μόνον μια λύση λειτουργική και βιώσιμη που θα αντέξει στον χρόνο θα είναι πραγματική λύση.

2.    Τα δημοσιεύματα για διαφωνίες Κοτζιά – Αναστασιάδη είναι κακόβουλα ή έχουν βάση κατά τη γνώμη σας; Πρέπει να στηριχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών;
Απ: Εγώ διαβάζω τις επίσημες - δημόσιες τοποθετήσεις Αθήνας και Λευκωσίας. Μένω σε αυτές και όχι στα όποια δημοσιεύματα. Θεωρώ αδήριτη ανάγκη –και το υπογράμμισα τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όσο και στη πρόσφατη συνάντησή μου με τον κ. Κοτζιά-  να διατηρηθεί άρρηκτη η εθνική ομοψυχία και ο ουσιαστικός συντονισμός στα εθνικά μας θέματα και συνεπώς, σε όλη τη πορεία της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

3.    Πώς ερμηνεύετε την αδιαλλαξία Ερντογάν για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων ως εγγυήσεων;
Απ: Η επί 43 χρόνια παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στη Κύπρο, σε συνέχεια της παράνομης εισβολής και κατοχής, επιβεβαιώνει ότι οι βασικοί λόγοι που επιμένει η Άγκυρα σε αυτήν την πολιτική είναι γεωστρατηγικοί και γεωπολιτικοί. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και εάν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία οφείλει να διατηρεί ένα Κυπριακό ζήτημα». Πέρα από αυτό, η αδιαλλαξία του τούρκου Προέδρου ενισχύεται και από το γεγονός ότι έχει ανάγκη την ψήφο των εθνικιστών προκειμένου να ‘περάσει’ η συνταγματική αναθεώρηση και να γίνει πανίσχυρος Πρόεδρος Δημοκρατίας. Θέλω να ελπίζω ότι η Άγκυρα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτές τις αγκυλώσεις και να δει ότι η επίλυση του Κυπριακού – με μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο-  είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής και τελικά και προς το δικό της συμφέρον.

4.    Επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για δήθεν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τι πρέπει να προσέξει η ελληνική κυβέρνηση;
Απ: Δεν υπάρχουν ‘γκρίζες ζώνες’ στο Αιγαίο. Οι ισχυρισμοί του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για δήθεν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο - ισχυρισμοί που προβλήθηκαν για πρώτη φορά τη νύχτα των Ιμίων – είναι παντελώς αβάσιμοι και αυθαίρετοι. Και απέναντι στους ισχυρισμούς αυτούς είναι ανάγκη να συνεννοούνται και να συντονίζονται όλα τα Υπουργεία. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα,  σε κρίσιμα, ζωτικά εθνικά ζητήματα δεν επιτρέπονται ούτε αυτοσχεδιασμοί, ούτε προχειρότητες, ούτε επιπόλαια παιχνίδια επικοινωνίας.

5.    Πιστεύετε ότι παίζει με τη φωτιά η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα;
Απ: Ο εγκλωβισμός της κυβέρνησης σε ιδεοληψίες αλλά και η αποδεδειγμένη βαριά ελλειμματική διαπραγματευτική ικανότητά της –με «μοντέλο» προς αποφυγή την οικονομική διαπραγμάτευση- δεν δημιουργούν καμία αίσθηση σιγουριάς και εμπιστοσύνης. Στον αντίποδα, εμείς, με την εμπειρία, το κύρος, τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις μας, παραμένουμε σε εγρήγορση για να μην κακοφορμίσουν σε βάρος της χώρας οι όποιοι άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί στα εθνικά μας θέματα. Παρακολουθούμε και αξιολογούμε κάθε βήμα, κάθε χειρισμό της.

6.    Η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον κ. Τραμπ είναι ένας νέος αστάθμητος παράγοντας  για το Κυπριακό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΗΠΑ- Ε.Ε.;
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν βαθιές ρίζες. Βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και συμμαχίας. Και βέβαια, έχουμε μια ισχυρή και ενεργή ομογενειακή κοινότητα που διασφαλίζει γέφυρες καλής επικοινωνίας. Αυτά είναι στέρεα δεδομένα που όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά και αποτελούν παράγοντες αποτελεσματικής συνεργασίας. Είναι πάντως νωρίς για να γίνει ασφαλής εκτίμηση της εξωτερικής πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου, αφού έχουν περάσει μόνον λίγες ώρες από την ορκωμοσία του. Στη νέα πολιτική εξίσωση που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, υπάρχουν ακόμα αρκετοί άγνωστοι παράγοντες που θα διευκρινισθούν το επόμενο διάστημα και θα χρειαστεί να τους αξιολογήσουμε με ρεαλισμό και νηφαλιότητα.


7.    Το σκληρό Brexit που επιβεβαίωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός κ. Μέι πώς θα επιδράσει στην Ε.Ε. αλλά και στη χώρα μας;
Η Ευρώπη έχει περάσει από την εποχή των διευρύνσεων και των προσθέσεων, στην εποχή των αφαιρέσεων. Το κρίσιμο είναι να μην περάσει και στην εποχή ενδοευρωπαϊκών διαιρέσεων και συγκρούσεων. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις υλοποίησης του BREXIT. Είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και χρονοβόρες. Ωστόσο το αποτέλεσμα πρέπει να διασφαλίζει πως δεν θα ενθαρρυνθούν αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον. Ότι δεν θα οδηγηθούμε σε μια πιο «χαλαρή» και γι αυτό εξασθενημένη Ένωση. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ την Κοινοτική αλληλεγγύη είναι σημαντικό η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και η χώρα μας να βρίσκεται στον πυρήνα της.   Η ΕΕ, παρά τις αδυναμίες της , παραμένει η μόνη επιλογή. Δυστυχώς τελευταία ακούγονται αρκετά συχνά κάποιες αντίθετες φωνές. Είναι επικίνδυνες. Τυχόν μοναχικός – εκτός ευρωζώνης & ΕΕ – δρόμος, θα είναι για την Ελλάδα πορεία προς στρατηγική εθνική ήττα.  

8.    Ας περάσουμε σε ένα άλλο κρίσιμο για τη χώρα θέμα, τη δεύτερη αξιολόγηση. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση μεταθέτει την ημερομηνία από τις 26 Ιανουαρίου για το Φεβρουάριο. Η δική σας εκτίμηση είναι ότι θα κλείσει τελικά;

Η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα σ’ ένα παιχνίδι καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο η απώλεια χρόνου είναι σε βάρος της χώρας μας. Κάθε μέρα που περνά και δεν κλείνει η αξιολόγηση βρισκόμαστε σε όλο και πιο δεινή διαπραγματευτική θέση. Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της και δυστυχώς τα επαναλαμβάνει με καταστροφικές συνέπειες. Οφείλει να το κατανοήσει αυτό και να κλείσει τάχιστα και αποτελεσματικά την αξιολόγηση.     

9.    Ο κ. Σόιμπλε διαμηνύει ότι αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα υπάρξει νέο σκληρό πρόγραμμα. Θεωρείτε θετική τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ;

Δικός μας στόχος είναι να τελειώνουμε με τα μνημόνια. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με χρονικό ορίζοντα την επόμενη δόση. Η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ώστε να μπορεί να απαιτεί αντίστοιχη τήρηση των δεσμεύσεων από τους εταίρους. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε μια «δοσοεξαρτώμενη» χώρα.

10.    Πώς βλέπετε να ξεδιπλώνονται οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα; Πιστεύετε ότι  κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο ή θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία;

Η ομάδα εξουσίας που κυβερνά σήμερα, θα κάνει τα πάντα για να «διατηρηθεί στην καρέκλα». Όμως την ίδια ώρα, η αποδοχή της από τους πολίτες βρίσκεται στο ναδίρ. Η δική της πολιτική βύθιση δεν πρέπει να συμπαρασύρει και ολόκληρη τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αφουγκραστεί την εκκωφαντική  βοή απογοήτευσης του ελληνικού λαού και να πάρει γενναίες αποφάσεις. Οφείλει να κατανοήσει ότι η δική του αποτυχία δεν πρέπει να γίνει αποτυχία διαρκείας για τη χώρα.  Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να μην πέσει στα βράχια.

11.    Αν γίνουν πρόωρες εκλογές και η ΝΔ γίνει Κυβέρνηση, θα κλείσει την αξιολόγηση με τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ή θα επαναδιαπραγματευτείτε;
Μόνο μια κυβέρνηση με διαπιστευτήρια αξιοπιστίας, σοβαρότητας, και αποτελεσματικότητας, όπως θα είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να αντιμετωπισθεί διαφορετικά από τους εταίρους. Η σημερινή κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των εταίρων. Και για να γίνουν ρεαλιστικές προσαρμογές, προαπαιτείται ένα ειλικρινές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Γι αυτό έχει δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία.   

 

Για τον Νίκο Κοτζιά
Είναι επίμονος. Θέλω να πιστεύω ότι έχει κατανοήσει την εθνική επιταγή για διασφάλιση εθνικής ενότητας ως θεμελιώδους προϋπόθεσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.  

Για τον Νίκο Αναστασιάδη
Είναι ένας έμπειρος, αποφασιστικός πολιτικός που υποστηρίζει με θάρρος και παρρησία τις θέσεις του. Στηρίζουμε την ειλικρινή του προσπάθειά για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Έχει τη δική του άτεγκτη λογική. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας για να προστατεύσουμε το συμφέρον της χώρας, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, έτσι ώστε να μην αφήσουμε «ελεύθερο χώρο» σε πιέσεις και επιβολή σκληρών διλημμάτων.