Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευθυμίου

«Λασπωμένη» δημοκρατία είναι αποδυναμωμένη δημοκρατία. Και εμείς τη δημοκρατία τη θέλουμε ισχυρή.

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευθυμίου

 

Ερώτηση: Η ΝΔ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο για «πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό από την κυβέρνηση, για «πρακτικές παρακράτους» σχετικά με τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη…Είναι βαριές κουβέντες. Δεν έχετε ανεβάσει ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο; Που μπορεί να οδηγήσει αυτό;

 

Απάντηση: Οι πρακτικές της Κυβέρνησης – ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες – επιβάλλουν σε κάθε πολίτη επαγρύπνηση. Είναι δημοκρατική μας υποχρέωσή να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Θυμίζω ότι δύο δικαστικές ενώσεις ουσιαστικά καταγγέλλουν νοσηρά φαινόμενα και «μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα». Το θερμόμετρο, λοιπόν, δεν το ανεβάζουν οι επισημάνσεις της Αντιπολίτευσης, αλλά τα έργα της Κυβέρνησης. Στην κρίση οικονομίας, η κυβέρνηση προσθέτει τώρα και κρίση δημοκρατίας. Γι αυτό καλέσαμε σε δημοκρατική εγρήγορση.

 

Ερώτηση: Και στη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. γιατί δεν συναινέσατε;

 

Απάντηση: Έχουμε πει, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι είμαστε έτοιμοι να συναινέσουμε στη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., όπως ήδη κάναμε με άλλες Ανεξάρτητες Αρχές. Με μια αυτονόητη προϋπόθεση: Ότι η Κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο Παππά, με τον οποίο, αυθαίρετα αφαίρεσε από το Συμβούλιο τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές  του. Αφού λοιπόν, αρχικά κατήργησαν το ΕΣΡ, τώρα εγκαλούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης γιατί δεν συναινούν στη συγκρότησή του. Μέρος του θεσμικού αυτού εμπαιγμού εμείς δεν θα γίνουμε.

 

Ερώτηση: Φοβάστε και άλλο θεσμικό εκτροχιασμό από την κυβέρνηση; Μέχρι που θεωρείτε ότι μπορεί να φτάσει με βάση τα όσα λέτε;

 

Απάντηση: Με βάση όσα έγιναν, αλλά και τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και των υπουργών του, δεν φαίνεται να υπάρχει φραγμός στις μεθοδεύσεις τους. Απόδειξη η ομολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης για τη μεθοδευμένη διαπόμπευση ανώτατου δικαστικού λειτουργού.  Γι’ αυτό, ακριβώς όπως άλλωστε οφείλουμε, θα παρεμβαίνουμε αποτρεπτικά.

 

 

Ερώτηση: Από την πλευρά σας θωρείτε ότι κρατάτε ψηλά το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου; Όταν εμπλέκεστε σε μια διαμάχη με τέτοιους όρους, μπορείτε να διαφέρετε;

 

Απάντηση: Βαθιά πεποίθησή μου και θεμελιώδης αρχή της Νέας Δημοκρατίας, είναι το μέτρο και η μετριοπάθεια. Ιδίως και η αποφυγή των άκρων και των ακροτήτων, που θρέφουν την κατάρα του διχασμού. Δεν μπορεί, όμως, ούτε να αδρανούμε, ούτε να αντιμετωπίζουμε άνευρα τη νοσηρότητα σε βάρος της Δημοκρατίας. Εμείς όμως επενδύουμε στη δύναμη του επιχειρήματος. Αφήνουμε στους άλλους τις ύβρεις και τη λάσπη. «Λασπωμένη» δημοκρατία είναι αποδυναμωμένη δημοκρατία. Και εμείς τη δημοκρατία τη θέλουμε ισχυρή.

 

Ερώτηση: Το ενδεχόμενο εκλογών το βλέπετε;  Πότε και τι μπορεί να τις προκαλέσει; Γιατί ο κ. Τσίπρας το έχει αποκλείσει μέχρι το 2019...

 

Απάντηση:Το ίδιο έκανε και πέρσι. Απέκλειε το δημοψήφισμα και διαβεβαίωνε τους πολιτικούς αρχηγούς πως δεν θα αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές. Έκανε, τελικά, και δημοψήφισμα και εκλογές. Ποιος, λοιπόν, να τον πιστέψει τώρα; Ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο να δραπετεύσει μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος μπορεί να αποκλείσει μία τέτοια εξέλιξη την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με συσσωρευμένα ανοικτά μέτωπα παντού: οικονομία, προσφυγικό, εθνικά θέματα, θεσμικός ευτελισμός, προβλήματα δημοκρατίας.

 

Ερώτηση: Εσείς είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;

 

Απάντηση:Ξέρουμε πολύ καλά που βρίσκεται η χώρα, που θέλουμε να πάμε, αλλά και πως να πάμε. Έχουμε – και το ανέπτυξε ο Πρόεδρος του Κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης – έναν ξεκάθαρο και απόλυτα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Έχουμε το σχέδιο. Έχουμε και τους ανθρώπους.  

 

Ερώτηση: Και θα δεχθούν οι εταίροι μας και δανειστές το μίγμα που προτείνετε; Θα δεχθούν για παράδειγμα φοροελαφρύνσεις ή πάγωμα οφειλών προς το δημόσιο;

 

Απάντηση: Οι δανειστές έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η φορολογική σφαγή δεν ήταν δική τους συνταγή, αλλά πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συνεπώς, μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής.  Και το μίγμα αυτό - συγκεκριμένο και κοστολογημένο - το ανέπτυξε ο Πρόεδρος με την ομιλία του στη Δ.Ε.Θ.  Είναι το τρίπτυχο: λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, την οποία όμως απέρριψαν – με εντολή των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου – οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση, σε κάθε ευκαιρία, αποδεικνύει ότι είναι το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι υποστήριζε. Είναι το αντίθετο της αξιοπιστίας και συνώνυμο της εξαπάτησης. 

 

Ερώτηση: Ο κόσμος πως σας αντιμετωπίζει; Γίνεται δεκτή η Συμφωνία Αλήθειας;

 

Απάντηση:Μετά την εξαπάτηση που υπέστη, ο κόσμος είναι φυσικό να αναζητά την αλήθεια. Θέλει να ξέρει τι του γίνεται, τι μπορεί να περιμένει, τι θα είναι σε θέση να κάνει την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό ακριβώς, η πρότασή μας για μια «συμφωνία αλήθειας» βρίσκει κάθε μέρα και μεγαλύτερη αποδοχή από την κοινωνία. Και κάτι ακόμη. Σε καθεστώς ψέματος, το πρόταγμα της αλήθειας είναι επαναστατική πράξη.

 

Ερώτηση: Μετεκλογικά με ποιους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε για το σχηματισμό κυβέρνησης;

 

Απάντηση:Με όποιες δυνάμεις πιστεύουν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, τη μείωση των φόρων, την αναβάθμιση των θεσμών, στην προάσπιση της δημοκρατίας. Αλλά και στις αρχές της αξιολόγησης, της αριστείας,  της αξιοκρατίας. Και βέβαια στην ανάπτυξη δράσεων που φέρνουν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. Αυτήν τη συνεργασία θα την επιδιώξουμε και στην καθ’ όλα εφικτή περίπτωση αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

 

Ερώτηση: Ναι, αλλά διακινούνται σενάρια για διπλές κάλπες λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και αμέσως μετά συγκρότηση Οικουμενικής λόγω της απλής αναλογικής. Είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί;

 

Απάντηση: Η απλή αναλογική είναι μια νάρκη στην πορεία της χώρας. Μια νάρκη που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εξουδετερώσει. Διότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα έχουμε ισχυρή Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Όσο οι εκλογές καθυστερούν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κοινοβουλευτική δύναμή μας.  Δυστυχώς, όμως, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος που υφίσταται η χώρα από την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξουσία. Γι’ αυτό – για το συλλογικό και όχι το κομματικό καλό – ζητούμε εκλογές, το ταχύτερο δυνατό. Τα άλλα είναι σενάρια αυταπάτης εκείνων που επένδυσαν στο χάος και την ακυβερνησία. Σενάρια που θα ματαιώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους.

 

Ερώτηση: Ακούσαμε τις αποκαλύψεις Ολάντ τόσο στο θέμα του τυπώματος δραχμής στη Ρωσία όσο και στο θέμα του δημοψηφίσματος τι θα γίνει, αλλά ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση δεν είδαμε; Προτίθεται να κάνει κάτι η ΝΔ;

 

Απάντηση: Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε ήδη τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που να διερευνήσει τα όσα έγιναν στο πρώτο επτάμηνο του 2015. Όταν, όμως, η πρότασή μας πήγε για συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας δραπέτευσε και έδωσε εντολή στους βουλευτές του να αντιταχθούν. Λέμε, λοιπόν, ευθέως ότι η Επιτροπή θα συγκροτηθεί και η έρευνα θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές. Μετά τις ομολογίες Βαρουφάκη και Γκάλμπριεθ, τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως παραπέμπουν σε «συνομωσίες και συνωμότες της δραχμής».  Είναι χρέος μας προς του πολίτες να μάθουν την αλήθεια.